null Kuula: Englannin kuninkaan sijaan uskon puolustajan arvonimi kuuluisi näille kahdelle henkilölle

Puheenvuorot

Kuula: Englannin kuninkaan sijaan uskon puolustajan arvonimi kuuluisi näille kahdelle henkilölle

Moni meistä ei tiedä olevansa tärkeä ”uskon puolustaja” toiselle ihmiselle.

Englannin kuninkaan Charles III:n yksi arvonimi on uskon puolustaja, Defender of the Faith. Määräinen artikkeli viittaa anglikaaniseen kristinuskon muotoon. Sitä kuningashuoneen kuuluu edustaa ja puolustaa.

Englanti tosin on moniuskontoinen maa, joten valtion johtajan asettuminen yhden uskon puolelle näyttää ongelmalliselta. Charles onkin todennut, että hän itse mielellään suojelisi kaikkia uskoja samalla kun puolustaisi kristillistä uskon muotoa. Tässä hän jatkaisi Elisabetin linjaa. Tämä kun piti yllä lämpimiä suhteita myös muiden uskojen edustajiin luopumatta silti omasta vakaumuksestaan.

Mutta mitä uskon puolustajan arvonimi oikeastaan tarkoittaa? Englannin kuninkaan kirkollinen johtoasema on seremoniallinen. Hän nimittää kirkon korkeimmat johtajat virkaan, mutta ei omasta päätöksestään, vaan kirkolta saamiensa ohjeiden mukaan. Kuninkaalla ei siis ole tosiasiallista kirkollista valtaa. Ei myöskään sananvaltaa. Häneltä ei odoteta minkäänlaisia uskoa puolustavia puheenvuoroja.

Niinpä kuninkaan arvonimi Defender of the Faith ei käytännössä tarkoita paljoakaan. Saarimaan todellisia uskon puolustajia on etsittävä aivan muualta. Sieltä mistä on kuultu painavaa argumentointia kristinuskon puolesta. Teologiaa tuntevan mieleen nousee kaksi nimeä.

Moni Jumalaa kohti kallistuva osaa nimetä ihmisiä, joilta ovat saaneet ratkaisevia virikkeitä sielunsa suunnalle.

Brittiläinen kirjallisuudentutkija C. S. Lewis (1898-1963) laati toista kymmentä kristinuskoa selittävää ja puolustavaa kirjaa, jotka ovat sittemmin levinneet kaikkialle läntiseen maailmaan. Minä luin suurimman osan niistä ennen kuin täytin 30. Jos arvio tehdään lukijamäärän perusteella, häntä voi pitää kaikkein merkittävimpänä uskon puolustajana.

Elossa olevista briteistä kärkeen nousee N. T. Wright (s. 1948), Uuden testamentin tutkija ja vuonna 2010 eläköitynyt Durhamin piispa. Hänen ansiolistaltaan löytyy satakunta populaaria ja akateemista kirjaa, käsittämätön määrä artikkeleita, haastatteluita, podcasteja ja luentoja ympäri maailmaa. Akateemisesti vahva, retorisesti viihdyttävä ja pedagogisesti oivaltava Wright lienee brittiläisen kentän tunnetuin kristinuskon selittäjä. Arvonimi kuuluisi nyt kiistatta hänelle.

Uskon puolustajiksi kutsutaan siis niitä, jotka ovat saaneet kristinuskon kuulostamaan vakuuttavalta katsomukselta. Niinpä näiden huippunimien lisäksi on mainittava ruohonjuuritason uskon puolustajat. He ovat tavallisia kristittyjä, joiden oma esimerkki tai viisaus on puhutellut heidän lähipiiriään. Itse he eivät aina edes tiedä tekemästään vaikutuksesta.

Mutta heidän lähipiirinsä tietää. Moni Jumalaa kohti kallistuva osaa nimetä ihmisiä, joilta ovat saaneet ratkaisevia virikkeitä sielunsa suunnalle. Minäkin olen kiitollinen muutamalle tärkeälle suunnannäyttäjälle. Ilman näitä ruohonjuuritason puolustajia suurtenkaan nimien työ ei juuri kanna hedelmää.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.