null Kormilainen: Röyhtäilin aakkoset nettivideolle – kiusaannun silti, kun Facebook muistuttaa vanhoista lupauksista

Puheenvuorot

Kormilainen: Röyhtäilin aakkoset nettivideolle – kiusaannun silti, kun Facebook muistuttaa vanhoista lupauksista

Sanotaan, että päiväkirjan pitäminen on ihmiselle hyödyllistä ja kirjoittaminen auttaa, mutta niin saattaa myös auttaa muistojen läpikäyminen.

Vuodenvaihde on kiusallista aikaa. Enää ei riitä, että uudenvuodenlupauksen unohtaa 3. tammikuuta, sillä Facebookin Muistot-toiminto takaa sen, että kaikki ne typerät lupaukset, joita teit kolme vuotta sitten, eivät sittenkään unohtuneet.

Muistot-toiminto palauttaa mieleen myös monta muuta asiaa. Sanotaan, että päiväkirjan pitäminen on ihmiselle hyödyllistä ja kirjoittaminen auttaa, mutta niin saattaa myös auttaa muistojen läpikäyminen.

Jos mennään ajassa oikein paljon taaksepäin, somen esihistoriaan, saattoi 12 vuotta sitten päivitys olla esimerkiksi osastoa ”Posket punaisena pakkasesta”. Ilman kuvaa tietenkin, koska tuolloin olisi tuntunut suorastaan utopistiselta ladata suoraan kännykältä kuva internetiin. Tai edes käyttää sosiaalista mediaa kännykällä.

Muistoja selatessa vastaan tulee kymmenen vuotta vanhoja hauskoja meemejä, jotka ovat jostain syystä löytäneet tiensä äidin silmien eteen vasta vuonna 2020. Meemin elinkaari on siis vähintään tuo kymmenen vuotta.

Välillä Facebook iskee eteeni tarinoita, joka eivät todellakaan olisi julkaisukelpoisia enää vuonna 2020.

Loppiaisena 2008 tuli luvattua, että ”läskit lähtee 30.1. alkaen. KIROSANA.” Kymmenen vuotta myöhemmin on turvallista tuntea 15 kiloa painavampana vain kevyttä myötätuntoa.

Viimeiseen kymmeneen vuoteen on mahtunut myös paljon muuta. Kuusi vuotta sitten olin ostamassa tyttöjen villapukua 120–140-senttiselle tyttärelle. Nyt villapuku saisi varmasti esiteinissä aikaan spontaanin oksennusreaktion.

Viisi vuotta sitten aloitin hedelmien ja vihannesten syömisen. Sekin loppui lyhyeen.

Kaksi vuotta sitten olen toivonut Metsolat-sarjan Riston pikaista paranemista. Kaikenlaista.

Muistot voivat olla myös kiusallisia. Välillä Facebook iskee eteeni tarinoita, joka eivät todellakaan olisi julkaisukelpoisia enää vuonna 2020. Toisaalta, eilen illalla internetiin lataamani video, jossa röyhtäilen aakkoset läpi, saattaisi normaalia ihmistä nolottaa kymmenen vuoden päästä.

Minulle se video, päivitykset pieleen menneistä laihdutuskuureista, Metsolan Ristosta ja hedelmistä kuvaavat elettyä elämää. Jos somessa säilyttää edes hitusen rehellisyyttä eikä ota itseään niin vakavasti, muistot saattavat kertoa myös jotain meidän matkastamme. Ei ehkä laihemmaksi tai hedelmiä rakastavaksi, mutta matkasta jonnekin. Ai minne? No siitä voi lukea vuoden päästä Muistoista.

 

Kirjoittaja on stand up -lavoja koluava somekonsultti ja perheenisä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kormilainen: Koronakevät antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen

Puheenvuorot

Pakollinen hiljentyminen ajoittuu kirkon paastonaikaan. Entä jos yrittäisimme pärjätä vähemmällä ja kuuntelisimme enemmän itseämme ja toisiamme? Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.