null Linda-Maria: Turvallisuusalan edustajat edustavat marginaalissa eläville ihmisille turvattomuutta

Puheenvuorot

Linda-Maria: Turvallisuusalan edustajat edustavat marginaalissa eläville ihmisille turvattomuutta

Useat romaniystäväni ovat kertoneet joutuneensa tai pelkäävänsä joutuvansa vartijoiden pahoinpitelemäksi paikoissa, joissa ei ole kameravalvontaa.

Joulukuun lopulla uutisoitiin poliisin epäilevän kuutta Avarn Securityn järjestyksenvalvojaa useista väkivaltarikoksista. Samassa yhteydessä yhtiön entiset työntekijät kertoivat entisen työpaikkansa ongelmallisesta toimintakulttuurista. Ylen lähteiden mukaan väkivaltaongelma turvallisuusalalla on ilmitulleita yksittäistapauksia laajempi. 

Juuri kun keskustelu turvallisuusalan ongelmista kävi kuumimmillaan, tapahtui jotakin järkyttävää. 7.1. uutisoitiin naisen kuolemasta, joka tapahtui vartijoiden kiinniottotilanteen yhteydessä Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa. 

Nettipalstat täyttyivät samantien spekulaatioilla tapaukseen liittyen. Osa kirjoittajista kertoi oman turvallisuudentunteensa järkkyneen, koska kiinniottotilanteessa henkensä menettäneen naisen ei tiedetä kuuluneen näkyvään etniseen vähemmistöön tai vaikuttaneen päihtyneeltä. Ajatus siitä, että ”tavallinen perheenäiti” voisi ostoksilla ollessaan joutua usean vartijan kovakouraisen kiinnioton kohteeksi, tuntui herättävän pelkoa. 

Eräällä rikoksiin keskittyvällä keskustelupalstalla esitettiin vartijoiden toiminnasta yleisellä tasolla kuitenkin myös eriäviä mielipiteitä. Yksi kommentoija tiivisti näkemyksensä lauseeseen: ”Nistit, juopot, mustalaiset ja varkaat on ainoita ketkä joutuu vartijan kanssa painii.”

Naispuolinen ystäväni kertoi sammuneensa erään kauppakeskuksen wc-tiloihin, josta vartijat olivat hänet löytäneet ja sen jälkeen pahoinpidelleet.

Väite on paitsi rasistinen ja halventava, myös yleistävä ja uhria syyllistävä. Silti se kiteyttää ruman totuuden maailmasta, jossa turvallisuusalan edustajat ovat jo vuosia edustaneet vähemmistöihin kuuluville ja muutoin marginaalissa eläville ihmisille turvattomuutta. Itsekin tulin tietoiseksi vartijoiden harjoittamasta väkivallasta ja etnisestä profiloinnista aikana, jolloin elin päihteitä käyttävässä romaniyhteisössä. 

Avarn Securityn tapauksessa kaikki poliisin tutkinnassa olevat rikokset ovat tapahtuneet paikoissa, joihin kameravalvonta ei yllä. Tämäkään ei ikävä kyllä yllätä. Useat romaniystäväni kertoivat aikoinaan joutuneensa tai pelkäävänsä joutuvansa vartijoiden pahoinpitelemäksi juuri paikoissa, joissa ei ole kameravalvontaa. Yksi naispuolinen ystäväni kertoi sammuneensa erään kauppakeskuksen wc-tiloihin, josta vartijat olivat hänet löytäneet ja sen jälkeen pahoinpidelleet. Jokunen vuosi myöhemmin kyseinen ystäväni menehtyi putkaan.

Ei ole minun tai kenenkään muunkaan asia olettaa mitään Isossa Omenassa menehtyneen naisen terveydentilasta, elämäntavoista tai etnisyydestä. Silti toivon, että tämä tapaus kaikessa kamaluudessaan auttaisi näkemään kaikki ihmiset samanarvoisina. Kukaan ei ansaitse joutua väkivallan uhriksi. Oli sitten ”nisti”, ”juoppo”, ”mustalainen”, "varas" tai ”tavallinen perheenäiti”.

Osanottoni uhrin omaisille. 

Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.