null Kormilainen: Aikuiset valloittivat TikTokin – ja tietäähän sen, mitä nuorten somekanavalle silloin käy

Puheenvuorot

Kormilainen: Aikuiset valloittivat TikTokin – ja tietäähän sen, mitä nuorten somekanavalle silloin käy

Jotain TikTokista kertoo se, että suoratoistopalvelu Netflix laskee sen kilpailijakseen.

On ennustuksen aika! Ennen kuin ennustetaan, minun pakko todeta, että olen kenties maailman heikkolahjaisin ennustaja. Edellisen kerran meni vihkoon, kun olin vuonna 1998 Suosikki-lehden avustaja. Sain toimituspäälliköltä käteeni Britney Spearsin esikoissinkun …Baby One More Time ja puhelimen päähän itse neiti Spearsin haastatteluun. Kappaleen ja puhelinkeskustelun jälkeen olin satavarma, ettei tuosta artistista tämän haastattelun jälkeen kuulla enää koskaan. Toisin taisi käydä. Suhtautukaa siis ennustukseeni varovaisesti.

Ennustukseni liittyy nuorison suosimaan sosiaalisen median palvelu TikTokiin, jonka alkuperäisidea oli erilaisten tanssien ja laulujen esittäminen valmiiden ”taustanauhojen” päälle. Nuoriso sai rymytä tässä somekanavassa pitkään, mutta tänä kesänä aikuisten invaasio on täyttänyt TikTokin ennennäkemättömällä tavalla. Jos siis haluat tietää, minkä kanavan nuoret seuraavaksi hylkäävät, katse kannattaa suunnatta TikTokiin.

TikTokin suhteen merkit ovat samat kuin Snapchat-palvelun kanssa viisi vuotta sitten.

Ennustukseni Britney Spearsista meni ehkä pieleen, mutta TikTokin suhteen merkit ovat samat kuin Snapchat-palvelun kanssa viisi vuotta sitten. Kukaan aikuinen ei ollut kuullutkaan Snapchatista ennen vuotta 2015 ja tuona kesänä aikuiset ottivat palvelun haltuun siinä määrin, että Snapchat kuihtui nuorten viestittelysovellukseksi. TikTokille on nyt vaarassa käydä samalla tavalla.

TikTok on joka tapauksessa Snapchatia mielenkiintoisempi kanava, tai ainakin sen algoritmi toimii paremmin. Jos satut katselemaan tietynlaisia videoita tietyn verran, ohjelma suosittelee sinulle jatkuvasti lisää samanlaista sisältöä. Ohjelma siis oppii tuntemaan sinut paremmin. TikTokin ikääntyneemmästä tarjonnasta kannattaa nostaa esiin esimerkiksi tanssiva mummo tai nuorukainen, joka pitää huolen laitapuolen kulkijoista tarjoamalla heille rahaa ja ruokaa. Sisältö on pääosin sekavaa ja erikoista, mutta jotain palvelusta kertoo se, että suoratoistopalvelu Netflix laskee sen kilpailijakseen. Eikä ihme: tavallisten tallaajien erikoiset, alle minuutin mittaiset videot ovatkin usein hupaisampaa katsottavaa kuin amerikkalaisen tv-jätin tuotannot.

Kirjoittaja on stand up -lavoja koluava somekonsultti ja perheenisä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.