null Naatus: Antaa virkamiesten päättää tärkeistä asioista – kansalaiset voivat puhua vaikka koirapuistoista

Puheenvuorot

Naatus: Antaa virkamiesten päättää tärkeistä asioista – kansalaiset voivat puhua vaikka koirapuistoista

Kansalaisten mielipiteet ja media hidastavat päätöksentekoa ja aiheuttavat hämmennystä niin virkamiesten kuin kansan itsensäkin mielestä. 

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen totesi ykskantaan, että julkinen keskustelu ei välttämättä edistä asioita. Ja sen vuoksi hän on päättänyt olla julkistamatta budjettiesitystä ennen kuin se on käytännössä päätetty. 

Kansalaisia tai mediaa ei haluta sotkemaan virkamiesten hyvin valmistelemaa työtä. Päättäjät on helpompi saada pysymään ruodussa ilman turhaa keskustelua.

Vartiaisen tyylivaihdos kaupungin budjettiesittelyssä saattaa olla yksittäistapaus tai sitten se voi olla merkki siitä, että julkisen toiminnan ja päätöksenteon avoimuus on nykyisin helppo kyseenalaistaa. Vastarinta on varsin vaimeaa, ja päätöstä tuntuvat kritisoivan lähinnä kaupunkipolitiikan pienet puolueet. Suurta kansalaiskeskustelua ei näy. 

Pitkään erityisesti journalistit ovat olleet huolissaan siitä, miten julkiset toimijat yhä useammin piilottavat olennaisia tietoja viestintäpuheen taakse. Nyt ei tarvita edes sitä, vaan Vartiaisen päätös on viestinnällisesti varsin suorasukainen ja kuulostaa tältä: Kansalaiset ovat sen verran tyhmiä, ettei niitä kannata päästää keskustelemaan näin hankalissa kysymyksissä. Ja media lisää turhaan löylyä kiistoihin.

Ovatko ihmiset niin väsyneitä julkisen keskustelun kireyteen, että ovat valmiit luopumaan omasta osallisuudestaan siihen?


Mikseivät kansalaiset suutu? Ikään kuin kaikki olisimme yhtä mieltä siitä, että parempi varmaan on, jos päätökset tehdään ilman meitä jossain ovien takana. 

Samaan aikaan kun budjetti valmistuu ilman helsinkiläisiä, kansalaiset ovat äänestäneet koirapuiston ja uimarantojen välillä. Tärkeitä asioita, mutta eivät vaikuta laajemmin budjetin perusteisiin ja painotuksiin. 

Ovatko ihmiset niin väsyneitä julkisen keskustelun kireyteen, että ovat valmiit luopumaan omasta osallisuudestaan siihen? Sananvapaus ja demokratia kuuluvat yhteen, ja jos alamme suhtautua jompaankumpaan välinpitämättömästi, alkaa myös toinen rapautua. Siksi näistä signaaleista on syytä huolestua. 


Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

1.11.2021 klo 17.26 Juhana Vartiaisen nimi korjattu oikeaan muotoon. 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Naatus: Tiukan paikan tullen kirkko näyttäytyy keskiluokkaisena

Puheenvuorot

Jumalanpalvelukset eivät ole ihmisille niin välttämättömiä kuin millainen vaikutelma nyt halutaan antaa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.