null Luoma: Kuningattaren corgit, paavimeemit ja pääministerin tanssivideot − vallanpitäjien viihteellistäminen ei ole ongelmatonta

Puheenvuorot

Luoma: Kuningattaren corgit, paavimeemit ja pääministerin tanssivideot − vallanpitäjien viihteellistäminen ei ole ongelmatonta

Kun kuninkaalliset ja muut johtajat alkavat tuntua meemeiltä ja tosi-tv-hahmoilta, olennaiset kysymykset voivat unohtua.

Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä Iso-Britannian kuningatar tekee. Tiedän, että Helen Mirren näytteli häntä elokuvassa The Queen ja opin, että prinsessa Dianan kuolema oli hoville aikoinaan pr-katastrofi. Olen nähnyt lukuisia julkisuuden henkilöitä kertomassa, kuinka he ovat tavanneet kuningattaren ja videon, jossa kuningatar hyppää James Bondin kanssa laskuvarjolla Lontoon olympialaisten avajaisiin. Yritin joskus katsoa The Crown -sarjaa, mutta nukahdin kesken ja katsoinkin Black Adderin. Olen nähnyt kuningattaren kolikoissa, teepusseissa, tiskiräteissä ja tiedän, että hänellä oli suloisia corgeja.

Se, mitä monarkia tarkoittaa käytännössä, mikä on sen suhde demokratiaan tai millaista kolonialistista perintöä Iso-Britannian kuningashuone kantaa, eivät ole asioita, jotka nousevat ensimmäisenä mieleen, kun ajattelen kuningatar Elisabetia. Iso-Britannian kuninkaalliset ovatkin ennen kaikkea julkkisperhe, vähän kuin Kardashianit. Meghan Markle teki mitä? Prinssi Harry on ihan tossun alla. Lue uusin lööppi.

Kun meistä alkaa tuntua, että seuraamme kuninkaallisten sijaan tosi-televisiota, emme tule kysyneeksi niitä olennaisia kysymyksiä.

Vallanpitäjien viihteellistäminen ei ole ihan ongelmaton konsepti. Kun meistä alkaa tuntua, että seuraamme kuninkaallisten sijaan tositelevisiota, emme tule kysyneeksi niitä olennaisia kysymyksiä. Kuka antaa kuninkaallisille vallan? Mihin sitä valtaa käytetään? Miksi kuningattaren corgit voivat paremmin kuin köyhät englantilaiset?

Hengellisellä kentällä roomalaiskatolisen kirkon johtajasta, paavista, on jo pitkään puuhailtu jonkinlaista meemiä. Itselläni on jääkaapin ovessa magneetti, jossa ”Super-Francesco” lentää Terämiehen tapaan Vatikaanin kattojen yllä. Hauska paavi, meemi-paavi, paavin virka-asun seksikäs versio Rihannan päällä Met Gaalassa. Sellaiset muistaa paremmin kuin roomalaiskatolisen kirkon linjanvedot vähemmistökysymyksistä tai yhteisvastuusta.

Meillä Suomessa, demokraattisessa valtiossa surraan monarkkia. Minulla, luterilaisella kristityllä on jääkaappimagneetti, jossa paavi on supersankari. Maailmalla taas tehdään juttuja Suomen tanssivasta pääministeristä kuin jostain julkkismallista. Samaan aikaan nämä ihmiset tekevät valtavan isoja päätöksiä. Olisiko aika keskittyä niihin?

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.