null Vantaan seurakunnat antavat sijoitusasuntojaan Ukrainan sodan pakolaisten hätämajoitukseen – yli 3 400 hakenut jo Suomesta turvaa

Ukrainalaisia pakolaisia ylittämässä Puolan rajaa 13. maaliskuuta.

Ukrainalaisia pakolaisia ylittämässä Puolan rajaa 13. maaliskuuta.

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat antavat sijoitusasuntojaan Ukrainan sodan pakolaisten hätämajoitukseen – yli 3 400 hakenut jo Suomesta turvaa

Asuntoihin majoitetaan ensisijaisesti erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä. Vantaan seurakunnat  varautuu myös antamaan leirikeskuksensa hätämajoitukseen.

Ukrainan sota on saanut jo noin kolme miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan sotaa pakoon. Maahanmuuttoviraston mukaan yli 3 400 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta, kertoo Helsingin Sanomat. Määrä on todellisuudessa vielä tätäkin suurempi ja kasvaa koko ajan.

Vantaan seurakunnat ovat päättäneet majoittaa pakolaisia tyhjillään oleviin sijoitusasuntoihinsa. Asuntoja annetaan hätämajoituskäyttöön aluksi kymmenen kappaletta. Ne sijaitsevat ympäri Vantaata. Myöhemmin on mahdollista ottaa käyttöön vielä lisää asuntoja, joita on ollut tarkoitus vuokrata vapailla markkinoilla.

– Vantaan seurakuntayhtymällä on sijoitusasuntoja yli 200 kappaletta. Kyse ei siis ole diakonisin perustein vuokrattavista asunnoista, joita meillä on 48 kappaletta. Nämä sijoitusasunnot olivat nyt tyhjillään, joten ne ovat nopeasti käytettävissä hätäapuna, seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen selvittää.

Miten ainutlaatuinen tämä päätös on?

– Minulla ei ole tiedossa, että Vantaalla olisi toimittu vastaavalla tavalla aiemmin. Sinänsä päätös auttaa ei ole ainutlaatuinen vaan seurakuntien normaalia toimintaa. Meillä oli nyt tällainen mahdollisuus toimia joustavasti ja nopeasti.

Kaksi perhettä on jo majoitettu asuntoihimme.

Asuntoihin pyritään sijoittamaan ensisijaisesti perheitä, joissa on erityistä tukea vaativia ihmisiä, kuten kuuroja, näkövammaisia tai muulla tavoin heikoimmassa asemassa olevia. Asunnot kalustetaan välttämättömillä kalusteilla ja tarvikkeilla, ja tulijoita autetaan alkuun elintarvikkeilla ja hygieniatuotteilla. Asunnot ovat erikokoisia, noin 50 neliöstä jopa sataan neliöön, eli myös lapsiperheiden majoittaminen on mahdollista.

– Asukkaiden ottamisessa tehdään yhteistyötä Maahanmuuttoviraston kanssa. Kaksi perhettä on jo majoitettu asuntoihimme. Teemme hyvää yhteistyötä myös Vantaan kaupungin kanssa, Parvinen kertoo.

Seurakunnissa etsitään työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin ratkaisuja siihen, miten tulijoiden alkuun pääsemistä ja sopeutumista helpotetaan. Esimerkiksi vapaaehtoisille tulkeille ja ystäväperheille on erityisen suuri tarve. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua lähimpään seurakuntaan. 

Hätämajoitukseen voidaan lisäksi tarvittaessa ottaa lyhyelläkin varoitusajalla käyttöön Klaukkalassa sijaitseva Holman leirikeskus ruokalarakennuksineen.

– Holma on nyt tyhjillään. Siellä on nopeasti käytössä 20 paikkaa, ja käyttöön otettavissa on lisäksi 40 paikkaa, Parvinen sanoo.

Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto tulee hänen mukaansa saamaan päätettäväkseen 23.3. tukiesityksen, jossa esitetään 50 000 euroa katastrofiapua Ukrainan sodan uhreille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Helsingin seurakunnat ovat jo myöntäneet yhteensä 130 000 euroa hätäapua ja Espoo 30 000 euroa.

Myös luterilaisen kirkon piispainkokous myönsi ylimääräisessä kokouksessaan 14.3. Luterilaiselle maailmanliitolle 100 000 euron avustuksen ukrainalaisten ja Ukrainan kirkkojen tukemiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.