– Kirkoissa ulkoinen hiljaisuus sallii myös sisäisen hiljaisuuden, sanoo tutkija Hannele Kauppinen-Räisänen.
Matkailija löytää kirkosta ylellisen hiljaisuuden – ”Saat vain olla ja pystyt miettimään asioita”
Hiljaisuuden ja hyvinvoinnin yhteys on todettu monissa tutkimuksissa. Kirkkoja voitaisiin markkinoida enemmän hiljaisuuden paikkoina, ehdottaa tutkija Hannele Kauppinen-Räisänen.
– Tämähän on ihana, ja ratikalla pääsee ihan viereen, huokaisee Hannele Kauppinen-Räisänen Kallion kirkon ovella.
Kauppinen-Räisänen tutkii ja opettaa markkinointia Vaasan yliopistossa ja on tutkinut hiljaisuuden merkitystä turismille. Kallion kirkko, joka on avoinna joka päivä, voisi hänen mukaansa olla löytö hiljaisuuden kokemusta etsivälle matkailijalle. Siellä ei sesonkiaikoinakaan ole samanlaista ruuhkaa kuin nähtävyyksiksi profiloituneissa Tuomiokirkossa ja Temppeliaukion kirkossa.
Viime vuonna Kauppinen-Räisänen selvitti kahden ulkomaisen kollegansa kanssa sitä, miten matkailijat kokevat kirkkojen hiljaisuuden. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä kahtakymmentä matkailijaa Nizzan Notre Damen basilikassa ja Lontoossa Westminsterin katedraalissa.
– Olen usein miettinyt, miksi niin monet aina matkoilla menevät kirkkoon – nekin, jotka kotimaassaan eivät koskaan sitä tee. Mitä me sieltä haemme? Kauppinen-Räisänen sanoo.
Hänen mukaansa taide, arkkitehtuuri ja historia eivät pelkästään riitä selittämään kirkkojen suosiota nähtävyyksinä. Ei myöskään uskonnonharjoitus.
– Minulla on pitkään ollut tunne, että on vielä jokin muukin syy.
Se syy on hiljaisuus.
Tauko tekemisestä ja hälinästä
Kirkot ovat jo lähtökohtaisesti hiljentymisen paikkoja.
– Meillä kaikilla on ikään kuin DNA:ssa sääntö, että kirkoissa ollaan hiljaa. Matkoilla kirkkoon menevä voi ottaa breikin kaikesta tekemisestä ja ympäröivästä hälinästä menemällä kirkkoon. Siellä on ihanaa vain istua ja olla hiljaa, Hannele Kauppinen-Räisänen kuvailee.
Hän huomauttaa, että hiljaisuuden merkitys hyvinvoinnille on osoitettu monissa tutkimuksissa. Se esimerkiksi laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Suurissa kaupungeissa hiljaisia paikkoja voi olla vaikea löytää – niistä on tullut ylellisyyttä. Joidenkin arjessa hiljaisuus on niin harvinaista, että siitä on tullut elämys, jota haetaan matkoilla.
Monet tutkimukseen haastatellut kuvailivat hiljaisuuden voimaannuttavaa vaikutusta. Ulkoinen hiljaisuus sallii myös sisäisen hiljaisuuden.
– Kukaan ei vaadi mitään. Saat vain olla ja pystyt miettimään asioita.
– Monille hiljaisuudessa oli myös hengellinen tai uskonnollinen ulottuvuus. Kirkko tilana toi tunteen, että siellä haluaa rukoilla tai meditoida hetken, Kauppinen-Räisänen kertoo.
“Kirkossa löytää itsensä”
Nizzan Notre Dame, jossa puolet haastatteluista tehtiin, on Hannele Kauppinen-Räisäselle tuttu kirkko, sillä hän on työskennellyt Monacossa.
– Silloin kävin kirkossa usein istumassa ja olemassa. Kirkko tuntui jotenkin aidolta verrattuna vaatekauppoihin ja ravintoloihin sen ulkopuolella. Kun liikkuu kaupungilla, menee virran mukana ja katoaa sinne. Kirkossa löytää itsensä hetkellisesti.
Kauppinen-Räisänen harmittelee sitä, ettei Suomessa ole oikein osattu katsoa kirkkoja turismin näkökulmasta.
– Mikä paremmin kertoisi suomalaisuudesta ja meidän kulttuuristamme kuin kirkko? Monet kirkoistamme ovat aika pelkistettyjä – ja juuri sellaisena antavat tilaa hiljentymiselle. Niitä voisi markkinoida hiljaisuuden paikkoina, jotka ovat avoinna kaikille uskonnosta riippumatta.
Kauppinen-Räisänen, H., Cristini, H., Jauffret, M.: Silence as a moment of luxury: insights from contemporary travellers visiting churches. Kirjassa Atmospheric turn in culture and tourism: place, design and process impacts on customer behaviour,marketing and branding. Emerald Publishing Vol. 16.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Eri puolilla Suomea on avoinna satoja Tiekirkkoja – pääkaupunkiseudulla matkailijan pysäkkinä toimii kolme kivikirkkoa
Ajankohtaista Hyvä elämäMatkailijalla on mahdollisuus pysähtyä levähtämään kotimaassa yli 260 kirkkoon. Osassa on paikalla kesäopas kertomassa kohteesta.
