null Korona tuo ruoka-avulle uusia lahjoittajia – tällä viikolla jakeluun saatiin 17 000 paninisämpylää

Sirpa Laukkanen kantoi paninilaatikoita Vantaan Yhteisen pöydän hävikkiterminaalissa.

Sirpa Laukkanen kantoi paninilaatikoita Vantaan Yhteisen pöydän hävikkiterminaalissa.

Ajankohtaista

Korona tuo ruoka-avulle uusia lahjoittajia – tällä viikolla jakeluun saatiin 17 000 paninisämpylää

Vantaalainen Rollfoods ei halunnut paninisämpylöiden päätyvän hävikkiin, vaan mieluummin ruoaksi ihmisille, jotka ruokaa tarvitsevat. Tähän löytyi ratkaisu.

Ruokapakasteiden myyntiin keskittyneellä vantaalaisella perheyrityksellä Rollfoodsilla oli ongelma. 17 000 paninisämpylää oli päätymässä ruokahävikiksi. Yritys alkoi etsiä kanavaa, jonka kautta sämpylät päätyisivät mieluummin ruoaksi tarvitseville.

– Me emme myy tuotteitamme suoraan kuluttajille, vaan tukkujen kautta ammattikeittiöille. Paninit oli ajateltu kampanjatuotteeksi, mutta korona vuoksi niitä ei tarvittukaan. Olemme toki aiemminkin lahjoittaneet ruokaa eteenpäin muun muassa hävikkimyymälä WeFoodille. Nyt panineita oli paljon ja myyntipäällikkömme Juha Jukantupa alkoi etsiä paikkaa, jossa niistä olisi ihmisille apua. Onneksi sellaisia löytyi, Rollfoodsin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Nina Andersson kertoo.

Yrityksen paninit ovat pakasteita, jotka ovat kolmen sämpylän pusseissa. Ne sopivat hyvin Vantaan Yhteisen pöydän ja Helsingin ruoka-avun jaettavaksi.

– Pakasteissa on se hyvä puoli, että ne säilyvät pitkään. Surullista, että nyt on tällainen tilanne Suomessa, mutta hienoa, että nämäkään paninit eivät mene hukkaan. Pidämme nämä lahjoitusosoitteet jatkossakin mielessä, Andersson sanoo.

Rollfoodsin toimittamat paninisämpylät eivät päätyneet hävikkiin, vaan ruoka-apukasseihin.

Rollfoodsin toimittamat paninisämpylät eivät päätyneet hävikkiin, vaan ruoka-apukasseihin.

Vantaan Yhteisen pöydän hävikkiterminaalin kylmiöihin osa panineista toimitettiin maanantaina.

–  Ne menevät seurakuntien hätäapukasseihin, Yhteisen pöydän hätäapunumeron kasseihin sekä meidän muuhun jakeluverkostoomme, josta tällä hetkellä on auki jo 40 paikkaa eli puolet normaalitilanteesta. Tämä on iloinen uutinen, sillä alimmillaan paikkoja oli auki vain 30, palveluesimies Hanna Kuisma kertoo.

Helsingissä kootaan 1 800 ruoka-apukassia joka päivä

Helsingin seurakuntien, kaupungin ja järjestöjen ruoka-apu otti vastaan loput paninit. Ruoka-avun hankeasiantuntija Katja Lehtolan mukaan paninit noudetaan Matteuksenkirkolle, jossa on niiden säilyttämiseen sopiva kylmäkontti. Matteuksen kirkolla käy päivittäin yli 700 ihmistä hakemassa ruokakassin. Se on tällä hetkellä suurin Helsingin ruoka-avun jakelupisteistä.

– Päivässä kootaan yhteensä noin 1 800 ruokakassia. Tästä joukosta suurin osa käydään itse noutamassa jakelupaikoista. Noin 40 kassia toimitetaan niille, jotka tarvitsevat apua, eivätkä pysty sitä hakemaan. Nämä osoitteet saamme Helsinki-avun kautta. Se on ollut yhteydessä yli 70-vuotiaisiin vanhuksiin ja selvittänyt avun tarpeen. Saamme muuten näiden kassien jakelua varten Renaultilta lainaksi kaksi sähköautoa eli myös tällä tavalla yritykset auttavat, Lehtola kertoo.

Vantaalla jaetaan jopa tuhat kassia päivässä

Vantaalla ruokakasseja jaetaan päivässä jopa yli tuhat. Kasseja varten tarvitaan runsain mitoin hävikkiruokaa. Yhteisellä pöydällä on entuudestaan laaja lahjoittajaverkosto, johon kuuluu noin 50 tukkuliikettä ja tehdasta sekä päivittäin noin 25 kauppaa.

Koronapandemian aikana lahjoittajia on tullut lisää, mistä Hanna Kuisma iloitsee.

– Olemme saaneet seitsemän uutta lahjoittajaa, tänään viimeksi toisen, joka toimittaa meille gluteenitonta leipää. Tämä on hieno homma, sillä tarvetta on. Apua tarvitsevien joukossa on entistä enemmän lapsiperheitä, joista kaikki eivät tiedä, että myös Vantaan kaupunki jakaa koululaisille eväskasseja usealta koululta, Kuisma selvittää.

Helsingin ruoka-avulla säännöllisten lahjoittajien joukossa on yli 80 kauppaa ja viisi tukkuliikettä. Sen lisäksi on satunnaisia lahjoittajia, kuten nyt Rollfoods.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.