Kuula: Nepalilaisten mafiamiesten orjat laittavat minulle ruokaa
Lainkuuliainen suomalainenkin käyttää huomaamattaan hyväkseen riistotyövoimaa.
Lauantain Helsingin Sanomien järkyttävä uutinen nepalilaisten ravintoloiden laajamittaisista riistokäytännöistä saa naan-leivän maistumaan ihmishieltä. Suomeen on huijattu Nepalista kokkeja, joilla teetätetään töitä aamusta iltaan ilman vapaapäiviä. Palkka on kohtuuttoman pieni tai sitä ei makseta ollenkaan.
Loukkuun joutuneilla kokkiparoilla ei ole pakopaikkaa. Jos kertoo poliisille, nepalilaisravintoloiden omistajat vaihtavat tietoja keskenään eikä kavaltaja saa töitä mistään. Joskus niskuria on uhattu sillä, että hänen omaisilleen Nepalissa tapahtuu onnettomuus. Mafiamiesten kourat ulottuvat sinne asti. Ilmankos monessa nepalilaispaikassa on hymyilty kylmän väkinäisesti, kuin kaltereiden välistä.
Mistä tiedän, minkälaiset vangit kokkaavat muualla?
Toiselta puolelta maailmaa on siis kuljetettu tänne orjia laittamaan minulle ruokaa. Pala nousee kurkkuun, kun sitä oikein ajattelee.
Päätän, etten enää astu nepalilaisraflaan. Mutta se ei paljoa kevennä mieltä. Mistä tiedän, minkälaiset vangit kokkaavat muualla?
Entä asuminen, maantiet ja muun infra? Paperittomat turvapaikanhakijat tekevät suu supussa pitkää päivää rakennustyömailla. Upea Oodikin menettää loistoaan, kun ajattelen tätä mahdollisuutta.
Ja kambodzalaiset lapset ompelevat t-paitani. Thaimaalaiset siirtotyöläiset poimivat pilkkapalkalla mustikat pakkaseeni. Herkkusuklaani raaka-aine tulee Norsunluurannikon kaakaotiloilta, joilla työskennellään orjuuden kaltaisissa oloissa.
Lainkuuliainen suomalainen käyttää joka tapauksessa hyväkseen riistotyövoimaa. Kansainvälisen talouden kieroutumat tulevat ruokapöydälle saakka. Huijarit vetävät välistä, vaikka haluaisinkin maksaa enemmän ja kuluttaa vähemmän.
Hiljaiseksi vetää. Vastuullisen kuluttajan tie on kapea ja kuoppainen. Maailma ei todellakaan ole valmis.
Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Entiset maaorjat kärsivät yhä Nepalin maaseudulla, vaikka luvallinen riisto loppui
AjankohtaistaMonet jäivät tyhjän päälle, kun vuosisatoja vanha velkaorjuuden perinne katkaistiin.