null Riikka ja Mika menivät naimisiin Hääyö-tapahtumassa, seuraavana päivänä syntyi kuopus – suosittu vihkimistapahtuma järjestetään taas Vantaalla

Ajankohtaista

Riikka ja Mika menivät naimisiin Hääyö-tapahtumassa, seuraavana päivänä syntyi kuopus – suosittu vihkimistapahtuma järjestetään taas Vantaalla

Pyhän Laurin kirkon Hääyössä on vuosien varrella mennyt naimisiin jo yli 300 paria. Vuonna 2018 alttarille astelivat Riikka Karvonen ja Mika von Behr. 

Kolme vuotta sitten Riikka ja ­Mika von Behr elivät jännittäviä ­aikoja. Oli elokuun loppupuoli, ja pariskunta lähetti lähisuvulleen hääkutsut. Riikka oli viimeisillään raskaana, kun vihkitilaisuuteen oli aikaa vain viikko.

Ehtisikö pariskunta solmia avioliiton Vantaan Pyhän Laurin kirkon Hääyö-tapahtumassa vai syntyisikö lapsi ennen aikojaan?

Idea vihkiyöhön osallistumisesta syntyi syyskuussa 2017. Riikka huomasi lehdistä ja sosiaalisesta mediasta, että Vantaan Pyhän Laurin kirkossa oli pidetty Hääyö-tapahtuma. Vihkitilaisuus vaikutti vaivattomalta tavalta solmia avioliitto.

Pariskunta jutteli asiasta ja oli yhtä mieltä: he halusivat naimisiin, ja pienimuotoinen kirkkovihkiminen sopisi heille hyvin. Paikalle kutsuttaisiin vain lähipiiri – molempien vanhemmat ja sisarukset sekä Mikan isoäiti.

Juhlavasti intiimi vihkitilaisuus

Syyskuinen ilta oli lämmin. Pyhän Laurin kirkon puistossa tuikki valoja ja lyhtyjä.

– Meidän vuoromme tuli puoli kymmenen aikaan illalla. Astuimme kirkkoon. Tila oli iso ja juhlallinen, mutta vihkiminen oli intiimi, sillä paikalla olivat vain läheiset, kertoo Mika.

– Kaikki oli hyvin tunnelmallista. Papin puhekin oli meidän näköinen, vaikka ehdimme jutella vihkipapin kanssa vain puolen tunnin ajan ennen kuin oli meidän vuoromme, sanoo Riikka.

Lapsi ajoitti syntymänsä oivallisesti. Häät oli pidetty ja juhlaa juhlistettu läheisten kanssa, kun tämä ilmoitti tulostaan. Aamuyöstä kolmen aikaan Riikka ja Mika lähtivät Naistenklinikalle, ja tytär syntyi iltapäivällä.

Hääyön muistilista

Mukaan tarvitaan: 

• tuleva puoliso ja sormukset.

• avioliiton esteettömyystodistus.

• molempien henkilöllisyystodistukset.

Vihkimisessä tarvitaan kaksi todistajaa. He löytyvät seurakunnan puolesta, jos parilla ei ole mukanaan todistajia.

Avioliiton esteettömyystodistus on tilattava osoitteesta esteidentutkinta.fi, seurakunnasta tai keskusrekisteristä viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta. Vuoronumeroita vihkiajan varaamiseksi voi noutaa Pyhän Laurin kappelin (Pappilan­kuja 3) edestä perjantaina 17.9. kello 17.30 alkaen. Vihkiaikojen varaus alkaa kello 18. Hääyötä vietetään Pyhän Laurin kirkon kirkkosalissa, kappelissa tai sään salliessa ja parin niin halutessa myös ulkona.

Katso lisätietoa Vantaan hääyöstä. 

Hääyötä vietetään jälleen syyskuussa

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa vietetään jokavuotista Hääyö-tapahtumaa tällä kertaa perjantaina 17.9. Ennakkoilmoittautumista ei ole. Paikalla on useita pappeja ja kanttoreita, joten kaikki parit ehditään vihkiä.

Hääyötä järjestävä pappi Sari Hartikka sanoo, että tapahtuma on työvuoden kohokohta.

– Se on joka kerta yhtä odotettu ja palkitseva tehtävä, johon kuuluvat pimenevä syysilta ja kevyt sekä valoisa tunnelma. Parit ovat juhlimassa rakkautta ja tahtoaan sitoutua toisiinsa Pyhän Laurin kirkon miljöössä. Ilta on säästä riippumatta juhlava ja lämmin, Hartikka sanoo.

Sari Hartikka on vihkinyt aviopareja Hääyö-tapahtumassa jo neljän vuoden ajan. Hänelle tapahtuma on työvuoden kohokohta.

Sari Hartikka on vihkinyt aviopareja Hääyö-tapahtumassa jo neljän vuoden ajan. Hänelle tapahtuma on työvuoden kohokohta.

Ensimmäisen kerran Hartikka oli mukana Hääyössä vahtimestarin roolissa ja nyt jo viidettä kertaa pappina.

– On mahtavaa päästä kohtaamaan nämä ihmiset ja heidän monenlaiset elämäntarinansa. Jokainen pari tulee jollakin tapaa tutuksi siinä lyhyes­säkin ajassa, jonka kuljen heidän kanssaan yhtä matkaa.

