null Naatus: Tiukan paikan tullen kirkko näyttäytyy keskiluokkaisena

Puheenvuorot

Naatus: Tiukan paikan tullen kirkko näyttäytyy keskiluokkaisena

Jumalanpalvelukset eivät ole ihmisille niin välttämättömiä kuin millainen vaikutelma nyt halutaan antaa.

Koronarajoituksista keskusteltaessa on pohdittu sitä, mikä tekee tapahtumasta tai tilaisuudesta hengellisen. Tämä keskustelu ei ole noussut kirkkojen omista lähtökohdista, vaan sen ovat aikaansaanet viranomaistulkinnat. Kyse on tietysti siitä, että kun pitää vähentää ihmisten välisiä kontakteja, kohtaamisia jaotellaan eri ryhmiin. On niitä tosi tärkeitä ja vähemmän tärkeitä.

Kaikeksi hämmästykseksi jumalanpalvelukset ovat jääneet kaikkein tärkeimpien asioiden laatikkoon. Vähemmän tärkeitä ovat muun muassa yhteisöruokailut tai kulttuuritoiminta.

Ainakin evankelisluterilainen kirkko näyttää nyt käyttävän uskonnonvapautta röyhkeästi hyväkseen määrittelemällä jumalanpalveluselämän niin tärkeäksi, että se menee kaiken muun edelle. Vaikka näin voi tehdä, se ei ole järkevää.

Moni voi jättää joulukirkon väliin, mutta sielunhoito, ruoka-apu, hautajaiset tai muut perhejuhlat ovat paljon vaikeampi rasti.

Jumalanpalvelusten rooli suomalaisten henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ei ole niin suuri kuin tällä alleviivaamisella nyt annetaan ymmärtää. Diakonia-avun pyörittäminen, kasteiden, häiden ja hautajaisten järjestäminen sen sijaan on.

Moni voi jättää joulukirkon väliin, mutta sielunhoito, ruoka-apu, hautajaiset tai muut perhejuhlat ovat paljon vaikeampi rasti.

Kun ihmisellä on hätä, sielun, mielen tai ruumiin, apua on löydyttävä niin kirkoista kuin muualtakin. Ei ole olennaista alkaa määritellä, että miten hengellisestä avusta oli kyse. Auttaminen on aina kristillistä, teki sen kuka tahansa.

Evankelisluterilaisen kirkon helmasynti on tiukan yhteiskunnallisen keskustelun tullen jumittua porvarillisen ja keskiluokkaisen elämäntavan ja perinteen ylläpitäjäksi. Siltä jumalanpalveluselämästä kiinni pitäminen keskellä pahaa tartuntahuippua näyttää.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.