null Mielipide: Uskontojenlukutaito kuuluu yleissivistykseen

Puheenvuorot

Mielipide: Uskontojenlukutaito kuuluu yleissivistykseen

Keskustelu uskonnonopetuksesta ja mahdollisesta kaikille oppilaille yhteisestä katsomusopetuksesta käy vilkkaana. Elämänkatsomustiedon opetuksen avaaminen kaikille oppilaille ei ole kuitenkaan todennäköistä. Siksi on hyvä keskustella tulevaisuuden katsomusopetuksesta.

Luterilainen kirkko haluaa tukea lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä. Tulevaisuutta on rakennettava lapsia ja nuoria kuunnellen ja heidän osallisuuttaan vahvistaen. Uskontoihin ja kulttuureihin liittyvä lukutaito ja uskonnollisten ilmiöiden ymmärtäminen kuuluvat yleissivistykseen ja oppilaan oman katsomuksen rakentamiseen. ET-opetus tarjoaa näihin liian vähän eväitä.

Katsomusopetusta ei ole mielekästä tarkastella vain enemmistön tai vähemmistön näkökulmasta, vaan tavoitellen yhteistä hyvää. Tätä edesauttaa eri sidosryhmien avoin dialoginen prosessi. Eri ratkaisujen hyviä ja huonoja puolia on syytä punnita tutkimusperustaisesti.

Sekä yhteiskunnan että kirkon tavoitteena on lapsen ja nuoren hyvä elämä. Tätä taideaineet, humanistiset aineet ja katsomusaineet voivat vahvistaa. Koulun kehittyminen yhä suorituskeskeisemmäksi on kasvava uhkakuva. Kilpailuyhteiskunta kaipaa vahvoja yksilöitä. Päättäjien on syytä kysyä: kasvattaako koulu elämää vai elinkeinoelämää varten?

Jarmo Kokkonen

johtaja, Kirkon kasvatus ja perheasiat

Kirkkohallitus

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.