null Lähetysseura tukee kotinsa menettäneitä Pakistanin kristittyjä – epäily Koraanin halventamisesta johti tuhopolttoihin

Kristitty nainen itkee poikansa kanssa tuhotun kotinsa luona. Epäily Koraanin halventamisesta johti siihen, että vihainen väkijoukko tuhosi kristittyjen asuntoja ja kirkkoa. Pakistanin poliisi pidätti yli sata tuhotyöhön osallistunutta. Kuva: K.M. Chaudary/AP/Lehtikuva. 

Kristitty nainen itkee poikansa kanssa tuhotun kotinsa luona. Epäily Koraanin halventamisesta johti siihen, että vihainen väkijoukko tuhosi kristittyjen asuntoja ja kirkkoa. Pakistanin poliisi pidätti yli sata tuhotyöhön osallistunutta. Kuva: K.M. Chaudary/AP/Lehtikuva. 

Ajankohtaista

Lähetysseura tukee kotinsa menettäneitä Pakistanin kristittyjä – epäily Koraanin halventamisesta johti tuhopolttoihin

Lähetysseura tukee kotinsa menettäneitä perheitä 20 000 eurolla katastrofirahastostaan.

Pakistanissa poltettiin elokuun puolivälissä noin 125 kristittyjen kotia ja 27 kirkkoa. Suomen Lähetysseura tukee kotinsa menettäneitä kristittyjä 20 000 euron avustuksella. Humanitaarista apua saa 125 perhettä eli yhteensä noin 1 800 henkilöä.

Elokuun puolivälissä kahta kristittyä syytettiin Koraanin halventamisesta Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa. Syynä tähän oli se, että kristittyjen yhteisön lähettyviltä löytyi revittyjä ja jumalanpilkkaa sisältäviä Koraanin sivuja.

Epäily muslimien pyhän kirjan halventamisesta johti siihen, että raivostunut väkijoukko hyökkäsi kristittyjen kirkkoihin ja koteihin ja sytytti niitä tuleen. Hyökkäyksessä tuhoutui noin 27 kirkkoa ja 125 kotia. Myös Raamattuja revittiin ja poltettiin.

– Vaikka kristityt asukkaat ovatkin alkaneet palata tuhoutuneisiin koteihinsa, sisäinen pelko ja puutteen tunne ei häviä kristityiltä tuhoalueella eli Jaranwalassa ja muualla Pakistanissa. Ikään kuin Pakistanin kristityt olisivat pakolaisia omassa maassaan, kuvailee Peshawarin hiippakunnan piispa Humphrey Peters kristityn vähemmistön tunnelmia Suomen Lähetysseuran tiedotteessa.

Perheet saavat käteisavustuksia

Peshawarin hiippakunta on Suomen Lähetysseuran pitkäaikainen kumppani. Kun hiippakunnasta tuli avunpyyntö, Lähetysseura päätti vastata siihen.

– Annamme hätäapua kotinsa ja omaisuutensa menettäneille kristityille perheille. Tämä on linjassa humanitaarisen avun periaatteiden mukaan, jolloin apua annetaan sitä tarvitseville. Tuki kanavoidaan Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunnan kautta,  Lähetysseuran humanitaarisen avun asiantuntija Eija Alajarva kertoo.

Perheet saavat käteisavustuksia, joiden suuruus riippuu siitä, kuinka laajasti heidän kotinsa on tuhoutunut ja millaista välitöntä apua he tarvitsevat. Perheet voivat hankkia avustuksilla esimerkiksi vaatteita, ruokaa ja kodin tarvikkeita.

– Peshawarin hiippakunnalla on tukijoita myös muualla maailmassa. Tämä meidän avustuksemme on nyt kertalahjoitus, joka annetaan käteisenä apua tarvitseville. Käteisavustus on nouseva trendi humanitaarisessa työssä, Alajarva sanoo Kirkko ja kaupungille.

Poliisi ja asukkaat tutkivat poltettua Pyhän Johanneksen kirkkoa Jaranwalassa Pakistanissa. Kuva: Aamir Qureshi/AFP/Lehtikuva

Poliisi ja asukkaat tutkivat poltettua Pyhän Johanneksen kirkkoa Jaranwalassa Pakistanissa. Kuva: Aamir Qureshi/AFP/Lehtikuva

Jumalanpilkkalakeja käytetään vähemmistöjä vastaan

Jumalanpilkka on Pakistanissa vakava rikos, josta voi saada äärimmillään rangaistukseksi kuolemantuomion. Jumalanpilkkalakeja myös väärinkäytetään: vakava rangaistus toimii pelotteena esimerkiksi vähemmistöjen ja kansalaisaktivistien hiljentämiseen.

Vainottujen kristittyjen puolesta työtä tekevä Open Doors sijoitti Pakistanin sijalle seitsemän tämänvuotisella World Watch -listallaan, joka arvioi kristittyjen kohtaaman väkivallan ja syrjinnän vakavuutta maailmassa.

Järjestön mukaan Pakistanin jumalanpilkkalakien kohteena ovat uskonnolliset vähemmistöt – myös muslimit – mutta ne vaikuttavat erityisesti kristittyihin. Noin neljännes syytteistä kohdistuu kristittyihin, vaikka heidän osuutensa väestöstä on vain 1,8 prosenttia. Kristittyjen ja muihin vähemmistöuskontoihin kuuluvien tyttöjen sieppaukset, pahoinpitely ja pakkokäännytys islaminuskoon ovat myös lisääntymässä.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch toteaa myös, että jumalanpilkkalakeja käytetään erityisesti uskonnollisia vähemmistöjä vastaan. Vuoden 1990 jälkeen ainakin 65 ihmistä on tapettu jumalanpilkkaepäilyjen vuoksi. Vuonna 2013 poliisi katsoi vierestä, kun tuhansien ihmisten väkijoukko hyökkäsi kristittyjen asuinalueelle Lahoressa. Myös tällä kerralla poliisilla oli etukäteen tieto tapahtumasta, mutta se ei estänyt sitä. Tapahtuman jälkeen yli sata on pidätetty, kertoo BBC.

Pakistanissa Peshawarissa tehtiin vuonna 2013 terrori-isku All Saints -kirkkoon. Iskussa kuoli 127 ihmistä ja noin 250 loukkaantui. Peshawarin hiippakunta sijaitsee rajamaakunnassa, johon kuuluvat myös Afganistanin rajalla olevat niin sanotut heimoalueet. Siellä islamistisilla liikkeillä on vankka asema.

Jumalanpilkasta on maan oikeusistuimissa vuosien 1987–2016 välillä syytetty ainakin 1 472 ihmistä. Vaikka Human Rights Watchin mukaan teloituksia ei ole pantu toimeen,  useat ihmiset odottavat sitä kuolemanselleissä ja monille on langetettu elinkautinen vankeustuomio.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii heti tuoreimman hyökkäyksen jälkeen Pakistanin viranomaisia suojelemaan maan kristittyä vähemmistöä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.