null Malmin hautausmaalla nähdään teatteria - Kantaja-näytelmän työntekijä pitää muistopuheita hautaan kantamilleen vainajille

Näyttelijät Petteri Hynönen (vas,) ja Petteri Pennilä sekä ohjaaja Elina Hagelin tutustuvat esitystä varten Malmin hautausmaan varastoon.

Näyttelijät Petteri Hynönen (vas,) ja Petteri Pennilä sekä ohjaaja Elina Hagelin tutustuvat esitystä varten Malmin hautausmaan varastoon.

Ajankohtaista

Malmin hautausmaalla nähdään teatteria - Kantaja-näytelmän työntekijä pitää muistopuheita hautaan kantamilleen vainajille

Kyseessä on puistotyöntekijän ristiretki, jonka aikana hän saa uuden suunnan elämäänsä, sanoo teatteriesityksen ohjaaja Elina Hagelin.

Kun Elina Hagelin luki Kari Hotakaisen Kantaja-teoksen, hän halusi välittömästi viedä sen näyttämölle.

– Kirja on täynnä elämän syvintä ydintä, hän sanoo.

Dramaturgi-ohjaaja oli kiinnostavassa tilanteessa, sillä hänelle selvisi, että Kantaja oli Kirjakauppaliiton vuoden 2015 Kirjan ja ruusun päivää varten kustantama teos. Siitä ei ollut aiemmin tehty teatteriversiota, joten Hagelinin piti neuvotella kirjan dramatisoinnista kirjailijan ja kustantajan kanssa.

– Ajattelin ensin, että näytelmä esitetään jossain teatteritilassa, mutta kun sopivaa tilaa ei löytynyt, tuli mieleen hautausmaa. Sehän olisi tosi luonteva paikka esitykselle.

Hagelin ehdotti Malmin hautausmaan ylipuutarhurille Paula Niemelälle, että näytelmä voitaisiin tuoda hautausmaalle. Niemelä innostui asiasta heti.

Teatteriryhmä saa esitystä varten käyttöönsä hautausmaan huoltorakennuksen taukotiloineen sekä rekvisiittaa, kuten työvaatteet, kottikärryn ja haravan.

Työ hautausmaalla vie muutokseen

Näytelmän päähenkilönä on teoreettista filosofiaa yliopistossa lukenut mies. Hän saa erilaisten pätkätöiden jälkeen määräaikaisen viran seurakuntayhtymän puistotyöntekijänä. Työ antaa hukassa olevalle miehelle uuden suunnan.

Kantajan pääosaa esittävä Petteri Hynönen kuvailee roolihahmoaan mieheksi, joka on joutunut ikään kuin mustaan säkkiin. Hän on menettänyt vuosien mittaan otteen elämästään ja asuu erakoituneena yksiössään. Hautausmaalla mies kohtaa uusia asioita, mikä sysää hänet muutoksen pyörteeseen.

– Työssään mies joutuu kantamaan hautaan ihmisiä, joilla ei ole omaisia. Hän kiinnostuu näistä vainajista ja alkaa kirjoittaa heille muistopuheita, joita hän lukee salaa näiden haudoilla, kertoo Hynönen.

Elina Hagelinin mukaan muistopuheet ovat yhtä aikaa hauskoja ja koskettavia. Mies käy niiden kautta läpi omaa elämäänsä.

Tarinassa hilpeitäkin piirteitä

Kantajan tarinassa on valoisa pohjavire. Ohjaaja kuvaa näytelmää ristiretkeksi, jonka aikana mies saa uuden vaihteen elämäänsä hieman vahingossa. Hän innostuu myös jäljittämään lukioajan rakastettuaan.

Kantajassa on paljon hilpeitä piirteitä, ja se kääntyy lopulta jonkinlaiseksi dekkaritarinaksi, Elina Hagelin kertoo.

Kantajaa esitetään paitsi Malmin hautausmaalla, myös yksityisasunnossa Kannelmäessä. Esityksessä näyttelevät Hynösen lisäksi Petteri Pennilä, Eero Enqvist ja Sanna Tiivola. Näytelmän tuottajana toimii Suvi Lahdenmäki.

Elina Hagelin on tehnyt ennenkin teatteriesityksiä perinteisestä teatteritilasta poikkeavissa paikoissa. Hän ohjasi muutama vuosi sitten Vantaan Hamletin, jota esitettiin Vantaalla muun muassa lentokoneiden bongauskalliolla, vanhassa ambulanssissa ja Mika Häkkisen aukiolla.

– Tällä tavalla tapaa muitakin kuin oman alan ihmisiä. Malmillakin on ollut hienoa tutustua hautausmaan työntekijöihin, aivan uuteen maailmaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.