null Kirkkoon ei tule kahta rinnakkaista avioliittokäsitystä – piispojen esitys kaatui kirkolliskokouksen määräenemmistövaatimukseen

Kirkolliskokous kokoontuu Turussa Linnasmäen opistolla.

Kirkolliskokous kokoontuu Turussa Linnasmäen opistolla.

Ajankohtaista

Kirkkoon ei tule kahta rinnakkaista avioliittokäsitystä – piispojen esitys kaatui kirkolliskokouksen määräenemmistövaatimukseen

Ehdotuksen tavoite oli ratkaista kirkossa vuosikausia hiertänyt kysymys samaa sukupuolta olevien kirkkohäistä. Sen puolesta äänesti 62 edustajaa, mutta ääniä olisi tarvittu 77. Vastustajia oli 40.

Kirkolliskokous on vuodesta 2017 käsitellyt useaan kertaan samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä. Niin tälläkin kertaa ja jälleen lopputuloksena on se, että tilanne säilyy käytännössä ennallaan ja on erilainen eri puolilla Suomea.

Vaikka kirkolliskokous ei ole erikseen päättänyt hyväksyä samaa sukupuolta olevien vihkimistä, vihkimiseen valmiita pappeja on runsaasti ja asiasta tehdyn kyselyn mukaan enemmistö kannattaa asiaa. Tuomiokapitulit voisivat Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan rangaista pappeja vihkimisestä, mutta käytännössä ne eivät niin tee. Piispojen enemmistö on itse vihkimisen kannalla.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien parien osalta tilanne on epätasa-arvoinen eri puolilla maata. Eteläisessä Suomessa ja isoissa kaupungeissa niin pappi kuin kirkkotila löytyy muuta maata helpommin.

Tällä kertaa kirkolliskokous käsitteli piispainkokouksen toukokuussa 2024 tekemää ehdotusta, jossa kirkossa olisi hyväksytty vallitseva tilanne. Ehdotuksen mukaan kirkkojärjestykseen olisi otettu säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toisessa avioliitto ymmärrettäisiin perinteisesti eli miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä.

Turussa koolla ollut kirkolliskokous käsitteli asiaa lakivaliokunnan mietinnön pohjalta useassa istunnossa tiistaista torstaihin. Lakivaliokunta esitti ehdotuksen hyväksymistä siten muutettuna, että pappien lisäksi myös kanttorilla olisi ollut omantunnon suoja eli oikeus kieltäytyä samaa sukupuolta olevaa parin vihkitoimituksesta. Kirkkoherran ja seurakunnan pitäisi tässä tapauksessa kuitenkin huolehtia siitä, että vihkijä löytyy.

Arkkipiispa Tapio Luoma näkee, että kirkollisella vihkimisellä ja siinä pyydetyllä Jumalan siunauksella on tärkeä merkitys kaikille avioliittoon vihittäville pareille. Piispainkokouksen esityksen kaatuminen on siksi hänen mielestään erittäin harmillista.

Arkkipiispa Tapio Luoma näkee, että kirkollisella vihkimisellä ja siinä pyydetyllä Jumalan siunauksella on tärkeä merkitys kaikille avioliittoon vihittäville pareille. Piispainkokouksen esityksen kaatuminen on siksi hänen mielestään erittäin harmillista.

Mietinnöstä käytettiin kirkolliskokouksessa tiistaina ja keskiviikkona 60 puheenvuoroa ja siitä tehtiin useita hylkäys- ja muutosesityksiä, jotka kaatuivat. Esitykseen tehtiin myös lisäysehdotus, jonka mukaan kirkolliskokous pyytäisi piispainkokousta laatimaan kaikille hiippakunnille yhteisen pastoraalisen ohjeen samaa sukupuolta olevien parien yhdenvertaisesta kohtelusta avioliittoon vihittäessä ja avioliittoa siunatessa.

Lisäys hyväksyttiin selvällä enemmistöllä äänin 61–43. Tämän jälkeen esitys palautettiin vielä lakivaliokuntaan. Lakivaliokunta kuitenkin hylkäsi lisäesityksen, joten kirkolliskokous äänesti torstaina iltapäivällä alkuperäisestä esityksestä. Se kaatui määräenemmistövaatimuksen vuoksi, vaikka puoltavia ääniä oli enemmistö kirkolliskokouksen edustajista.

Kirkossa vallitseva nykytila jatkuu.

Piispainkokouksen kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallia vastustivat lopullisessa äänestyksessä arvokonservatiivien lisäksi myös monet arvoliberaalit. Kannattajia oli 62, vastustajia oli 40 ja kuusi edustajaa äänesti tyhjää. Monien esitystä vastaan äänestäneiden arvoliberaalien mielestä esitys olisi normalisoinut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokeman syrjinnän kehystämällä sen omantunnon kysymykseksi.

Arvokonservatiivit puolestaan katsovat, ettei kirkon pidä muuttaa perinteistä opetustaan kirkollisesta avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä, koska tälle ei heidän mielestään löydy perusteita Raamatusta. Arvoliberaalit tulkitsevat Raamattua toisin.

– Tämän kirkolliskokouksen päätöksen seurauksena kirkossa vallitseva nykytila jatkuu. Tulevaisuudessa avioliittoa koskeviin näkemyseroihin olisi kuitenkin löydettävä sellainen ratkaisu, jossa erimielisyys avioliittokäsityksestä ei ole ykseyden este ja jossa kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo. 

Arkkipiispan mukaan maailman muutos jatkuu, ja kirkko elää mukana.

– Jos kirkko ei ota maailman muutosta vakavasti, se ei itse lopulta kykene muuttamaan maailmaa, Luoma sanoo. 

Termin korjaus 8.5. klo 19.50: Piispojen esitys kaatui määräenemmistövaatimuksen vuoksi, ei määrävähemmistövaatimuksen vuoksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lakivaliokunta laajentaisi omantunnonvapauden samaa sukupuolta olevien parien vihkimyksissä myös kanttoreille

Ajankohtaista

Kirkolliskokouksen lakivaliokunta tukee piispainkokouksen esitystä kahdesta avioliittokäsityksestä, mutta esittää siihen muutosta: samaa sukupuolta olevien parien vihkimisessä omantunnonsuoja koskisi pappien lisäksi kanttoreita.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.