null Linda-Maria: Uskotko, että voit tehdä syntiä mielessäsi? – Häiritseviä ajatuksia vastaan taisteleminen vain voimistaa niitä

Puheenvuorot

Linda-Maria: Uskotko, että voit tehdä syntiä mielessäsi? – Häiritseviä ajatuksia vastaan taisteleminen vain voimistaa niitä

Lääketiede todistaa asiasta eri tavoin kuin useat konservatiivikristityt.

Olen pakko-oireisesta häiriöstä eli OCD:sta kärsivä kristitty, ja sellaisena siunatussa asemassa. Voin jättää ahdistavat pakkoajatukseni Jumalan käsiin ja luottaa tulevaisuuteni olevan Hänen kontrollissaan. Kirjoitin tästä kolumnissani viime syksynä.

Hengellisellä vakaumuksella on kuitenkin myös varjopuolensa, kun se yhdistyy pakko-oireiseen häiriöön. Uskonnolliset pakko-oireet ovat itsessään yksi yleisimmistä OCD:n muodoista, ja lisäksi häiriölle tyypillinen ajatusten arvottaminen on yleistä uskovaisten keskuudessa ylipäätään.

”Jos mieleesi juolahtaa epäpuhdas ajatus, työnnä se syrjään.” Vapaasti käännettynä näin neuvotaan eräällä hengellisellä instagram-tilillä. ”Mindfulness on Saatanasta, koska se rohkaisee pitämään syntisiä ajatuksia hyväksyttävinä.” Olen kuullut joidenkin kristittyjen sanovan näin. Teininä kuulin, että moni uskova piti esimerkiksi väkivaltaisia ajatuksia syntinä yhtä lailla kuin niiden toteuttamista.

Julistajat ovat tuskin ajatelleet pakko-oireisesta häiriöstä kärsiviä, mutta heidän sanomansa on erityisen haitallinen juuri meille. Lääketiede on tässäkin asiassa eri mieltä kuin useat konservatiivikristityt. Ajatuksia vastaan taisteleminen estää paranemista, se päinvastoin pahentaa OCD:ta.

Minun on luotettava siihen, että aivan kuten rikoslaki ei tunne ajatusrikoksia, ei Jumalakaan tunne ajatussyntejä.

Tutkitusti ylivoimaisesti paras hoitokeino pakko-oireiseen häiriöön on altistusterapia. Siinä ajatuksia ei pyritä neutralisoimaan rukoilemalla, sysäämällä niitä pois tai yrittämällä korvata niitä toisilla. Joskus terapeutit käyttävät pakkoajatuksista ampiaisvertausta. Mitä enemmän ajatusta hätistelee pois, sitä ärhäkämpänä se palaa takaisin.

Mindfulness on todettu hyödylliseksi OCD:n hoidossa. Menetelmässä ajatuksia ei arvoteta, vaan ne hyväksytään sellaisina kuin ne ovat. Lisäksi hyväksytään se fakta, ettei pelkällä ajatuksella pysty vahingoittamaan ketään. Vaikka kuinka yrittäisin sytyttää kahvinkeittimeni tuleen ajatuksen voimalla, en saisi sitä syttymään.

Itse olen tieteeseen uskova kristitty ja kiitollinen Jumalalle siitä, että lääketiede mahdollistaa myös mielen sairauksista ja -häiriöistä paranemisen. Koska OCD:sta paraneminen vaatii ajatusten hyväksymisen, se ei voi olla Jumalan tahdon vastaista.

Minun on luotettava siihen, että aivan kuten rikoslaki ei tunne ajatusrikoksia, ei Jumalakaan tunne ajatussyntejä.

Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.