Miljoonakämppien myyminen ei tuntunut enää miltään – Roni Arvonen, 28, jätti menestyksekkään uran ja myi Teslankin
”Yritin täyttää sisäistä tyhjyyttäni ulkoisella materialla, mutta ei sellainen toimi”, Roni Arvonen sanoo.
Iiiiiiiiiiiiiii! Roni Arvosen rannekello hälyttää joka tasatunti. Silloin hän pysähtyy ajattelemaan, mihin käytti edelliset kuusikymmentä minuuttia.
– Olen taas tunnin lähempänä kuolemaa.
Kello on muovirannekkeinen ”29 euron Casio”, koska se ranteessa on mukava punnertaa. Kiinteistövälittäjänä Arvonen katsoi ajan Rolexista ja ajoi asiakkaiden luokse Teslalla, jonka rekisterinumero oli RON-1.
– Ne olivat markkinointityökaluja. Panostin kantakaupungin premium-asuntoihin. Niiden omistajilla oli myös kalliit autot ja kellot.
Arvonen miettii hetken ja jatkaa:
– Itken mieluummin Mercedeksessä kuin Nissanissa, mutta jos joka tapauksessa itkettää, niin mitä väliä auton hienoudella on? Nuorena miehenä minulla oli hirveä halu näyttää, että katsokaa, onnistuin! Yritin täyttää sisäistä tyhjyyttäni ulkoisella materialla, mutta ei sellainen toimi.
Nyt Arvonen on 28-vuotias. Tesla on myyty. Sisustussuunnittelijan stailaaman lauttasaarelaiskaksion seinään nojaa nykyinen kulkupeli, riisuttu fiksipyörä.
Työstä luopumista pidettiin hulluna vetona
Miljoonakämppä kaupaksi. Kunnon komissiot omalle tilille. Sisällä ei liikahda mikään. Siltä Roni Arvosesta tuntui ennen kuin hän lopetti kiinteistönvälittäjän työt viime keväänä.
Kesällä hän julkisti asian somekanavissaan ja vastaili uteliaille Instagramissa. Seuraaja: ”Paloitko loppuun?” Arvonen: ”Nope. Meditointi, raskas puntti, puhdas syöminen ja reilu uni pitää burnikset loitolla. Toki, rehellisesti, väsynyt olin ja pientä uupumusta.”
– Kollegat pitivät hulluna, kun lopetin, vaikka parhaat vuodet välittäjänä olisivat olleet vielä edessä. Jos voisin itse päättää, pitäisin kiinteistönvälitystä edelleen merkityksellisenä asiana. Mutta kun työstä lähtee merkitys, se alkaa kuristaa. Kolmen kiinteistönvälitysvuoden jälkeen työ alkoi muuttua itseään toistavaksi suorittamiseksi.
– Kasvu on minulle tärkeä arvo. Se mikä ei kasva, kuolee. Katso vaikka luontoa.
Työaamuina Arvonen heräsi aamuviideltä, kävi salilla, luki tai kuunteli äänikirjaa ja aloitti sitten työpäivän, joka päättyi iltakuuden ja -yhdeksän välillä. Hän asetti itselleen tiukat tavoitteet, pyrki esimerkiksi vastaamaan asiakkaiden sähköposteihin 90 sekunnissa.
– Minulla on vaativuuden tunnelukko. Tuntui huonolta, jos en tehnyt koko ajan jotain. Piirre puski eteenpäin liiketoiminnassa, mutta sen hintana oli kyvyttömyys rentoutua. Kutakuinkin kaikilla ystävilläni on sama tunnelukko. Moni on minua vanhempi ja menestynyt taloudellisesti todella hyvin.
Arvonen oppi arvostamaan kovaa työntekoa jo kolmivuotiaana. Perunanviljelijä-isä maksoi esikoispojalleen kivistä, jotka tämä perkasi viljelyksiltä. Arvonen nautti tienaamistaan kolikoista. Hän halusi myös voittaa pikkuveljensä, aina.
Tunteiden käsittely on kuin parsakaalin syömistä
Tunteet tunkivat yllättäen voimalla pintaan, kun Roni Arvonen jätti työnsä.
– Pelotti. Mietin, kuka minä nyt olen, kun en enää kirjoita sopimuksia pankissa. Ihmiset pitävät itsensä kiireisinä tunteakseen olevansa tärkeitä. Nykyään tykkään välillä olla tekemättä mitään.
Arvosen mielestä tunteiden käsittely on lopulta yhtä yksinkertaista kuin se, että syö parsakaalia eikä sirkusaakkosia. Kyse on itsekurista.
– Istun tunteen kanssa ja hyväksyn sen, niin paskalta kuin tunne tuntuukin. En ota käteen puhelinta tai viinipulloa. En peitä tunnetta millään addiktiolla tai nautinnolla. Lopulta olo helpottaa.
Hedonistisiin nautintoihin kannattaa Arvosen mielestä suhtautua varovasti. Hän saattaa juoda alkoholia juhliakseen ystävien kanssa, mutta ei koskaan yksin sydänsuruihin.
