null Linda-Maria: Someseuraaminen ei tarkoita samojen arvojen jakamista

Puheenvuorot

Linda-Maria: Someseuraaminen ei tarkoita samojen arvojen jakamista

Yksittäisen henkilöiden tai vaikka järjestöjen seuraaminen on yksi tapa olla kiinnostunut erilaisista tavoista katsoa maailmaa, ei kannanotto.

Muutama päivä sitten Suomen euroviisuedustajaksi valittu Käärijä joutui kritiikin kohteeksi seurattuaan sosiaalisessa mediassa Kreml-mielistä Valta kuuluu kansalle-puoluetta.

UMK-voittajana ja Euroviisujen toisena ennakkosuosikkina joutuu olemaan suurennuslasin alla, ja vallitsevassa maailmantilanteessa erityisesti Venäjä-mieliset seurattavat herättävät ymmärrettävästi pahennusta. Toisten someseurattavien tarkkailussa ja niistä huomauttamisessa on kuitenkin kyse laajemmasta ilmiöstä.

Itse olen saanut lukuisia kertoja viestejä koskien tilejä, joita seuraan Instagramissa tai Twitterissä. Joskus seuraamisiani on epäilty ”ikäväksi vahingoksi”, olettaen, etten ehkä vain tiedä, millaista sisältöä seuraamallani tilillä jaetaan. Toisinaan minua on pyydetty lopettamaan jonkun tilin seuraaminen. Joskus on ystävällisesti kehotettu, toisinaan aggressiivisesti käsketty: jos et lopeta tämän tilin seuraamista, se tarkoittaa, että jaat sen kanssa samat arvot.

Ei – se, että seuraan jotakuta somessa, ei automaattisesti tarkoita samojen arvojen jakamista. Itse seuraan somessa perhettäni, ystäviäni ja tuttujani. Seuraan myös tyyppejä, jotka ovat vain unohtuneet seurattavien listalleni ja joiden tarinat ja julkaisut olen jo aikoja sitten mykistänyt. Seuraan artisteja ja kirjailijoita, koska haluan pysyä kartalla siitä, mitä kollegani puuhaavat. Monia poliitikkoja ja järjestöjä seuraan siksi, että haluan tietää, millaisia päätöksiä tehdään ja mitkä asiat ovat yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla.

Samanmielisten kaikukammiot ovat mielestäni parhaimmillaan hyödyttömiä ja pahimmillaan vaarallisia.

Joidenkin tilien kanssa arvoni kohtaavat täysin, toisten kanssa osittain ja joidenkin kanssa eivät lainkaan. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisten erilaisista tavoista katsoa maailmaa.

Olen myös sitä mieltä, että erilaisten maailmankatsomusten ymmärtämisestä harvoin on haittaa. Siltojen rakentamisesta voi olla hyötyä myös oman arvomaailman edistämiseen, somessa seuraaminen kun usein on molemminpuolista. Samanmielisten kaikukammiot ovat mielestäni parhaimmillaan hyödyttömiä ja pahimmillaan vaarallisia.

Tästä huolimatta Valta kuuluu kansalle-puolue ei satu kuulumaan omalle seurattavien listalleni. Käärijä sen sijaan kuuluu ja toivon hänelle runsaasti menestystä viisuissa, jotka järjestetään Englannissa, mutta jotka ovat Ukrainan viisut.

Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.