null Luoma: Aikuiset-sarjan Arttu rakastaa ystäväänsä Oonaa niin kuin kristinuskossa opetetaan

Puheenvuorot

Luoma: Aikuiset-sarjan Arttu rakastaa ystäväänsä Oonaa niin kuin kristinuskossa opetetaan

Self help -oppaat neuvovat suhtautumaan ystäviin hyödykkeinä ja vaihtamaan raskaat ihmiset uusiin. Haluammeko todella elää niin?

Aikuiset-sarja kertoo kahvilaa pyörittävän Oonan ja Artun ystävyydestä. Arttu on pumpulissa kasvanut, mutta erittäin hyväntahtoinen ja oikeudenmukainen taiteilija. Oona on epävarma, itsekeskeinen ja raskas nuori aikuinen, jonka elämä on usein solmussa. Arttu rakastaa parasta ystäväänsä juuri sellaisena kuin tämä on ja Oona vastaa rakkauteen omalla, hyvää tarkoittavalla tavallaan. Siitä on kyse, kun puhumme kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta.

Ihmisen ei tietenkään pidä kestää mitä tahansa, ja joskus ihmissuhteet voivat olla aidosti myrkyllisiä. Tämä lienee itsestään selvää.

Mutta se ei ole sama asia kuin kulttuuriimme salakavalasti uinut ajatus ystävyydestä hyötysuhteena. Self-help-oppaista voi lukea, kuinka ystävyyssuhteita pitäisi arvioida sen mukaan, miten niistä hyötyy: saanko ystävästä voimaa ja hyvää mieltä vai pilasiko ystävän vaikea elämäntilanne innolla odotetun yhteisen viikonlopun. Raskaat ystävyyssuhteet kehotetaan siivoamaan pois kuin vaatekaappi kerran vuodessa ja etsimään tilalle omaan brändiin sopivia, omaa minuutta vahvistavia ihmisiä.

Ikään kuin ihmisen hyvistä ja huonoista puolista pitäisi tehdä lista, jonka perusteella päättää, kipinöikö ystävä tarpeeksi iloa vai pitäisikö suhde siivota elämästä pysyvästi. Siinä Oona lentäisi ulos aika monen elämästä.

Suorituskeskeinen yhteiskunta on muuttanut ystävyyden suoritukseksi muiden joukossa.

Kirkossa toistellaan mantraa siitä, kuinka jokainen ihminen on lähimmäinen. Harvemmin pysähdymme miettimään, mistä oikeastaan on kyse. Ihmissuhteet ovat aina tavalla tai toisella ambivalentteja ja epätäydellisiä ja niissä mennään metsään helposti ja herkästi.

Artun ja Oonan ystävyys perustuu sille, että Arttu hoitaa, kun Oonalla on kriisi. Arttu jopa toteaa asian kerran ja siitä seuraa – mitäpä muutakaan kuin kriisi. Mutta se ei vähennä Oonan arvoa Artun silmissä. Oonan heila Kuisma tiivistää asian myös osuvasti, kun Oona kysyy, onko hän ihan hirveä. ”Sulla on hyvät motiivit, mutta erikoiset teot.”

Haluan ajatella, että Jumala suhtautuu meihin ihmisiin jokseenkin samalla tavalla. Suorituskeskeinen yhteiskunta on muuttanut ystävyyden suoritukseksi muiden joukossa: ystävän status pitää lunastaa aina uudelleen. Kristinuskon keskeinen viesti on kuitenkin se, että meidät on jo lunastettu. Ehkä voisimme suhtautua toinen toisiimme myös enemmän niin.

 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.