– Nautinnot eivät tuo aitoa iloa, mutta ilo voi olla myös nautinto. Esimerkiksi brasilialainen jujutsu on minulle molempia. Jujutsu virittää pään primitiiviseen tilaan. Liskoaivot taistelevat pysyäkseen hengissä ja päästääkseen toisen päiviltä. Se on tosi meditatiivista.
Myös ”fyysisen kirjan” lukeminen antaa Arvoselle meditatiivisen läsnäolon tunteen. Ennen hänellä oli tapana lähinnä kuunnella äänikirjoja samalla kun teki muuta. Arvoselle tärkeitä ajattelijoita ovat esimerkiksi Jari Sarasvuo ja Tommy Hellsten.
Arvonen meditoi lyhyesti useita kertoja päivässä. Aiemmin hän istui hengittämässä kaksikymmentä minuuttia aamukahvin jälkeen, mutta hylkäsi tavan suorittamisena.
– Istun paikallani, pidän selän suorana ja hengitän. Ei siihen muuta tarvita. Minulla ei ole sanoja sille, kun sisäinen tila aukeaa. Se täytyy itse kokea.
Arvonen kokee olevansa hengellinen, mutta ei uskonnollinen.
Tavoitteena joka tavalla parempi versio itsestä
Kiinteä katse, valkeat hampaat, keskivertoa lyhyempi mitta, päivettynyt iho ja erottuvat lihakset. Roni Arvonen näyttää hyvinvoivalta, ja varsin nuorelta. Kiinteistönvälittäjänä hän oppi pyytämään parturilta vanhentavaa hiusmallia.
– Papereita kysyttiin viimeksi eilen, kun hain alkoholia K-Supermarketista.
Arvonen ajattelee vanhenemista joka päivä. Hän pyrkii tekemään asioita, joiden ansiosta on kymmenen vuoden päästä ”joka ikisellä tavalla parempi versio” itsestään.
– Uskon, että näytän tänään nynnyltä verrattuna siihen, millainen olen 38-vuotiaana. Minusta mies on sitä terveempi, mitä enemmän hänellä on lihasmassaa.
Arvonen urheilee lähes päivittäin. Hän herää useimmiten kello 5.55 ja aloittaa 10 minuuttia myöhemmin treenit naapurin miehen kanssa taloyhtiön salilla.
Arvonen pukee toisinaan painoliivit ennen kuin aloittaa punnertamisen, kyykyt, leuanvedot ja juoksun. Hän jakaa treeninsä, niihin liittyvän filosofiansa ja rasvaprosenttinsa (5,7) Twitterissä, jossa Arvosella on yli 4 500 seuraajaa. Hän suomii siellä esimerkiksi velttoa lihaa, vasemmistolaisia, nykyfeministejä, valkoposkihanhia ja hyvesignalointia.
– Twitter merkitsee minulle kansalaiskeskustelun herättämistä ja viihdettä. Ihmiset päättävät itse avata Twitterin ja lukea kirjoituksiani. Ammun välillä ohi, mutta en pyytele twiittejäni anteeksi. Jos joku loukkaantuu, kyse on hänen tunteestaan, josta hän on itse vastuussa. En pyri satuttamaan ketään.
Rolex ja puvut pääsevät vielä käyttöön
Rolex odottaa laatikossaan, hyvin puhdistetut ja lankatut kengät lesteissään, kolmiosaiset puvut vaatekaapissa.
Kauppatieteiden maisteri ja ex-kiinteistönvälittäjä Roni Arvonen näkee itsensä tulevaisuudessa yrittäjänä ja ammattisijoittajana.
– Raha on tärkeää, mutta auttaminen on vielä tärkeämpää. Menestyvä yrittäjä auttaa muita työllistämällä ja maksamalla veroja. Olen myös lahjoittanut lasten ja nuorten hyväksi.
Arvonen on tyytyväinen siihen, että eläkkeelle jääminen on hänelle taloudellisesti mahdollista jo lähitulevaisuudessa, vaikka hän ei eläkkeelle haluakaan.
– Painan täysillä varmaan vielä kahdeksankymppisenäkin. Tulevaisuudensuunnitelmani ovat selkeät, ja olen niistä innoissani.
Enempää hän ei kerro.
Roni Arvosen lukulista
Jari Ehrnrooth: Hyvintoimintayhteiskunta, Kirjapaja 2016.
Tommy Hellsten: Saat sen mistä luovut, Kirjapaja 2019 ja Elämän lapsi: vastuulliseen aikuisuuteen, Kirjapaja 2013.
Jordan B. Peterson: 12 elämänohjetta: käsikirja kaaosta vastaan, Wsoy 2018.
Jari Sarasvuo: Radiomonologit, Yle Puhe.
Kimmo Takanen: Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta, Wsoy 2011.
Echart Tolle: Läsnäolon voima – Tie henkiseen heräämiseen, Viisas elämä 2019 ja Uusi maa – Elämän tarkoituksen oivaltaminen, Viisas elämä 2013.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Yrittäjä Jari Sarasvuo tahtoo karmataseensa kuntoon – ”Tulen tehneeksi vääryyksiä”
HengellisyysJari Sarasvuo harjoittelee vastustamaan viettiensä käskyjä. Hän luottaa anteeksipyyntörokotteeseen ja seitsemään kristilliseen hyveeseen. ”Ihminen on enkelin ja elukan äpärälapsi.”