Tuntemattomat lahjoittajat ovat mahdollistaneet esimerkiksi uuden pesukoneen, silmälasien, saunankiukaan, sohvan ja ruokakassin ostamisen Kotimaanavun lähikeräysten kautta. Kuva iStock.
Kotimaanavun kautta voi auttaa naapureita, joille kesä tekee tiukkaa – ”Kouluruokalat ovat kiinni, eikä perheillä ole välttämättä varaa tehdä mitään lasten kanssa”
Jos vähävaraisen yksinhuoltajan pesukone hajoaa tai silmälasit rikkoutuvat eikä eläke riitä uusiin, pienehkö keräyssumma antaa ison avun.
Mikä on Kotimaanapu ja miten se toimii, varainhankinnan päällikkö Ruut Lemmetyinen?
– Olemme vuonna 2015 perustettu hyväntekeväisyyspalvelu, joka auttaa Suomessa asuvia kaikkein heikoimmassa asemassa olevia vähävaraisia. Erikoisuutemme on se, että verkkosivuillamme kuka tahansa voi etsiä yksittäisiä täsmäkohteita ja lahjoittaa niihin rahaa. Sivujemme kautta voi auttaa esimerkiksi oman paikkakunnan perhettä.
– Lähikeräysten lisäksi meillä on valtakunnallisia keräyksiä, esimerkiksi kesällä 2025 kesäkeräys, jonka kohteena ovat erityisesti lapsiperheet. Tiedämme, että pitkät kesälomat voivat olla vähävaraisissa perheissä taloudellisesti tiukkaa aikaa. Silloin kouluruokalat ovat kiinni, eikä perheillä ole välttämättä varaa tehdä mitään lasten kanssa. Rahat eivät välttämättä riitä edes uusien kesäkenkien ostamiseen.
Miten lähikeräysten kohteet valitaan?
– Meillä on ainutlaatuinen konsepti yhteistyössä seurakuntien kanssa. Me emme kerää yksin emmekä vie apua perille, vaan se tapahtuu diakonian kautta. Paikallisen seurakunnan diakonian ammattilainen tapaa henkilön, kartoittaa avun tarpeen ja selvittää, että tämä ei saa apua mistään muualta. Kun avun tarve on todettu, perustamme diakoniatyöntekijän päätöksellä lähikeräyksen. Parhaimmillaan se saadaan käyntiin yhdessä päivässä.
– Monesti kyseessä on tilanne, jossa jollekulle kasautuu monesta asiasta ongelmien vyyhti, kuten sairastuminen, puolison kuolema tai joku muu yllättävä asia. Hätä ehtii moninkertaistua tai kasautua niin, että ennen kuin yhteiskunnan auttamiskoneisto käynnistyy, laskuja on jo pinossa ja ongelmat ovat ehtineet kasvaa melko isoksi. Jos pystytään auttamaan oikeaan aikaan ja oikealla mittasuhteella, voidaan estää täydellinen syöksykierre.
– Henkilö saa kauttamme taloudellista apua ja sen lisäksi hän kohtaa diakoniatyöntekijän. Häntä kuunnellaan, hänen rinnallaan kuljetaan ja hänet ohjataan eteenpäin vaikeassa elämäntilanteessa. Se on paljon enemmän kuin pelkkä rahan antaminen.
Keräyksiin osallistujat ovat eri puolilta Suomea, ja useat heistä ovat hyvin pienituloisia.
Millaisia rahasummia kerätään?
– Taustalla on ihminen ja se, millainen tarve hänellä on. Jos esimerkiksi pientä eläkettä saava vanhus tarvitsee rahaa lääkekuluihin tai silmälaseihin, kyse on hänelle suuresta kustannuksesta, mutta keräyssumma ei ole iso. Lähikeräysten tavoitesummat ovat usein korkeintaan muutama tuhat euroa, ja sen takia keräykset tulevat nopeasti täyteen. Pyrimme saamaan ne täyteen muutamassa viikossa, jotta apu saadaan eteenpäin nopeasti.
Mitä tiedätte lahjoittajista?
– Lahjoittajia on kymmeniätuhansia. Osa osallistuu keräyksiin ilman, että ilmoittaa omia tietojaan. Keräyksiin osallistujat ovat eri puolilta Suomea, ja useat heistä ovat hyvin pienituloisia. Aika monella on myös omakohtaista kokemusta siitä, minkälaista on olla avun tarpeessa ja saada tukea kriittisellä hetkellä.
– Myös monet pienet ja keskisuuret yritykset ovat osallistuneet lähikeräyksiin ja sitä kautta auttaneet omalla paikkakunnallaan.
– Viimeisimmän lahjoittajatutkimuksen mukaan kotimaa ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat vähävaraiset ovat suomalaisten mielestä tärkein avustuskohde. Meillä keskimääräinen kertalahjoitus on 50–100 euroa. Pienikin lahjoitus on merkittävä, koska raha menee suoraan yksittäisen ihmisen tai perheen konkreettiseen hätään.
”Useissa avun saajilta tulleissa viesteissä kerrotaan, että taloudellisen avun saaminen pahimmalla hädän hetkellä on ollut kokemus, joka kannattelee jopa vuosia eteenpäin”, Ruut Lemmetyinen sanoo. Kuva Johanna Yli-Opas.
Minkä verran rahaa keräyksillä saadaan?
– Viime vuonna keräsimme 1,1 miljoonaa euroa. Jo useampana vuonna olemme päässeet miljoonan euron keräystulokseen. Se on merkittävä summa, joka saadaan kauttamme eteenpäin. Olemme kymmenen toimintavuoden aikana vakiinnuttaneet asemamme ja aika moni suomalainen tuntee jo meidät. Noin puolet seurakunnista käyttää Kotimaanapua, mutta kaikille se ei vielä ole tuttu työkalu.
Vaaditaanko toimintaanne rahankeräyslupa?
– Kyllä. Rahankeräystoiminta on Suomessa hyvin säädeltyä. Meillä on poliisin myöntämä rahankeräyslupa. Se edellyttää, että raportoimme jokaisen kauttamme kulkeva euron, mihin tarkoitukseen se menee, miksi ja mitä kautta. Keräystemme luotettavuuden tae on myös se, että diakoniatyöntekijä vastaa siitä, että apu on todellinen ja avustukset menevät perille.
Saatteko palautetta apua saaneilta?
– Kyllä, ja monet palautteet ovat hyvin koskettavia. Useissa viesteissä kerrotaan, että taloudellisen avun saaminen pahimmalla hädän hetkellä on ollut kokemus, joka kannattelee jopa vuosia eteenpäin. Monia on koskettanut myös se, että lahjoittajat ovat yksittäisiä, tuntemattomia ihmisiä, jotka ovat halunneet auttaa.
Kotimaanapu on Kirkkopalvelut ry:n keräys.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Yhteiskunnallisia meemejä taiteilevan Alma Tuuvan mielestä köyhistä puhutaan usein alentuvasti ja holhoten – ”Saman sävyinen rasistinen puhe laskettaisiin vihapuheeksi”
Hyvä elämäKolmekymppinen taiteilija Alma Tuuva tietää, miltä köyhyys tuntuu.