Naatus: Luottamus kirkkoon on heikkoa, eikä työ kirkossa houkuttele – syy siihen on, että usko toivo ja rakkaus eivät välity kaikille
Arvoyhteisö ei voi kannattaa keskenään ristiriitaisia arvoja, muuten mitkään arvot eivät tunnu uskottavilta.
Suomen ev.lut. kirkkoon luotetaan huonosti, eikä sen työ kiinnosta. Nämä ovat karuja johtopäätöksiä viimeaikaisista selvityksistä, joista toinen mittasi eri sukupolvien luottamusta instituutioihin ja toinen selvitti nuorten kiinnostusta työskennellä eri aloilla.
Papeilla menee onneksi paremmin. Heihin luotetaan enemmän kuin kirkkoon instituutiona. Tämä vastaa monen arkihavaintoa. Virastokirkko tuntuu etäiseltä, mutta ristiäisissä, rippikouluissa ja tapahtumissa kohdataan mukavia ja motivoituneita ammattilaisia.
Kirkon töihin voi päätyä, vaikka ei olisi hengellinen tai vaikka ei tuntisi kirkkoa entuudestaan. Moni ei tule ajatelleeksi, että kirkossa on lakimiehiä, insinöörejä, toimittajia, kokkeja ja monia muita työntekijäryhmiä, joiden työ ei eroa toisten saman alan ammattilaisten töistä.
Tässä ehkä juuri on yksi kirkon hankaluuksista: se toimii niin monentasoisesti ja moniäänisesti, että on vaikea hahmottaa, että millainen se voisi olla työpaikkana.
Mitä kirkossa oikein tehdään ja minkälaiset arvot työtä ohjaavat, jos yhtäältä se näyttää virastolta, mutta toisaalla julkisuudessa näkyvät tulikivenkatkuiset kiistat varsin erikoisista aiheista?
Vastaan omalta osaltani lyhyesti: kirkko on monelle meistä aivan tavallinen työpaikka, jossa noudatetaan työehtosopimusta ja käydään työkaverin kanssa joskus työpäivän jälkeen viinillä.
Se että kirkon työ ei kiinnosta, tarkoittaa sitä etteivät sen arvot kiinnosta.
Kirkon työ kiinnosti enemmälti vielä siihen aikaan, kun siisti virkapuku ja kuukausipalkka olivat hyvän työpaikan kriteereissä korkealla. Mitä nuoremmista ihmisestä on kyse, sitä enemmän ammatinvalintaan vaikuttavat nykyisin muut syyt.
Se että kirkon työ ei kiinnosta, tarkoittaa sitä etteivät sen arvot kiinnosta. Yhtä aikaa kirkko saa huonot lukemat myös luotettavuudestaan.
Mikä kirkon arvoissa sitten on vikana? Eivätkö vaikkapa usko, toivo ja rakkaus ole hyviä arvoja? Kenties, mutta näyttää että nuo arvot eivät ihmisille näy tai ne eivät ole totta.
Arvoyhteisö ei voi olla arvoiltaan moniääninen, koska jos samanaikaisesti välitetään ristiriitaisia arvoja, eivät mitkään arvot vaikuta uskottavilta.
Jos rakkaus tarkoittaa yhdelle sitä, että naispappeuden kiroista on koko ajan varoiteltava ja toiselle sitä, että ollaan toisillemme ihmisiksi, on mahdotonta saada selvää, että mikä sitten lopulta olikaan se kirkon ajatus rakkaudesta.
Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.
5.10.2021 klo 10.45 Juttuun lisätty linkit Luottamusta ilmassa, mutta kuinka paljon? ja Nuorten tulevaisuusraportti 2021 -selvityksiin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Naatus: Kirkollisvero on kirkossa tabu
PuheenvuorotKirkossa ei puhuta rahasta suoraan, koska niin ei ole ollut tapana tehdä. Aika on ajanut vaikenemisen ohi.