Vaivaton tapa astua avioon

Kenelle Hääyö sopii?

– Hääyö sopii keille tahansa, jotka tahtovat sitoutua ja rakastaa toisiaan. Mukana on nuoria pareja ja pariskuntia, jotka ovat olleet vuosikymmeniä yhdessä. Viime vuonna todettiin yhden parin kanssa, että kymmenien vuosien koeaika on nyt päättynyt, sanoo Sari Hartikka.

Riikka ja Mika von Behr suosittelevat vihkitapahtumaa niille, jotka harkitsevat avioon astumista.

– Tämä oli hyvin vaivatonta verrattuna isoihin hääjärjestelyihin. Näin vältettiin suuri stressi, ­sanoo Mika.

– Kyllä. Tämä oli helppo tapa mennä naimisiin ja kaikin puolin mahtava kokemus, ­toteaa Riikka.

31.8.2021 klo 16.57 korjattu otsikkoon, että Riikalle ja Mikalle syntyi kuopus, ei esikoinen, kuten aiemmin mainittiin. 1.9. klo 14 korjattu nimivirhe kuvatekstistä.

Kanttori Samppa Laakso: Hääyössä on lämmin ja erityinen tunnelma

Tikkurilan seurakunnan kanttori Samppa Laakso on ollut monet kerrat mukana järjestämässä Hääyö-tapahtumaa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Hän muistaa edelleen hyvin, kuinka tapahtuma sai alkunsa vuonna 2009.

– Pakko tunnustaa, etten osannut asettaa sille kovin suuria odotuksia silloin aikoinaan. Nyt voin ilokseni tunnustaa olleeni jälleen kerran väärässä, Laakso kertoo nauraen.

Tapahtuma keräsi heti suuren suosion. Ensimmäisessä Hääyössä vihille asteli lähes sata paria. Laakso kertoo, että suuren osallistujamäärän vuoksi kirkon oli järjestettävä useita ryhmävihkimisaikoja, jotta kaikki ehtivät naimisiin.

– Alttarilla oli peräti kahdeksan paria samaan aikaan vihittävänä. Oli tietysti kanttorin näkökulmasta hauskaa katseltavaa, kun alttarille marssittiin parijonossa. Se oli jotain sellaista, mitä en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt.

Häämarssi soi tiuhaan tahtiin

Kanttorille tapahtuma onkin monella tapaa tavallisesta vihkitilaisuudesta poikkeava.

Ensinnäkään vihkiparit eivät saa toivoa itse musiikkeja, vaan jokaiselle vihkiajalle on valittu valmiiksi tietyt kappaleet. Ne ovat parien näkyvillä siinä vaiheessa, kun he valitsevat itselleen listasta vihkiaikaa.

– Yritimme ensimmäisen kerran Hääyötä järjestäessä tarjota pareille mahdollisuutta valita itse musiikkinsa, mutta se osoittautui käytännössä mahdottomaksi. Totesimme, etteivät monet pysty niin nopeassa tilanteessa tekemään sitä valintaa, sanoo Samppa Laakso.

Tikkurilan seurakunnan kanttori Samppa Laakso on soittanut Hääyössä vuodesta 2009 asti.– Tapahtuma murtaa sitä käsitystä, että kirkkovihkimisen tulisi olla aina suuri tilaisuus.

Tikkurilan seurakunnan kanttori Samppa Laakso on soittanut Hääyössä vuodesta 2009 asti.– Tapahtuma murtaa sitä käsitystä, että kirkkovihkimisen tulisi olla aina suuri tilaisuus.

Poikkeuksellista on myös ripeä aikataulu. Laakso ei ehdi oman vuoronsa aikana juuri poistua parvelta. Kun yksi tilaisuus päättyy ja soitetaan loppumarssi, alkaa seuraava tilaisuus usein välittömästi perään.

– Sanotaan näin, että jos se olisi viikoittainen työtehtävä, kävisi se varmaan pidemmän päälle aika raskaaksi. Mutta kerran vuodessa se on oikein mukava ja sitä odottaakin joka kerta innolla.

Vihille vaikka farkut jalassa

Tiukasta aikataulusta huolimatta Samppa Laakso paikan päällä on Samppa Laakson mukaan joka kerta lämmin ja aivan erityinen tunnelma. Se välittyy onnea pursuavista vihkipareista ja näiden vieraista.

– Se yllättikin minut heti alussa, että vaikka kyseessä on tuollainen massatapahtuma, ei siinä ole huonossa mielessä yhtään sellaista drive in -meininkiä. Kyllä se tuntuu ihan aidolta, ja sitähän se onkin.

Hänen mielestään Hääyö osoittaa myös hienolla tavalla kirkkohäiden moninaisuutta. Paikalle on saapunut pareja vihittäviksi niin ykköset päällä kuin farkuissakin.

– Tämä murtaa sitä käsitystä, että kirkossa tapahtuvan vihkimisen tulisi aina olla suuri tilaisuus. Ihania ovat myös ne tilaisuudet, joissa on muutama todistaja paikalla, jotka nekin järjestyvät tarvittaessa seurakunnan puolesta, sanoo Laakso, joka soittaa myös tänä vuonna Vantaan Pyhän Laurin kirkon Hääyö-tapahtumassa perjantaina 17.9.

Kirjoittaja: Katri Tarkkala. Kuva: Marianna Siitonen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.