null Lestadiolaisten suurtapahtuma suviseurat siirtyy koronan vuoksi vuodella – myös herättäjäjuhlien kohtalo on vaakalaudalla

Porin suviseuroissa oli heinäkuussa 2017 yli 87 000 seuravierasta.

Porin suviseuroissa oli heinäkuussa 2017 yli 87 000 seuravierasta.

Ajankohtaista

Lestadiolaisten suurtapahtuma suviseurat siirtyy koronan vuoksi vuodella – myös herättäjäjuhlien kohtalo on vaakalaudalla

Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma suviseurat järjestetään tänä vuonna vain radiossa ja netissä. Toisen suurtapahtuman, körttien herättäjäjuhlien, kohtalo ratkeaa 25. huhtikuuta.

Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma siirtyy vuodella koronaviruspandemian vuoksi. Viime vuosina Suviseuroissa on käynyt noin 80 000 seuravierasta, jotka nyt joutuvat tyytymään Kesäseuraradioon ja videolähetyksiin. Suviseurat oli tarkoitus järjestää Reisjärvellä 26.–29. kesäkuuta.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keskusjärjestön Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunta teki päätöksen Reisjärven Suviseurojen siirtämisestä vuoteen 2021. Uuden suunnitelman mukaan Suviseurat järjestetään tänä vuonna radiossa ja netin välityksellä.

Jo tiedossa olleita tulevia suviseuroja siirretään vuodella eteenpäin, niin että seurat pidetään Reisjärvellä 2021, Lopella 2022, Kauhavalla 2023 ja Pudasjärvellä 2024.

SRK:n työvaliokunta valmisteli tätä suunnitelmaa yhdessä tulevien vuosien seurajärjestäjien kanssa. Lopullisen päätöksen Suviseurojen järjestelyvuoroista tekee syksyllä kokoontuva SRK:n vuosikokous.

– Arvioimme eri vaihtoehdot ja niiden vaikutukset. Keskustelimme myös eri paikkakuntien seura-alueiden maanomistajien kanssa. Lämminhenkisissä neuvotteluissa kaikilla oli tahto löytää yhteinen ratkaisu, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila kertoo.

Suviseurat on peruttu vain neljästi aiemmin

Matti Taskila kertoo Kirkko ja kaupungille, että suviseurat on historiansa aikana jouduttu perumaan vain neljästi aiemmin. Vuonna 1915 seurat peruttiin kulkutautivaaran vuoksi. Vuonna 1918 niitä ei järjestetty sisällissodan takia. Vuonna 1941 käynnistyi jatkosota, ja kesällä 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäys johti seurojen perumiseen.

Vuonna 1914 seurat oltiin lähellä perua tulirokkoepidemian vuoksi.

– Tosin 1944 tieto kulki paljon nykyistä hitaammin ja osa vieraista saapui juhlille. Ne järjestettiin sitten pienimuotoisemmin epävirallisesti. Vuonna 1914 seurat oltiin lähellä perua tulirokkoepidemian vuoksi, Taskila kertoo.

Taskilan mukaan suviseurojen mahdolliseen perumiseen alettiin valmistautua jo aikaisemmin keväällä.

– Tilannekuvaa on päivitetty maaliskuun alkupuolelta lähtien. Pysäytimme jo silloin kaikki juhliin liittyvät hankinnat. Katsomme toivorikkaana eteenpäin. Jos Luoja suo, seurat järjestetään ensi vuonna, Taskila sanoo.

Tulevan kesän seuroista oli tullut paljon kyselyjä ja toiveita ihmisiltä, jotka toivoivat tuttuun tapaan pääsevänsä seuroihin. Niihin on haluttu vastata radion avulla, vaikka kokoontuminen ei nyt onnistukaan. Kesäseuraradion FM- ja nettiradion lähetykset toteutetaan 24.6.–3.8.2020.

– Olemme saaneet monia toiveita radiotoiminnan aloittamisesta jo aikaisemmin keväällä. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta käynnistää nettiradiolähetykset jo toukokuussa, SRK:n viestintäpäällikkö Olli Lohi kertoo.

Herättäjäjuhlien tilanne ratkeaa pian

Luterilaisen kirkon toiseksi suurin vuotuinen tapahtuma on heränneiden eli körttien herättäjäjuhlat. Tänä kesänä ne piti järjestää 3.–5. heinäkuuta Kauhavalla. Tämänkin tapahtuman järjestäminen on nyt vaakalaudalla koronaepidemian vuoksi. Herättäjäjuhlille on yleensä kokoontunut 20 000–30 000 ihmistä.

– Meillä on Herättäjä-Yhdistyksen hallituksen ylimääräinen kokous 25. huhtikuuta. Juhlista tehdään päätös viimeistään siellä, ellei Suomen hallitus linjaa jotakin jo ennen sitä. Erilaisten tavarantoimitusten vuoksi juhlien kohtalosta pitää päättää pian, kertoo Herättäjuhlien järjestelyistä vastaava yleissihteeri Kalle Hiltunen.

Hiltusen mukaan Herättäjuhlat on pitkän historiansa aikana peruttu vain kahdesti, samoin sotavuosina 1941 ja 1944 kuin lestadiolaisten suviseuratkin peruttiin. Päätös on siis kipeä.

– Jos Herättäjäjuhlia ei nyt järjestetä, niin myös meillä on keskusteltu ja vapaaehtoisten kanssa jo valmisteltukin radiota. Perinteinen Körttiradio toimisi ainakin netissä, Hiltunen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.