null Kouluruokailun puuttuminen on ajanut yksinhuoltajia diakonian asiakkaiksi Espoossa

Diakonissa Pauliina Alanko kantaa diakonian asiakkaille osoitettuja ruokakasseja. 

Diakonissa Pauliina Alanko kantaa diakonian asiakkaille osoitettuja ruokakasseja. 

Ajankohtaista

Kouluruokailun puuttuminen on ajanut yksinhuoltajia diakonian asiakkaiksi Espoossa

Tuomiorovasti Antti Kujanpää ehdottaa, että seurakunnat kohdentaisivat poikkeustilan aikana säästyneet rahat diakoniatyölle, jossa tarve tulee todennäköisesti kasvamaan.

Kun Suomessa maaliskuun puolivälissä asetettiin poikkeustila, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyön asiakkaiden määrä tuplaantui saman tien.

– Erityisesti ruoka-avun tarve on lisääntynyt. Asiakkainamme on paljon yksinhuoltajia, joilla on tiukka tilanne. Perheiden ruokalaskut ovat kasvaneet, kun lapset eivät syökään koulussa, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Pauliina Alanko.

– Monet asiakkaamme ovat joutuneet työttömiksi tai lomautetuiksi koronan vuoksi. Useat heistä eivät ole koskaan aiemmin olleet tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyön asiakkaina. Sen lisäksi on paljon ihmisiä, jotka jo ennen koronaa ovat olleet heikossa asemassa ja joiden tilanne on koronaepidemian aikana huonontunut entisestään, Alanko sanoo.

Hänen mukaansa diakoniatyössä jokaisen asiakkaan tilanne selvitetään aina yksilöllisesti.

– Lisäksi koronatilanne on ahdistanut monia, ja osa on sen vuoksi hakenut keskusteluapua, hän sanoo.

Diakoniatyöntekijät pitävät yhteyttä ikäihmisiin

Espoon kaupunki otti huhtikuun alussa aiempaa merkittävämmän roolin ruoka-avussa, joka siihen asti toimi järjestöjen varassa. Yhteistyö kaupungin kanssa on Espoon seurakuntien diakonian asiantuntijan Lilli Snellmanin mukaan tiivistynyt hyvin, ja seuraavaksi kaikille yli 70-vuotiaille espoolaisille aiotaan lähettää kirje.

– Espoonlahden seurakunnassa työntekijät ja vapaaehtoiset ovat järjestäneet kauppakassipalvelua riskiryhmiin kuuluville kotiin. Seurakuntien TukiChatin kautta saa myös tietoa ruoka-ja tukipalveluista, Snellman kertoo.

Diakoniatyöntekijät laativat hiljattain tiedotteen, joka julkaistiin koulujen Wilma-järjestelmässä.
– Lilli Snellman

Espoossa diakoniatyöntekijät ovat entuudestaan pitäneet yhteyksiä asiakkaisiin, ja koronaepidemian aikana yhteydenpito on lisääntynyt. Leppävaaran kirkolla taas on järjestetty kaupungin ruoanjakelupiste.

– Seurakunnalla on hyvät edellytykset tällaiseen, koska seurakuntataloilla on hyvät kylmälaitteet, Snellman sanoo.

Hänen mukaansa yksinhuoltaja-asiakkaiden määrä on noussut kaikissa Espoon seurakunnissa.

– Diakoniatyöntekijät laativat hiljattain tiedotteen, joka julkaistiin koulujen Wilma-järjestelmässä. Luultavasti juuri sitä kautta monet yhden vanhemman perheet ovat saaneet tietoa seurakuntien diakoniapalveluista, Snellman kertoo.

Koronan taloudelliset vaikutukset näkyvät vasta kuukausien kuluttua

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Antti Kujanpää arvioi, että koronaepidemian lopulliset vaikutukset diakoniatyöhön tulevat näkymään viipeellä.

– Lopullisia vaikutuksiahan kukaan ei vielä tiedä. Kaikki riippuu siitä, kuinka syvälle ja kuinka pitkäksi aikaa talous notkahtaa, Kujanpää arvioi.

– Nyt diakoniassa on vielä voitu keskittyä ruokajakeluun niille ihmiselle, jotka karanteenin vuoksi eivät pääse itse hoitamaan päivittäisiä ruokaostoksiaan. Koronakriisin pitkittyessä voi kuitenkin olla edessä vielä paljon lomautuksia, ja tämä tulee näkymään diakonian profiilissa vasta myöhemmin, hän sanoo.

Kujanpää huomauttaa, että koska poikkeustilan aikana seurakunnilla ei ole tavanomaisia toimintoja, niiltä myös säästyy rahaa, jota tarpeen vaatiessa voitaisiin käyttää diakoniassa.

– Pidän täysin mahdollisena, että Espoossa juuri tämän säästyneen rahan turvin voidaan loppuvuonna kohdentaa diakonialle lisämäärärahoja ilman lisäbudjettia, hän arvioi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.