null Naatus: Naisviha saa rehottaa ja ilmastopuhe on pelkkää löpinää – nuoret on petetty

Puheenvuorot

Naatus: Naisviha saa rehottaa ja ilmastopuhe on pelkkää löpinää – nuoret on petetty

Nuoret ovat laajalti sitä mieltä, että hallitukset ovat pettäneet heidät – eikä ihme.

Myös suomalaisnuoret olivat mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, josta käy ilmi, että nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjumisen eteen ei ole tehty kunnolla töitä. Tämä käsitys on myös muilla kuin nuorilla, joten ei ole syytä epäillä, etteivätkö he tietäisi mistä puhutaan. 

Setä- ja tätiselittämistä on ollut riittämiin, mutta tarvittavat teot puuttuvat. 

Sama pätee suomalaisnuorten tilanteeseen myös muulla tavoin. Kouluterveyskysely näytti jo yli viisi vuotta sitten huolestuttavia merkkejä nuorten mielialan laskusta. Korona-aika on saanut kehityksen vain kiihtymään. Näin kertoo juuri julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kysely.

Nämä molemmat uutiset ovat tylyjä. Ne paljastavat, ettei aikuisiin ole luottamista. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja ilmastonmuutoksen torjunnasta puhutaan koko ajan, mutta teot eivät vastaa puheita. Ja tämä on omiaan ruokkimaan ikävää kierrettä, jossa luottamus yhteiskuntaan murenee. Ei ihme, että nuorten äänestysaktiivisuus on heikolla tolalla. 

Erityisen traaginen häpeäpilkku kouluterveyskyselyssä on aikuisten (miesten) lapsiin kohdistama seksuaalinen häirintä.

Päätöksentekijöiden on turha vedota tiedonpuutteeseen. Monista asioista vallitsee asiantuntijoiden kesken vahva yhteisymmärrys. Pienemmät koululuokat sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin panostaminen vaikkapa näin alkajaisiksi kohentaisivat nuorten jaksamista. Ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyviä ratkaisuja löytyy yhtä lailla kuin apteekin hyllyltä. Lukemattomista päätöksentekoa odottavista asioista löytyy varsin kattava tiedeyhteisön konsensus. 

Erityisen traaginen häpeäpilkku kouluterveyskyselyssä on aikuisten (miesten) lapsiin kohdistama seksuaalinen häirintä. Naisviha ei ole kadonnut minnekään. Se on joiltakin osin muuttanut muotoaan ja vaihtanut alustaa. 

Tyttöjen verkossa kohtaama viha ja häirintä ei lopu itsestään. Se ei lopu myöskään sillä, että syy kaadetaan tyttöjen tai naisten niskoille. Se loppuu sillä, että miehet lakkaavat kiusaamasta lapsia. Ja siihen pitää ohjata lainsäädännöllä. 

Verkkorikollisuuden kitkemisessä naisvihan ja seksuaalisen häirinnän torjunta on asetettava etusijalle. 

Lasten ja nuorten huijaamisen on loputtava. 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.