null Kuula: Pääseekö ateisti taivaaseen? Paavi vastaa

Puheenvuorot

Kuula: Pääseekö ateisti taivaaseen? Paavi vastaa

Pieni poika kysyi paavi Franciscukselta, pääseekö hänen vastikään kuollut ateisti-isänsä taivaaseen.

Kamerat olivat paikalla, kun paavi Franciscus piti kyselytuntia. Videolle tallentui melkoinen herkkupala.

Pienellä pojalla oli kysymys, jota hän ei uskaltanut esittää ääneen. Paavi otti pojan halaukseen niin, että tämä sai kuiskata kysymyksensä suoraan hänen korvaansa. He keskustelivat lyhyesti, minkä jälkeen paavi kertoi kuulijoille, mitä mitä poika oli kysynyt.

Toista video

Poika oli huolissaan isänsä kohtalosta. Isä kun oli kuollut ateistina. Pääseekö jumalankieltäjä taivaaseen?

Kiperä tilanne paavilla. Virallinen vastaus on selvä. Jos ihminen torjuu Jumalan, hän saa mitä tilaa. Hänetkin hylätään.

Oikea elämä ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Kukaan ei tiedä toisen sielun tilaa, ei edes paavi. Siksi kenestäkään ei lausuta kadotustuomiota, vaan taivaan portteja pidetään auki viimeiselle tuomiolle saakka. Siihen asti kaikilla on toivoa.

Tällä kortilla paavikin pelasi. Pojan isä oli tuonut perheen neljä lasta kasteelle. Siitä päätellen hän oli hyvä mies. Paavi sanoi, että Jumala ei hylkää ketään hyvää ihmistä.

Oikea elämä ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista.

Paavi ei kuitenkaan sanonut pojalle suoraan, että isäsi on taivaassa. Sellainen ei ole tapana. Hän ilmaisi asian toisin: "Rukoile isääsi." Toisin sanoen: pyydä isäsi esirukouksia.

Paavin vastaus luetaan siis rivien välistä: esirukouksia pyydetään vain pelastukseen päässeiltä, ei kadotetuilta sieluilta.

Hätkähdyttävä vastaus. Videon kääntäjäkään ei pysynyt perässä, toteaa katolisen teologian ja italian kielen tuntija Emil Anton. Hän kun käänsi paavin vastauksen pehmeämmäksi "rukoile isäsi puolesta", vaikka tämä selvästi sanoi "rukoile isääsi".

Paavin sielunhoidollista taitoa on kovasti kehuttu. Kiinnostavinta on kuitenkin vastauksen teologinen ydin. Millä perusteella ihmisen autuus lopulta ratkeaa? Se selviää jatkokysymyksen avulla.

Entä jos isästä ei olisi löytynyt minkäänlaisia hyvän merkkejä? Jos mikään hänessä ei taipuisi Jumalaa kohti?

Paavista en tiedä, mutta luterilainen vastaus etenisi näin: Silloinkaan ei ole hätää. Vaikka ihminen ei taivu, Jumala taipuu. Asiaa eivät ratkaise ihmisen liikkeet vaan Jumalan liikkeet. Ja Jumala tahtoo kaikkien ihmisen pelastuvan (1. Tim. 2:4).

Ateistinkaan autuus ei siis riipu mistään hänestä löytyvästä vaan siitä, onko Jumalaa olemassa vai ei.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuula: Ovatko luterilaiset unohtaneet, että paavi on edelleen antikristus?

Puheenvuorot

Monet paavin mahtavalta näyttävät avaukset ovat köykäisiä vetoja. Kaikkein köykäisintä on se, mitä hän ajattelee itsestään.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.