null Millaiseen työhön sopisit? – Innovaattori Perttu Pölönen esittelee seitsemän taitotitteliä, jotka helpottavat alan löytämistä ja ammatinvaihtoa

Hyvä elämä

Millaiseen työhön sopisit? – Innovaattori Perttu Pölönen esittelee seitsemän taitotitteliä, jotka helpottavat alan löytämistä ja ammatinvaihtoa

Teknologinen kehitys vie vanhoja ammatteja mukanaan, mutta samalla syntyy uudenlaisia töitä.

Tulevaisuuteen kannattaa valmistautua tutustumalla itseensä. Teknologinen kehitys vie vanhoja ammatteja mukanaan. Omalta identiteetiltä tippuu pohja, jos sen on liittänyt katoavaan työhön. Jokaisella on kuitenkin taitoja, jotka voi siirtää työtehtävästä toiseen. Ajatus on futuristi Perttu Pölösen, joka esittelee seitsemän taitoihin pohjautuvaa titteliä kirjassaan Tulevaisuuden identiteetit (Otava 2021).

– Taitotittelit ovat keino nähdä, mistä työssä on oikeasti kyse. Monien ammattien välillä on yllättävän paljon samaa, Pölönen sanoo.

Pölösen mielestä jokaisella on valmiuksia moneen. Siksi identiteetti kannattaa rakentaa mieluummin taitojen kuin koulutuksen tai ammattinimikkeen varaan. Mitkä seitsemästä taitotittelistä sopivat sinuun? Omista vahvuuksista voi kehittää itselleen muitakin titteleitä.

1. Kirkastaja selkiyttää monimutkaiset asiat

Kirkastaja saa viestinsä perille. Hän selittää uudet ideat ja monimutkaiset kokonaisuudet niin, että muut pystyvät omaksumaan ne. Hän puhuu uusista asioista tuttujen, kuulijalle läheisten esimerkkien kautta.

Kirkastaja käyttää vastaanottajan omaa kieltä, ei etäännyttäviä akateemisia käsitteitä tai alan sisäistä jargonia, joka voi saada kuulijoiden kiinnostuksen lopahtamaan ja osan tuntemaan itsensä tyhmäksi.

Nykyisiä esimerkkiammatteja: opettaja, konsultti, tuottaja.

2. Yhteyttäjä luo ja ylläpitää yhteyksiä

Yhteyttäjä luo pelisäännöt ja kunnioittavan ilmapiirin, joiden avulla erimielisetkin keskustelevat riitelemättä. Hän saa ryhmädynamiikan toimimaan ja vastaa provosointiin lempeällä myötätunnolla.

Yhteyttäjä ymmärtää syy-seuraussuhteita toisten mielipiteiden ja käytöksen takana. Haavoitettu tai uhattu hyökkää herkästi. Turvalliseksi olonsa tuntevan ihmisen on helppo pysyä rauhallisena.

Yhteyttäjä näkee muissa kasvumahdollisuuksia. Mitä kaikkea tämä voisi olla?

Nykyisiä esimerkkiammatteja: terapeutti, lääkäri, sosiaalityöntekijä tai muu hoiva-alan työntekijä.

3. Komponeeraaja tekee tutuista aineksista uutta

Komponeeraaja on kekseliäs ja luova tyyppi, jolle maailma on auki. Hän kokeilee ennakkoluulottomasti asioita ja luo esimerkiksi biisejä, ruokalajeja, arkkitehtonisia ratkaisuja ja esityksiä muiden nautittaviksi.

Tavallisia aineksia uudella tavalla yhdistävä ihminen luo tuotoksia, jotka ovat enemmän kuin osiensa summa.

Nykyisiä esimerkkiammatteja: rakentaja, asentaja, mekaanikko, korjaaja, kokki, säveltäjä.

4. Vaalija pitää huolta jatkuvuudesta

Vaalijat huolehtivat omaisuudesta, arvoista, kulttuurista tai perinteistä. He pyrkivät turvaamaan itselleen tärkeän asian tulevaisuuden.

Vaalia voi neljällä tavalla: toistamalla vanhaa, muuttamalla tyyliä, lopettamalla toiminta tai aloittamalla jotain ihan erilaista. Vaatii viisautta tietää, koska on aika tehdä mikäkin ratkaisu.

Ernest Hemingway on kertonut lopettaneensa päivän kirjoitustyöt, kun se sujui vielä hyvin, joskus jopa kesken lauseen. Lopettaminen hyvässä vauhdissa takasi, että kirjoittamista oli seuraavana päivänä helppo jatkaa.

Nykyisiä esimerkkiammatteja: maanviljelijä, ympäristönsuojelija, sijoittaja, eläintenkasvattaja.

5. Värittäjä nostaa tunnelmaa ja luo elämyksiä

Värittäjä on usein kulttuuri-ihminen, joka tuo ilmiöihin ja ongelmiin uusia näkökulmia. Hän taistelee mustavalkoista ajattelua vastaan, saa ihmiset viihtymään tai haukkomaan henkeään.

Taitava värittäjä virittää odotukset ja sitten vastaa niihin vielä odotuksiakin paremmin ja yllätyksellisemmin. Perttu Pölönen nimeää itsensä värittäjäksi.

Nykyisiä esimerkkiammatteja: muusikko, näyttelijä, stand up -koomikko, puhuja tai muu esiintyjä, taiteilija, kirjailija, kääntäjä, matkaopas.

6. Joustavoittaja tekee elämästä kaikille helpompaa

Kun Perttu Pölönen tilasi Piilaaksossa pizzan kotiinkuljetuksella, parkkipaikalle kurvasi pakettiauto, johon rakennetusta keittiöstä kokki nosti vastapaistetun lätyn. Sekä asiakas että yrittäjä voittavat, kun ensimmäinen saa ruokansa kuumana eikä toisen tarvitse vuokrata kalliita toimitiloja.

Kekseliäs yrittäjä on esimerkki joustavoittajasta, jollaisille Pölönen ennustaa tulevaisuudessa paljon töitä. Onhan Self Help -kirjallisuus täynnä ohjeita elämän, kodin ja aikataulujen järjestämiseen paremmin ja YouTubesta katsotaan valtavasti opetusvideoita, joiden ideana on saada jokin asia sujumaan.

Joustavoittaja tarvitsee myös hyvät vuorovaikutustaidot, sillä hän kerää eri osapuolilta informaatiota ja ottaa sen huomioon ratkaisua muotoillessaan.

Nykyisiä esimerkkiammatteja: johtaja, assistentti, asiakaspalvelija, valvoja, poliisi, siivooja.

7. Aistittaja luo kokonaiselämyksen

Taitava tunnelmanluoja suunnittelee ravintolakonseptin, jossa niin ruoka, äänimaailma, valaistus kuin tarjoilijoiden asutkin sopivat elämykseen. Tai hän voi miettiä yrityksen ilmeen, joka sisältää kaiken Powerpoint-pohjista toimiston tuoksuihin ja mattoihin.

Aistittaja osaa esittää asiat tyylikkäästi ja nautittavasti. Hän luo kokonaisuuksia, jotka vievät mukanaan ja jättävät muiston.

Nykyisiä esimerkkiammatteja: graafikko, vaatesuunnittelija, käyttöliittymäsuunnittelija, kokki, sisustaja.

Mikä sinusta tulee seuraavaksi?

Mikä sinusta tulee seuraavaksi?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.