null Luoma: Enkelin ja hirviönmetsästäjän syvä ystävyys Supernatural-sarjassa kertoo fanikulttuurin muutoksesta

Puheenvuorot

Luoma: Enkelin ja hirviönmetsästäjän syvä ystävyys Supernatural-sarjassa kertoo fanikulttuurin muutoksesta

Fanien vaatimukset yhdistettynä käsikirjoittajien lakkoon tuottivat tv-romanssin, tavallaan. Varoitus! Kolumni sisältää juonipaljastuksia.

Supernatural kertoo veljeksistä, jotka metsästävät yliluonnollisia hirviöitä, kuten ihmissusia ja kummituksia. He kohtaavat myös enkeleitä, demoneita ja vierailevat taivaassa, helvetissä sekä kiirastulessa.

Sarjan keskeisimpiä alkupään juonikuvioita oli se, kuinka Dean myy sielunsa veljensä Samin puolesta ja joutuu helvettiin. Samin oli tarkoitus lähteä pelastamaan veljeään kadotuksesta, mutta Hollywoodin käsikirjoittajien lakko sotki suunnitelmat: pelastusretken korvasi deus ex machina, epäuskottavalta tuntuva juonenkäänne, kun Herran enkeli Castiel laskeutui helvettiin ja kävi hakemassa Deanin sieltä pois.

Enkelin ja hirviönmetsästäjän välinen ystävyys tulkittiin faniyhteisössä nopeasti rakkaudeksi. Syntyi spekulaatiota, fanitaidetta ja kirjoituksia siitä, voisiko Deanista ja Castielista tulla pari. Käsikirjoittajat leikittelivät ajatuksella läpi sarjan, kunnes viimeisellä kaudella Castiel tunnusti rakkautensa Deanille ja tempautui helvettiin. Castiel meni helvettiin toisen sarjan hahmon puolesta, mutta sitä ennen hän ehti lopultakin tunnustaa rakkautensa. Hahmo ei joutunut helvettiin siksi, että tuli kaapista ulos, mutta mielleyhtymää ei voi täysin välttää.

Supernatural oli niitä sarjoja, joissa käsikirjoittajien visio törmäsi fanien vaatimuksiin, eikä kukaan ollut tyytyväinen.

En usko, että mikään tästä oli tarkoituksellista. Supernatural oli niitä sarjoja, joissa käsikirjoittajien visio törmäsi fanien vaatimuksiin, eikä kukaan ollut tyytyväinen. Sarjaa tehtiin vuosina 2005–2021, jonka aikana fanit ovat siirtyneet katsojista tekijöiksi ja sosiaalinen media on mahdollistanut uudenlaisen vuorovaikutuksen sarjan ja katsojien välillä. Samalla vaatimukset muun muassa monipuolisemmista representaatiosta ovat kasvaneet. Toisin sanoen: fanit odottivat avointa queer-suhdetta, mutta käsikirjoittajat eivät saaneet kuin raapaistua hätäisen ja monitulkintaisen rakkaudentunnustuksen enkeliltä, joka tempaistiin helvettiin.

Itse lakkasin jossain vaiheessa seuraamasta sarjaa, joka vaikutti kaikin puolin vesittyneeltä ja siirryin lukemaan sarjaan liittyvää fan fictionia. Verkkoon kirjoitetuissa fanien tarinoissa Castiel ja Dean saavat toisensa yhä uudelleen ja uudelleen.

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.