Kuula: ”Kristilliset arvot” eivät ole vain etiikkaa – niihin kuuluu myös halu kuulla kristinuskon vastauksia jumalakysymykseen
Kristinuskon mukaan Jumala on kertonut itsestään Raamatun historiassa ja kristikunnan opetuksen kautta.
Usein kuulee ilmauksen kristilliset arvot. Sillä tarkoitetaan armollisuutta, tasa-arvoa, lähimmäisenrakkautta ja muuta vastaavaa. Kysyttäessä moni ilmoittautuu niiden kannattajaksi.
Jotkut tosin huomauttavat, etteivät ne kuulu spesifisti kristinuskolle, vaan ne ovat yleishumaaneja arvoja. Tässä he ovat aivan oikeassa. Kristillisiin arvoihin viitataan usein aivan liian löysästi ja kapeasti. Ne mielletään vain eettisiksi suuntaviitoiksi, vaikka niihin kuuluu myös laajempi maailmankatsomuksellinen kokonaisuus.
Kristillisyys kun pitää arvokkaana myös kysymystä Jumalasta. Ihmisen on hyvä tavoitella ystävyyttä Luojansa kanssa. Kiittää ja kunnioittaa häntä, turvautua hänen armoonsa. Tämä, jos mikä, on kristillisten arvojen ydintä.
Tietenkään se ei ole helppoa. Miten voisin lähestyä näkymätöntä ja salattua? Etenkin kun täällä on sellaistakin, mikä sotii jumalaoletusta vastaan. Joskus joutuu sanomaan, että minulla ei ole tietoa Jumalasta. En löydä itsestäni merkkiä taivaan todellisuudesta.
Kysymys Jumalasta on toinen juttu. Paljon vaikeampi ja mutkikkaampi.
Jos silti katsoo olevansa kristillisten arvojen ihminen, pitää muistaa eräs asia. Kristinuskon mukaan Jumala on kertonut itsestään Raamatun historiassa ja kristikunnan opetuksen kautta. Niinpä omien tuntujen sijaan kannattaa perehtyä niihin, kuunnella mitä kristillinen traditio sanoo korkeimmasta. Sekin kuuluu kristillisiin arvoihin. Pidetään kristikunnan puhetta Jumalasta niin arvokkaana, että kysytään siltä neuvoa perimmäisiin kysymyksiin.
Kristilliset arvot ovat siis paljon enemmän kuin pelkkä ihmisten välinen hyvä. Ilmaus viittaa uskonnolliseen maailmankatsomukseen. Silti se kapeutetaan usein pelkäksi etiikaksi.
Toki tämän ymmärtää. Eettisyydestä saa helpommin kiinni, eikä sitä juuri tarvitse perustella kenellekään. Kukapa sitä kyseenalaistaisi? Kysymys Jumalasta on toinen juttu. Paljon vaikeampi ja mutkikkaampi. Puhumattakaan siitä, että suostuisi jonkin tietyn yhteisön, tässä tapauksessa kristikunnan, oppilaaksi. Sellaista uskon valintaa voi olla hankala, joskaan ei mahdotonta, perustella.
Silti järki sanoo, että mitä suurempi kysymys, sitä viisaampaa on nojata myös toisten löytöihin. Ja mielellään niiden, jotka ovat erikoistuneet asiaan. Tätäkin kristillisiin arvoihin sitoutuminen tarkoittaa. Halua kuulla kristikunnan kertomusta Jumalasta kaiken takana.
Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kuula: Englannin kuninkaan sijaan uskon puolustajan arvonimi kuuluisi näille kahdelle henkilölle
PuheenvuorotMoni meistä ei tiedä olevansa tärkeä ”uskon puolustaja” toiselle ihmiselle.