null Luoma: Kukaan ei julista sosiaalisessa mediassa, että menkää ja canceloikaa

Puheenvuorot

Luoma: Kukaan ei julista sosiaalisessa mediassa, että menkää ja canceloikaa

Cancel-kulttuuri ei ole oikea ilmiö. Termi yrittää kehnosti tavoittaa sitä, että yhteisöt ja yritykset eivät osaa hoitaa sosiaalisessa mediassa syntyviä kohuja, ja syyttävät sitten lähinnä feministejä.

Antti Tuiskun uusin kappale Baila por mi tehtiin alun perin yhteistyössä räppäri Madboialin kanssa ja sitä mainostettiin ennakkoon TikTokissa. Jossain vaiheessa Madboiali alkoi saada ilmeisen paljon negatiivista palautetta omasta osallisuudestaan popin megatähden singlessä. Jos tulkitsen oikein, räppärin fanit olivat sitä mieltä, että yhteistyö Antti Tuiskun kanssa on aivan liian homoa ja näin ollen se peruttiin. Baila por mi ilmestyi kaksi viikkoa ilmoitettua myöhemmin ilman Madboialin osuutta.

Jos kyseessä olisi ollut feministiseksi tulkittava fanipalaute, peruutus olisi nähty esimerkkinä cancel-kulttuurista. Räppäri yritti tehdä työtään, kun joukko vihastuneita woke-feministejä kävi hänen kimppuunsa. Kun kyseessä olikin homofobisten fanipalautteiden tulva, ovat ne, jotka normaalisti tällaisissa tilanteissa puolustavat sanavapautta, olleet hiljaa. Se ei ilmeisesti ole cancel-kulttuuria, jos sitä eivät tee vihastuneet woke-feministit. 

Cancel-kulttuurilla viitataan internet-aktivismiin, joka pyrkii asettamaan vääriä mielipiteitä omaava ihminen boikottiin ja saamaan hänet menettämään työpaikkansa. Tämä aktivismi on kuulemma vasemmistolaista tai sen takana ovat woke-feministit, mitä se sitten tarkoittaakin.  

Mikään sosiaalisen median ylivaltias ei kuitenkaan julista, että seuraajani, menkää ja canceloikaa. Harvoin taustalla on edes minkäänlainen järjestäytynyt ryhmä. Ihmisillä vain sattuu olemaan tunteita ja sosiaalisen median keskustelupalstat ovat loistavia paikkoja ilmaista niitä. Yksittäisistä tunnepurkauksista tulee puro ja purosta joki. 

On helpompaa painaa paniikkinappulaa kuin puuttua rakenteeseen kohun takana. 

Muutkin kuin vasemmisto osaavat ilmaista tunteitaan. Kun pastori Kari Kuula kirjoitti eläinten tehotuotantoa kritisoivan kolumnin Kirkkoon ja kaupunkiin, moni eläintuottaja suuttui ja ilmaisi sen sosiaalisessa mediassa. Kolumni poistettiin ja MTK teki Kuulan toiminnasta valituksen tuomiokapituliin. Jos cancel-kulttuuri olisi oikea ilmiö, kaikki tämä olisi ollut sitä aidoimmillaan, eikä se vaatinut yhtä ainoaa woke-feministiä. 

Mutta cancel-kulttuuri ei ole oikea ilmiö. Termi yrittää kehnosti tavoittaa sitä, että yhteisöt ja yritykset eivät osaa hoitaa sosiaalisessa mediassa syntyviä kohuja. Rakenteellisten ongelmien korjaamisen sijaan kuvitellaan toistuvasti, että ongelmat ratkeavat poistamalla yksittäisen kohun aiheuttaja – kappale, kirjoitus tai varomaton kommentti. Pois silmistä, pois mielistä. Kun Madboialin fanit olivat tyytymättömiä yhteistyöhön Antti Tuiskun kanssa, artisti painoi paniikkinappulaa. Se on helpompaa kuin puuttua rakenteeseen kohun takana. 

Jossain toisessa tilanteessa joku toinen räppäri voi kaikessa rauhassa tehdä Antti Tuiskun kanssa yhteistyötä, ja on tehnytkin. 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.