Koronapandemian pelätään lisäävän lapsiavioliittoja ja ympärileikkauksia maailmalla
Pandemian pelätään lisäävän lapsiavioliittojen määrää jopa 13 miljoonalla. Tansaniassa kamppaillaan Suomen Lähetysseuran tuella vahingollisia tapoja vastaan.
Vaikka lapsiavioliitot ovat vähentyneet maailmassa, 12 miljoonaa tyttöä naitetaan alaikäisenä joka vuosi. Koronapandemia haittaa lapsiavioliittojen ja tyttöjen silpomisten vastaista työtä, sillä keskeisessä roolissa tässä ovat koulut.
YK:n väestörahasto UNFPA:n mukaan koronapandemian pelätään lisäävän lapsiavioliittojen määrää aiempaan verrattuna jopa 13 miljoonalla seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämän lisäksi arviolta kaksi miljoonaa lasta aiempaa enemmän joutuisi ympärileikatuksi, joko vauvoina tai teini-iän lähestyessä.
Koronapandemian aikana lapsiavioliittojen uhka kasvaa, koska koulut ovat kiinni ja perheiden toimeentulo kärsii.
– Kun tyttö nähdään perheessä varallisuutena, hänen arvonsa kasvaa vaikeina aikoina. Näin on käynyt paitsi nyt koronapandemian myös ilmastonmuutoksen takia. Kun lehmät kuolevat, eikä satoa tai muuta tuloja tule, morsiamesta saatavien myötäjäisten merkitys kasvaa, Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyökoordinaattori Anna Holmström kertoo.
Holmström on tehnyt vuosia työtä tyttöjen silpomisen ja lapsiavioliittojen vähentämiseksi Tansaniassa. Hänen mukaansa tässä on saatu jo paljon hyvää aikaan ja muutoksessa ovat keskeisessä roolissa tansanialaiset itse. Lähetysseura toimii heidän tukenaan.
Opettajien rooli on olennaisen tärkeä
Olennaisia yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi poliisi, paikalliset järjestöt, kyläyhteisöjen johtajat ja paikalliset uskonnolliset johtajat sekä koulut ja opettajat.
– Usein silpomisen ja lapsiavioliittojen vastainen työ on heikointa ja hitainta juuri asenteiden muuttamisessa. Maaseudulla se viranomainen, joka yleensä ilmiantaa silpomis- ja lapsiavioliittoaikeet, on opettaja. Kun koulut olivat koronapandemian vuoksi kiinni ja lapset kotona, näin ei käy. Serengetin läänissä silvottiin huhtikuussa heti koulujen sulkeuduttua 167 tyttöä, kun normaalisti uhka on suurin joulukuussa koulujen loma-aikaan, Holmström kertoo.
Tansaniassa noin kolmannes tytöistä avioituu alle 18-vuotiaana. Suurin riski alaikäisenä naimisiin joutumiselle on maaseudun köyhillä ja heikosti koulutetuilla tytöillä.
– Virallinen alaikäraja naimisiin menolla on tytöillä 15 ja pojilla 18 vuotta. Nykyisen lain mukaan molemmat voivat oikeuden päätöksellä avioitua kuitenkin jo 14-vuotiaina tai jopa aiemmin. Tansanialaisen Tyttöjen aloite -järjestön johtaja Rebeca Gyumi haastoi valtion oikeuteen tästä laista – ja suureksi ilokseni voitti! Nyt lakia on muutettava. Toivon, että ikärajaksi asetettaisiin 18 vuotta kaikissa olosuhteissa, Holmström sanoo.
Tyttöjä naitetaan nuorena paitsi taloudellisista syistä myös sen vuoksi, että heidän pelätään tulevan raskaaksi ja aiheuttavan siten perheelleen häpeää.
– Kun täällä ei ole terveyskasvatusta kouluissa, tytöt eivät useinkaan tiedä, miksi he tulevat raskaaksi ennen kuin on liian myöhäistä, Holmström selittää.
Sitkeä työ silpomisten kitkemiseksi jatkuu
Tyttöjen sukuelinten silpominen kiellettiin Tansanian laissa vuonna 1998. Vaikka silpominen on vähentynyt, noin 7–8 prosenttia alaikäisistä tytöistä joutuu yhä sen uhriksi. Lainmuutos on myös johtanut siihen, että osa tytöistä ympärileikataan jo yksivuotiaana eikä vasta teini-iässä aikuistumisriitin yhteydessä. Sitkeä työ tavan kitkemiseksi jatkuu.
Lähetysseura kumppaneineen tukee tyttöjen koulutusta sekä vahvistaa nuorten omien oikeuksien tuntemista. Lisäksi koulutetaan yhteisöjä ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, parannetaan terveydenhoitoa sekä ja vahvistetaan naisten toimeentuloa.
Tärkeässä roolissa on myös psykososiaalinen tuki niin yhteisöille kuin perheneuvontana yksittäisille perheille. Sitä tekevät järjestöt ja myös poliisi, jolla on erikseen tasa-arvotyöntekijöitä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suomalaisten tuella saatiin miljoona euroa lapsiavioliittojen estämiseen Tansaniassa
AjankohtaistaTansanian luterilainen kirkko alkaa tehdä vaikuttamis- ja kouluttamistyötä lapsiavioliittojen estämiseksi. Viisi prosenttia tytöistä naitetaan nyt alle 15-vuotiaana.