null Kuula: Tanssi, haitari ja televisio – kristityt ovat demonisoineet muutakin kuin tarot-kortteja

Puheenvuorot

Kuula: Tanssi, haitari ja televisio – kristityt ovat demonisoineet muutakin kuin tarot-kortteja

Tuonpuoleisia voimia nähdään kaikkialla, tai niille ollaan sokeita. Tärkeää olisi kuulla toisten kokemuksia.

Helsingissä työskentelevä pappi Henri Järvinen harrastaa tarot-kortteja ja käyttää niitä työssään, kerrotaan Kirkko ja kaupungin jutussa. Hän ei etsi niillä yhteyksiä tuonpuoleisiin voimiin, vaan kortit toimivat virikekuvina, jotka auttavat pohtimaan itseään ja elämäntilannettaan. Armon korteiksikin niitä voisi kutsua, hän sanoo.

Miksi sitten joillekin kristityille tarot on ehdoton ei? Se avaa portin pahoille henkivalloille, he sanovat.

Taustalla on itse Jeesukseen palautuva yleiskristillinen käsitys, että (semi)persoonallisia pahan voimia on todella olemassa. Kaikki enkelit eivät ole hyviä, ja ne voivat löytää tiensä niiden elämään, jotka ovat erityisen alttiita pimeyden voimille. Lisäksi niitä voi tietoisesti kutsua avukseen – eri asia on se, kuulevatko ne pyytäjää.

Mutta miksi tuo paha vaikuttaisi juuri tarot-korttien kautta? Nehän ovat vain pahvia ja mustetta. Ei kait se saastuta Henri Järvisen tarot-pakkaa, että joku toinen on omilla korteillaan vaikka ennustanut.

Lisäksi on syytä muistaa, että kristityt ovat demonisoineet vaikka mitä sinänsä arkista. Pahan palvelukseen on liitetty tanssi, rockmusiikki, haitari, alkoholi, huippu-urheilu, vapaamuurarit, televisio, evoluutio, tatuoinnit, lävistykset, jooga, psyykelääkkeet, mikrosirut, koronarokotukset ja jopa kahvi.

Toki tarotia vierastavat tajuavat tämän. Löydämme peikkoja itselle vieraista asioista. Tarot-huolessakin on osittain kyse tästä, mutta ei pelkästään tästä.

On myös ihmisiä, joille tarot, ennustaminen, noituus ja muu okkultismi ei ole tehnyt hyvää. He ovat kokeneet niiden sitovan heidät johonkin heitä suurempaan ja vahvempaan. Se on orjuuttanut ja ahdistanut. Ehkä on tapahtunut jotakin pelottavaa, selittämätöntä. Irti päästäminen on ollut työn ja tuskan takana.

Molemmilla koulukunnilla on perusteensa, ja kumpikin voi vetää viisarin kaakkoon.

Jotkut ovat sitten löytäneet vapauden uskon avulla. Niinpä he ovat päätelleet, ettei kyse ollut vain riippuvaisuudesta tai uskomushoidoilla huijauksesta. Okkultismi avasi portit pahoille henkivalloille.

On näistä kertomuksista mitä mieltä tahansa, itse kokemusta ei voi kieltää, etenkin kun itse haastattelee sellaisen läpikäynyttä. Niinpä jotkut kristityt päättelevät, että kyseessä on todella ollut pahan vallat. Ne ovat käyttäneet porttinaan ihmisen yritystä päästä yhteyksiin tuonpuoleisten ulottuvuuksien kanssa. Erityisen epäilyttävänä on pidetty sitä, etteivät nuo henkiolennot osoita kohti sitä Jumalaa, joka on kaiken luonut ja josta Raamattu puhuu. Siksi tarot ja muu okkultismi sytyttää punaisen lampun.

Toisten kristittyjen mielestä huonoja kokemuksia ei pidä yleistää. Joillekin tarot ei sovi, mutta se ei mustaa koko pakkaa, voi niitä silti käyttää virikevälineinä itsetuntemukseen. Olennaista on, ettei toimintaan liitä selvästi epäkristillisiä tai kritiikittömiä uskomuksia. Kortteja voi selailla myös rukoillen Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Kristityt kun ovat aina ottaneet käyttöönsä myös alun perin ei-kristillisiä kulttuuri-ilmiöitä, etenkin lähetyskentillä. Tarotin voi panna samaan piikkiin.

Molemmilla koulukunnilla on perusteensa, ja kumpikin voi vetää viisarin kaakkoon. Tuonpuoleisia voimia nähdään kaikkialla, tai niille ollaan täysin sokeita. Ehkä tärkeintä on kuulla ihmisten aitoja kokemuksia. Joillekin tarot ja muu siihen liittyvä on tuottanut suuria ongelmia. Toisille kortit ovat harmiton tapa pohtia omaa elämää. Asialla on monta puolta.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.