null Linda-Maria: Ihmisten tuomitseminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan – Raamatussa kuitenkin varoitetaan selvästi tuomitsemasta toisia

Puheenvuorot

Linda-Maria: Ihmisten tuomitseminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan – Raamatussa kuitenkin varoitetaan selvästi tuomitsemasta toisia

Somekansan tuomio voi räpsähtää herkästi mistä tahansa väärästä sanasta tai teosta.

Parin vuoden sisällä uskonelämäni on muovautunut yhä konkreettisemmaksi Jeesuksen seuraamiseksi. Sen myötä olen huomannut pääseväni pikkuhiljaa irti ajatusmalleista, jotka tietämättäni kahlitsivat minua ja samalla muita ihmisiä ympärilläni. Näihin ajatusmalleihin kuului tietty armottomuus ja ihmisten jaottelu hyviin ja pahoihin. En tietoisesti ajatellut tuomitsevani muita, mutta jälkikäteen mietittynä mustavalkoinen ajatteluni oli hyvinkin tuomitsevaa.

Nykyään huomaan kokevani muiden ihmisten tuomitsemisen suorastaan mahdottomaksi tehtäväksi. En vain enää osaa nähdä itseäni sellaisessa asemassa, että minulla olisi siihen varaa. Toki näen väärinä monet teot, mutten pysty tuomitsemaan ihmistä niiden takana.

Raamatun lause ”älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi” avautui minulle jokin aika sitten yllättävällä tavalla. Aiemmin olin ajatellut sen pitävän sisällään jonkinlaisen yliluonnollisen ajatuksen siitä, että mikäli tuomitsen jonkun toisen, Jumala näkee sen ja tuomitsee sitten minut ikään kuin kostoksi. Nykyään näen tuon raamatunkohdan hyvin konkreettisena ja ajattelen, että sillä on erityinen merkitys tässä ajassa.

Jälkikäteen mietittynä mustavalkoinen ajatteluni oli hyvinkin tuomitsevaa.

Ihmisten tuomitseminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan, kiitos sosiaalisen median. Kenellä tahansa on valta nostaa yksi ihminen tikunnokkaan vastaanottamaan somekansan tuomio. Syynä voi olla mikä tahansa vääräksi katsottu sana tai teko. Tahaton tai tahallinen, laiton tai laillinen, suuri tai pieni, kaduttu tai katumaton. Toisinaan tuomituksi joutuu ihminen, joka on aiemmin itse tuominnut muita.

Sosiaalisen median niin kutsuttu cancel-kulttuuri toimii juuri niin kuin tuomitsemista käsittelevässä raamatunkohdassa sanotaan. Mikäli lähtee tuomitsemaan toista ihmistä, tulee samalla ruokkineeksi kulttuuria, joka voi kääntyä myös itseä vastaan. Esimerkiksi itse en ajattelisi voivani kritisoida rikoksista tuomittujen esiintymistä julkisuudessa. Olenhan naimisissa elinkautisen istuneen miehen kanssa, joka nyt pyrkii käyttämään julkisuuttaan nuorisorikollisuuden ehkäisemiseksi.

Minulla ei ole kontollani rikostuomioita, mutta Jumalan silmissä olen silti yhtä syntinen kuin murhaaja tai vaikka seksuaalirikollinen. Ja silti yhtä armahdettu kuin kuka tahansa tekojaan katunut.


Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.