null Kirkon Ulkomaanapu ja Fida keräävät varoja ukrainalaisten auttamiseksi

Kiovasta pois pyrkivä nainen odotti junaa tyttärensä kanssa torstaina. Ukrainan pääkaupungissa kuultiin voimakkaita räjähdyksiä aamupäivällä, kun Venäjän hyökkäys oli alkanut.

Kiovasta pois pyrkivä nainen odotti junaa tyttärensä kanssa torstaina. Ukrainan pääkaupungissa kuultiin voimakkaita räjähdyksiä aamupäivällä, kun Venäjän hyökkäys oli alkanut.

Ajankohtaista

Kirkon Ulkomaanapu ja Fida keräävät varoja ukrainalaisten auttamiseksi

Kirkon Ulkomaanapu ja Fida keräävät varoja laajentuvan sodan alle jääneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Humanitaarisesta kriisistä voi tulla erityisen vaikea kylmän talven ja samanaikaisen koronapandemian vuoksi.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) tuomitsee sen, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan kansainvälisen yhteisön ponnisteluista ja ukrainalaisten vetoomuksista huolimatta. Järjestö kertoo olevansa valmis tukemaan Ukrainan kansaa kaikin mahdollisin tavoin yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjensä kanssa.

Ulkomaanapu muistuttaa, että Itä-Ukrainan konflikti alkoi jo keväällä 2014 ja maassa on jo valmiiksi satoja tuhansia sisäisiä pakolaisia. Venäjän aloittaman laajan hyökkäyksen myötä sotatoimet koskevat nyt koko maata, ja kärjistyneen konfliktin pelätään johtavan pahenevaan pakolaiskriisiin.

– Olemme todistaneet lukuisia konfliktin aiheuttamia tilanteita, joissa ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan nopealla aikataululla. Pakenevilla ihmisillä on aina pulaa perustarpeista kuten ruoasta, juomasta ja lääkkeistä. Ukrainan tilanne on erityisen haastava, sillä Eurooppa elää kylmää talvea ja vakavaa koronapandemiaa, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan konfliktista kärsivien perheiden auttamiseksi. Keräyksellä tuetaan hätäavun kuten ruoka-avun, lämmikkeiden ja muiden perustarvikkeiden toimittamista konfliktista kärsiville.

Pakenevilla ihmisillä on aina pulaa perustarpeista kuten ruoasta, juomasta ja lääkkeistä.
 – Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg

Myös helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida valmistautuu toimittamaan humanitaarista apua Ukrainaan.  Fida tekee työtä Ukrainassa muun muassa Taka-Karpaattien ja Sumyn alueen köyhimmän romaniväestön keskuudessa.

Torstaiaamuna Fidan ukrainalaisten yhteistyöseurakuntien työntekijät raportoivat, että Pohjois-Ukrainassa Venäjän rajan lähellä sijaitsevasta Šostkan kaupungista oli katkaistu vesi ja polttoaine oli vähissä.

Fidan työntekijät Kirsi ja Veikko Hekkala ovat toimineet Länsi-Ukrainan Užhorodissa. Nyt he pitävät yhteyttä ukrainalaisiin työtovereihinsa Suomen-kodistaan Keuruulta.

Kirsi Hekkalan mukaan maaseudun syrjäisimmissä yhteisöissä on paljon lukutaidottomia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tiedä, mitä tapahtuu ja kuinka nyt pitäisi toimia.

– Tehtävämme on nyt rohkaista ukrainalaisia ystäviämme ja kertoa, etteivät he ole yksin. Tuki merkitsee heille tässä tilanteessa todella paljon, Kirsi Hekkala sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.