null Kormilainen: Tubettajat tekevät lapsestasi viisaamman

Puheenvuorot

Kormilainen: Tubettajat tekevät lapsestasi viisaamman

Tubettajan ammattia ei arvosteta, mutta ehkä pitäisi. Heidän ansiostaan isät häviävät väittelyissä lapsilleen.

Törmäsin tällä viikolla Suomen Kuvalehden tekemään tutkimukseen Suomen vähiten arvostetuista ammateista. Listan häntäpäässä sijalla 379. komeili tubettaja, videoita YouTubeen ammatikseen tekevä vaikuttaja.

Tämä on suuri vääryys. Vaikka vastaajat olikin koottu 15-74-vuotiaista suomalaisista, väitän siltä, että vähiten tubettajia arvostamme me, joita lapsemme kutsuvat boomereiksi (googlaa ”ok boomer”, jos et ole kärryillä.).

Meidän kalkkisten näkemys tubettajista on kliseinen: siellä joku nuori hulttio puhuu kameralle mitä sylki sattuu suuhun tuomaan ja näitä typeriä videoita lapset ja nuoret katsovat hullun lailla.

Ehkä osa totuutta sekin, mutta sanon silti, että nämä tubettajat tekevät lapsestasi sinua viisaamman ja opettavat heitä elämän asioissa enemmän kuin opettajat.

Nykypäivän teinille ei kelpaa argumentiksi 1980-luvulta tuttu isilause ”Olet väärässä, poikani.”

Itselleni asia valkeni ensimmäistä kertaa vajaat viisi vuotta sitten, kun pystyin sujuvasti keskustelemaan Särkänniemen delfiineistä tuolloin 7-vuotiaan tyttäreni kanssa. Tänä päivänä häviän sujuvasti kaikenlaiset poliittiset väittelyt 15-vuotiaan teinipoikamme kanssa. Eräs ammattikoomikko sanoi minulle viime viikolla kuulleen 18-vuotiaan poikansa suusta sellaisen argumentoinnin kannabiksen laillistamisen puolesta, että hän joutui sisäisesti toteamaan poikansa olevan täysin oikeassa, mutta isänä hänen piti tietysti torua nuorukaista moisista radikaaleista ajatuksista.

Tubettajat tekevät tietenkin hölmöä ja päätöntä sisältöä, kuten vaikkapa syövät kaksi kiloa Vihreitä kuulia. Jotkut saattavat esitellä jopa ostoksiaan ja tehdä meikkivideoita, mutta etkö sinäkin katso Salkkareita ja Olet mitä syöt -ohjelmaa sipsipussin kanssa? Pointti on siinä, että näiden kulutusvideoiden lisäksi tubettajat luotaavat maailmaa ja ennen kaikkea kasvattavat nuoristamme sen verran fiksua porukkaa, että kohta saamme olla varuillamme. Nykypäivän teinille ei kelpaa argumentiksi 1980-luvulta tuttu isilause ”Olet väärässä, poikani.”

Sitä paitsi kiinnostuksen kohteet ovat onneksi muuttuneet. Siinä missä itseäni 15-vuotiaana kiinnosti lähinnä keskikalja ja kaikki tytöt, nykypäivän teini keskustelee yhtä sujuvasti perussuomalaisten kannatuksesta kuin päihteettömyyden hyvistä puolista. Eivät ne ihan tyhmiä ole.

Kirjoittaja on stand up -lavoja koluava somekonsultti ja perheenisä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.