null Korson klovnikirkossa hupaillaan ihmisen kustannuksella – ”Pyhän äärellä klovnikin hiljenee”

Kirkkoklovnia tarvitaan samalla tavalla kuin sairaalaklovnia. Tätä mieltä on Minna Ruuttunen eli Kutsu Suojanen.

Kirkkoklovnia tarvitaan samalla tavalla kuin sairaalaklovnia. Tätä mieltä on Minna Ruuttunen eli Kutsu Suojanen.

Ajankohtaista

Korson klovnikirkossa hupaillaan ihmisen kustannuksella – ”Pyhän äärellä klovnikin hiljenee”

Pappi Minna Ruuttunen kokeilee, voiko kirkossa ilveillä.

Kirkkourkujen vierestä valkoisen seinäkkeen takaa nousee sähkönsininen sääri, sitten pilkistää punainen pellennenä. Korson kirkkoklovni Kutsu Suojanen valmistautuu 17.5. pidettävään Perheiden klovnikirkkoon. Hän on varhaiskasvatuksen pappi ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Minna Ruuttusen alter ego. Klovni työntää putoilevan nenänsä toisinaan myös Korson seurakunnan Facebook-sivuille.

– Minusta on kiinnostavaa tutkia, miten klovni sopii kirkkoon. Onko ilveily kirkossa pyhäinhäväistystä? Sekä kristinuskossa että klovneriassa ollaan tekemisissä inhimillisyyden ja haavoittuvuuden kanssa. 

Ruuttusen mukaan klovnikirkko on ihan oikea jumalanpalvelus. Tulevana sunnuntaina jumalanpalvelus lähetetään suorana seurakunnan Facebook-sivuilla. Ruudussa näkyy neljä klovnia. Korson seurakunnan kirkkoherra Tuomas Antola lukee raamatuntekstin ja hoitaa muut liturgiset tehtävät.

– Klovnikirkko ei ole vitsikirkko tai pellekirkko. Se ei ole teatteria eikä sirkusta vaan oikea jumalanpalvelus. Pyhän äärellä klovnikin hiljenee, Ruuttunen sanoo.

Klovni on nolo muidenkin puolesta

Uskaltaako kirkossa edes hengittää? Minna Ruuttunen epäilee, että joistakin ihmisistä tuntuu, ettei uskalla.

– Ihmisellä voi olla todella nolo olo, ellei hän tiedä, milloin kirkossa pitää nousta ylös ja koska istua. Toivon, että madallan kirkkoon tulemisen kynnystä, kun pompin siellä klovninasussa. Kirkossa saa olla naurettava!

– Klovnien kohellus huvittaa usein lapsia, joiden on helppo samastua siihen. Klovni ihmettelee asioita, joita harva aikuinen huomaa arjessaan. Toivottavasti joku aikuinenkin nauraa omalle noloudelleen klovnikirkkoa seuratessaan.

Ruuttusen mielestä ihmisen kustannuksella saa vähän nauraa. Hän ja muut klovnikirkon koheltajat ovat rakentaneet klovnihahmonsa liioittelemalla aitoja piirteitään.

– Klovni näyttää ihmisyydestä puolia, joita monesti peitellään: kaikkea häpeällistä, kummallista, höpsöä ja keveää. Klovnihahmo luodaan liioittelemalla omia piirteitä. Minulla kaikki tahtoo mennä överiksi: kun esimerkiksi viime vuonna aloitin neulomisharrastuksen, neuloin kymmenen villapaitaa putkeen.

Ruuttunen miettii, että jotkut ihmisten persoonallisuudenpiirteet näkyvät tavallista selvempinä koronapandemian aiheuttamassa poikkeusajassa.

– Joku on edelleen huoleton. Toinen turvautuu kaikkiin mahdollisiin suojiin, niin että hänestä ei näy kuin vähän silmiä maskien takaa.

Toista video

Papin työssä hyötyy teatteritaidoista

Teatterialan koulutus näkyy jatkuvasti Minna Ruuttusen papintyössä. Hän saattaa esittää raamatunkohtia lapsille nukeilla tai pyytää heitä samastumaan siihen bibliodraaman keinoin. Bibliodraamassa raamatunkertomuksia voidaan esimerkiksi esittää tai piirtää.

– Vaikka lukisin raamatuntekstiä, pyrin houkuttelemaan samalla ihmiset samastumaan kertomukseen.

Ruuttunen on Perheiden klovnikirkon ainoa koulutettu esiintyjä. Muut klovnit ovat kohderyhmän ammattilaisia eli lastenohjaajia.

Perheiden klovnikirkko lähetetään suorana Korson seurakunnan Facebook-sivuilla sunnuntaina 17.5. kello 10. Tallenteen voi katsoa samasta paikasta myös jälkeenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Seurakunnat keksivät vuoden mittaan yhä uusia tapoja tukea korona-ajan kurittamia vantaalaisia

Ajankohtaista

Kun yhteyttä tai apua tarvitsevat eivät päässeet kirkolle, Vantaan seurakuntien piti löytää reitit heidän luokseen. ”Päätimme tukea vantaalaisia vaikeina aikoina ja pitää työntekijät töissä”, seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen sanoo.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.