null Kirkko valmistautuu vastaanottamaan Ukrainan pakolaisia – jopa 875 000 ihmistä on paennut sotaa Ukrainan naapurimaihin

Sotaa pakekevia ukrainalaisia Puolan rajalla.

Sotaa pakekevia ukrainalaisia Puolan rajalla.

Ajankohtaista

Kirkko valmistautuu vastaanottamaan Ukrainan pakolaisia – jopa 875 000 ihmistä on paennut sotaa Ukrainan naapurimaihin

Eri puolilla Suomea mietitään esimerkiksi leirikeskusten tarjoamista pakolaisten majoittamiseen. Lisäksi seurakunnat antavat rahaa ja järjestävät keräyksiä.

Suomessa valmistaudutaan Ukrainan pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla Suomea ovat käynnistäneet valmistautumisen.

Tarvetta on, sillä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin 875 000 ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta naapurimaihin. Yli puolet Ukrainasta turvaan lähteneistä on lähtenyt Puolaan. Pakolaisten määrä voi kasvaa jopa miljooniin.

Kokonaisvastuu asiassa on Maahanmuuttovirastolla. Kirkkohallitus on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä. Ryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi ainakin Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti.

Myös pääkaupunkiseudun seurakunnat valmistautuvat auttamaan

Esimerkiksi Helsingin seurakunnissa selvitellään kirkkojen ja muiden tilojen tarjoamista pakolaisten hätämajoitukseen: paikkoja luvataan järjestää 500–1000. Parhaillaan kartoitetaan, mitkä tilat ovat logistisesti, käytettävyydeltään ja vapaaehtoisten kannalta toimivimmat.

Espoossa ja Vantaalla varaudutaan osoittamaan leirikeskustiloja pakolaisten majoituskäyttöön, kerrotaan Kirkkohallituksen tiedotteessa. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

Oulun seurakuntayhtymä valmistautuu pakolaisten vastaanottamiseen tarjoamalla majoituskäyttöön viittä leirikeskustaan. Niihin on mahdollista majoittaa noin 250 henkilöä. Lisäksi yhtymä kerää varoja pakolaisia tukevaan diakoniatyöhön. 

Myös Turussa on valmius ottaa pakolaisia leirikeskuksiin. Kuopiossa selvitetään hätämajoitusmahdollisuuksia ja rahallista avustusta esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun kautta. Joensuussa varaudutaan osoittamaan leirikeskus pakolaisten majoituskäyttöön.

Useat seurakunnat ja seurakuntayhtymät eri puolilla Suomea ovat valmistelemassa katastrofiavun antamista ukrainalaisille eri järjestöjen kautta. Näin seurakuntien jäsenten maksamilla kirkollisveroilla pystytään tukemaan hyökkäyssodan uhreja sekä Ukrainassa että lähialueilla ja myös Suomeen tulevia sotapakolaisia.

Seurakunnat ovat järjestämässä myös useilla paikkakunnilla lipaskeräyksiä. Näin tapahtuu myös pääkaupunkiseudulla. Seurakunnat viestivät toimistaan omilla verkkosivuillaan.

“Nyt on tärkeää rakentaa rauhaa paikallistasolla”

Kirkkohallitus on laatinut seurakunnille ohjeen Ukrainasta tulevien pakolaisten vastaanottamiseen. Ohjeistuksessa muistutetaan myös, ettei Suomessa olevia venäläisiä saa kohdella syrjivästi sillä perusteella, että Venäjä on hyökkäävä osapuoli: “Venäläiset asuvat maassamme ja ovat osa yhteisöjämme. Venäjän kansa ja laajemmin kaikki venäläiset kärsivät sotatoimista. Nyt on tärkeää rakentaa rauhaa paikallistasolla.”

– Nyt on panostettava yhdessä elämisen taitoon ja sen tietoiseen rakentamiseen. Seurakunnat ovat avainasemassa paikallistason sillanrakentajina, Kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto toteaa.

 

Jutusta on poistettu 3.3. klo 12 yksityisille pakolaisten majoittajille suunnattu kehotus ottaa yhteys Kotimajoituksen Tuki ry:hyn. "Majoitustarjouksia on jo tullut todella paljon ja toiveena on, ettei meihin toistaiseksi olla suoraan yhteydessä tarjolla olevista kotimajoituksista", yhdistyksen Facebook-sivuilla pyydetään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.