null Naatus: Laista ei voi lukea, mikä on kenellekin tärkeää

Puheenvuorot

Naatus: Laista ei voi lukea, mikä on kenellekin tärkeää

Keskustelussa vedotaan toisinaan lakiin, kun halutaan sanoa, että jokin asia on oikein tai väärin. Tai vastaavasti: vaaditaan välittömiä muutoksia lakiin, jos tuomiot eivät miellytä.

Laillisuuden tai laittomuuden jatkuva alleviivaaminen pitää sisällään viestin, että moraalin voisi korvata jonkinlaisilla konkreettisilla ohjeilla. Se on myös merkki siitä, että arvoihin ei uskota tai niihin ei luoteta. 

Lait ovat ihmisten tekemiä ja siksi ne eivät voi aina ja kaikissa tilanteissa vastata jokaisen ihmisen oikeustajua. Ne ovat aina enemmän ja vähemmän kompromisseja, ja tämä asian kanssa on jokaisen tultava toimeen. 

Tavoitteena toki on useimmissa yhteiskunnassa, että laittomien tekojen ja niistä koituvien rangaistusten lopputuloksena syntyisi yhteiskuntarauhaa eikä -hälyä. Siksi ne pyrkivät noudattelemaan ns. yleistä oikeustajua. 

Laki on laki, mutta se ei aina kerro, ovatko asiat hyviä vai huonoja, oikein vai väärin, vaikka niin on tavallista antaa ymmärtää. Asiat voivat olla laillisia, mutta silti väärin tai ne voivat olla laittomia ja silti oikein.

Kansa tietää mikä on oikein ja minä puolestani päätän, keitä tämä kansa tarkoittaa. 

Viime kädessä jokaisella ihmisellä on oma erityinen näkökulmansa siihen, millaisen arvon hän eri asioille antaa. Ja samalla hän tulee määrittäneeksi myös sen, miltä niiden häpäiseminen tuntuu. 

Koska laki ei kerro siitä, mikä kullekin on arvokasta ja tärkeää, asiasta pitää jatkuvasti keskustella. Tämä tuntuu tuottavan monelle tuskaa. Siellä täällä päädytään nykyään hämmästyttävästi samaan johtopäätökseen: jos lain tulkinta ei miellytä, oikeutta täytyy täydentää omin voimin. 

Ajatus sisältää populistisen politiikan helmen: kansa tietää mikä on oikein ja minä puolestani päätän, keitä tämä kansa tarkoittaa. 

Tämä ajatus ei ole uusi, mutta Suomessa on totuttu siihen, että oikeuden päätöksiin tyydytään eikä haeta oman käden oikeutta sanoin tai teoin. Näin on järkevää toimia riippumatta siitä, miltä päätökset tuntuvat. 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.