null Naatus: Arvoiltaan kahtiajakautunut kirkko ei saa aikaan päätöksiä, koska jokainen pelaa omaan laariin

Puheenvuorot

Naatus: Arvoiltaan kahtiajakautunut kirkko ei saa aikaan päätöksiä, koska jokainen pelaa omaan laariin

Kirkon arvoblokit heijastelevat polarisoitumisen aikaa. Laskelmoivan pelin vaarana on, että katsojat katoavat ennen viimeisiä siirtoja. 

Arvoihin perustuva kahtiajakautuminen ajaa Suomea kohti blokkipolitiikkaa, jossa väkeä työnnetään kahteen leiriin. Tässä Amerikka näyttää muulle maailmalle mallia homman järjettömyydessä – asioilla itsellään ei ole lopulta väliä, jos ne vain satavat oman laariin tai ovat toiselta pois.

Ev.lut. kirkossa on päästy tässä pidemmälle kuin politiikassa. Kirkon ylintä valtaa käyttävä kirkolliskokous on näytelmä, jossa tärkeät asiat siirtyvät jonnekin tulevaisuuteen päätettäviksi. Nyt niistä keskustellaan, koska asiat ovat aseita. Näin tapahtui taas juuri päättyneessä kokouksessa.

Turussa käytiin metakeskustelua, jonka tarkoitus oli keskustelu itsessään. Kukaan ei uskonut, että monet päätöksiä edellyttävät asiat edistyisivät. Niin sanotusta kirkon opista kokous ei saa tehtyä päätöksiä, vaikka se juuri on kirkolliskokouksen tärkein tehtävä.

Ev.lut. kirkon teologisen hengittämisen estäminen vaatii pitkää pinnaa ja paljon kahvia. Paikallaan pysyminen on kovaa työtä.

Samat keskustelut käydään pian taas uudestaan, vaikka aiheet näennäisesti vaihtuisivat. Tähän sysäävät toisistaan etäällä olevat arvot.

Mutta ne blokit: Ei ole salaisuus, että kirkossa ongelma on niin syvällä, että jokainen peliliike katsotaan monen siirron taakse. Enää ei pelata pingistä vaan shakkia. Mihin asti on katsottava, jotta laskee varmasti paremmin kuin vastapuoli? Jos jossakin asiassa on haistettavissa aiheentynkää blokkiriitaan, sellainen kyllä saadaan aikaiseksi.

Samat keskustelut käydään pian taas uudestaan, vaikka aiheet näennäisesti vaihtuisivat. Tähän sysäävät toisistaan etäällä olevat arvot. Pieni mutta kuvaava esimerkki tällaisesta keskustelusta juuri päättyneessä kokouksessa oli väittely kenttäpiispan roolista. Kenttäpiispa ei ole piispa, mutta senkaltainen rooli hänellä halutaan identiteettisyistä pitää.

Toiset puolestaan kompastuivat ehtoollisväittelyssä. Monet pelkäävät, että jos seurakuntien johtajien eli kirkkoherrojen ehtoolliskontrollia vähennetään, naispappeuden vastustajat saavat lisää tilaa kirkossa.

Kukaan ei voita tätä kirkon peliä. Katsojat katoavat jo hyvissä ajoin ennen viimeisiä siirtoja. Ellei sitten jostain Jumalan ihmeestä kokousväki nöyrry tekemään kompromisseja yhteisen kirkon puolesta.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.