null Naatus: Myydäänkö kirkko vai lopetetaanko ruoan jakaminen?

Puheenvuorot

Naatus: Myydäänkö kirkko vai lopetetaanko ruoan jakaminen?

Helsingin seurakunnat ovat suurten muutosten edessä. Tavoitteena on tehdä rajuja taloudellisia leikkauksia, jotta rahaa riittää myös tuleville vuosikymmenille.

Seurakuntien päätöksentekijät eli seurakuntaneuvostot ovat juuri antaneet lausuntonsa yhteisen päätöksenteon suuntaviivoiksi.

Helsingin seurakuntayhtymässä, joka koostuu seurakunnista ja yhteisistä palveluista, talouden ylintä päätösvaltaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto. Siihen kuuluvat henkilöt ovat tavallisia vaaleilla valittuja helsinkiläisiä. Ja nyt sillä on työpöydällään Rohkeasti yhdessä -niminen hanke, jonka tavoitteena on muokata organisaatio ja toiminta sille mallille, että kirkko pysyisi toimintakykyisenä henkilöstön ja rahojen vähentyessä.

Yhteinen kirkkovaltuusto on valtavan vastuun edessä. Nyt tehtävät päätökset eivät ole vain tämän syksyn kymmeniä miljoonia euroja, vaan ne luovat suuntaa sille, mitä asioita kirkosta näkyy ja kuuluu tulevina vuosikymmeninä Helsingissä.

Vähennykset ovat aina väistämättä arvovalintoja, vaikka miten päin käänneltäisiin.

Kun vähennyksiä tehdään, vaikutukset näkyvät viiveellä. Vähennykset ovat aina väistämättä arvovalintoja, vaikka miten päin käänneltäisiin.

Nyt säästöjä suunnitellaan tehtäväksi ennen kaikkea kiinteistöistä luopumisten kautta: jopa neljänneksestä luovutaan, ja mukaan mahtuu niin kirkkoja kuin juhlatilojakin.

Tulevaisuudessa joudutaan näistä ratkaisuista huolimatta vähentämään myös henkilöstöä ja valitsemaan, mikä toiminnasta ja palvelusta lopetetaan.

Myös seurakuntien yhdistämiset odottavat nurkan takana.

Tästä kaikesta päättävät lopulta aivan tavalliset helsinkiläiset seurakuntapäättäjät, jotka valitaan aina neljän vuoden välein. Vaikka päätöksiä aletaan tehdä jo nyt, työsarkaa riittää vielä seuraavillekin päättäjille.

Seurakuntavaalit pidetään vuoden päästä. Siihen kannattaa alkaa jo varautua, jos kuoroharrastuksen jatkuminen, diakonia-avun tarjoaminen tai kotikirkon säilyminen kiinnostavat.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.