null Luoma: Miljardööri pystyisi auttamaan monia – itsensä varustaminen supersankariksi on jännittävää, mutta ei kovin tehokasta

Puheenvuorot

Luoma: Miljardööri pystyisi auttamaan monia – itsensä varustaminen supersankariksi on jännittävää, mutta ei kovin tehokasta

Rikkaus saa ihmisen käyttäytymään erikoisesti. Tämä pätee sekä fiktiossa että tosielämässä.

Ennen ajattelin, että fiktiivisen supersankarin julkinen puoli Bruce Wayne on tyylikäs ja salaperäinen miljardööri, joka elää jännittävää kaksoiselämää: päivisin hän on Wayne Corporationin johtohahmo, öisin rikollisten kauhu kiehtovassa teemapuvussa, eli Batman.

Nykyään ajattelen, että perityillä miljoonilla voisi tehdä muutakin kuin juoksennella lepakkopuku päällä ja taistella rikollisuutta vastaan korruptoituneessa kaupungissa. Voisi käyttää miljoonansa kansalaisjärjestöjen tukemiseen, siihen, että Arkhamin vankimielisairaalaan saataisiin päteviä ja sitoutuneita työntekijöitä, lohkota Wayne Corporations tai yksinkertaisesti antaa rahansa köyhille.

Jokin hohto Batmanin ympäriltä on kadonnut, jos sellaista koskaan olikaan. Se liittyy rahaan.

Ystäväni kiteytti Batmanin ongelmat: ”Bruce Wayne oli vasta lapsi, kun hän todisti vanhempiensa murhan ja jäi jokseenkin sille henkiselle tasolle. Hänen suurin idolinsa oli Zorro, ja kun hän näki vanhempiensa kuolevan, hän toivoi, että joku Zorron kaltainen olisi pelastanut tilanteen. Lapsellisesti hän ajatteli, että ryhtyy itse Zorroksi, ettei kukaan joutuisi kokemaan samaa.”

Lapsen unelma, jonka toteuttamiseen oli perittyä varallisuutta: Nuori herra Wayne ravasi eri mestarien opeissa perehtymässä filosofiaan, taistelulajeihin, kivunhallintaan ja kriminologiaan ja yksinkertaisesti päätti ryhtyä supersankariksi. Hän rakensi lepakkoluolan ja laittoi miljoonia Batman-brändin luomiseen.

Lopputulos oli mies, joka oli päättänyt hoitaa traumojaan nahka-asussa öisin, vaikka terapiaankin olisi varaa.

Rikkaus vie kauemmas Jumalasta ja kääntää katseen itseen.

Raamattu ei turhaan varoittele rikastumisen vaaroista. Rikkaus vie kauemmas Jumalasta ja kääntää katseen itseen. Se saa ihmisen myös käyttäytymään todella oudosti.

Elon Musk, yksi maailman rikkaimmista miehistä, sai jonkinlaisen oman elämänsä Batman -hetken ja haastoi Vladimir Putinin kaksintaisteluun Twitterissä, ilmeisen tosissaan.

Putin ei ottanut haastetta vastaan, mikä lienee Muskin kannalta hyvä: en usko, että hän on Batmanin tapaan kuluttanut vuosia taistelulajien opetteluun. Vähän myöhemmin Musk päätti ostaa koko Twitterin. Rikkaus on sillä tavalla rajatonta.

Batmanin varallisuus oli alun perin sarjakuvassa kehyskertomus sille, mistä lepakkomiehen kaikki hienot välineet ja ajoneuvot olivat peräisin, mutta myöhemmin se on alkanut hallita tarinaa.

Bruce Wayne ei ole ainoastaan traaginen sankarihahmo, vaan myös rikas, se on yksi hänen luonteenpiirteistään. Vaan mitä Batman on rikkaudestaan huolimatta ja mitä sen ansiosta? Onko hän Gotham Cityn messiaaninen sankari vai Elon Muskin kaltainen länsimainen oligarkki, jonka edesottamukset tuntuisivat viihteellisiltä, elleivät ne vaikuttaisi niin monien ihmisten elämään?

Christopher Nolanin Dark Knight trilogiassa todetaan: ”Sitä joko kuolee sankarina tai elää tarpeeksi kauan huomatakseen muuttuneensa tarinan konnaksi.”

Vuonna 1939 syntynyt Batman on nyt 83-vuotias.

 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.