null Naatus: Nuorille aikuisille hengellisyys edustaa vapautta ja vastavoimaa

Puheenvuorot

Naatus: Nuorille aikuisille hengellisyys edustaa vapautta ja vastavoimaa

Kirkko tutki nuorten aikuisten hengellisyyttä ja löysi suorituksista vapaan, yksityisen tilan.

Mielenterveys, opiskeluhaasteet, ulkonäköön tai elämäntapaan liittyvät valinnat - kaikesta tästä nuori aikuinen puhuu ystäviensä kanssa, usein jopa laajemmin sosiaalisissa verkostoissaan.

On kuitenkin yksi asia, joka jää keskustelujen ulkopuolelle: hengellisyys. Se on yksityisistä yksityisin asia, joka tuntuu poikkeavan melkein mistä tahansa muusta elämän osa-alueesta.

Ev.lut. kirkko teetti 18–30-vuotiaiden hengellisyyttä selvittelevän etnografisen tutkimuksen tarkentaakseen aiempien selvitysten antia. Tähän mennessä on jo käynyt varsin selväksi, että kirkko ja sen tarjoama viesti uppoaa heikosti tuon ikäisiin ihmisiin.

Uusin tutkimus paljastaa, että hengellisyys ei ole tabu, muttei myöskään yhteisesti jaettu. Sille ei ole sosiaalista paikkaa eikä sitä harrasteta kaveripiirissä. Silti valtaosa nuorista aikuisista ”uskoo johonkin” sijoittuen jonnekin uskonnollisen ja uskonnottoman välimaastoon.

On helppo keksiä lukemattomia nuorten aikuisten elämään kuuluvia asioita, jotka kaikessa jyrkkyydessään eivät anna tilaa vapaudelle.

Nuorten aikuisten oma hengellisyys on vastavoima suorittamiselle ja säännöille, ja siksi siihen sopii huonosti perinteitä, sääntöjä ja oppeja kannatteleva kirkkoinstituutio tai mikään muukaan vakiintunut uskonnonharjoittamisen muoto.

Oma hengellisyys edustaa siis nuorelle aikuisille vapautta. Se ei rajaa, lokeroi, pakota suorittamaan tai noudattaman sääntöjä. Hengellisyys pakenee myös sosiaalisia suhteita, joissa niissäkin on omat vaatimuksensa ja sääntönsä.

On helppo keksiä lukemattomia nuorten aikuisten elämään kuuluvia asioita, jotka kaikessa jyrkkyydessään eivät anna tilaa vapaudelle. Elämä tuntuu olevan yhtä suorittamista tai suunnittelua. Perheen perustaminen, opiskelu, ulkonäkö, sosiaaliset suhteet, harrastukset ja arvot: ne kaikki pitäisi voida ja jaksaa tehdä sopivalla tavalla ja tahdilla.

Niin ei ole onneksi hengellisyyden kanssa. On suorastaan järkyttävää, miten oikeassa he ovat. Nuorten aikuisten viesti voisi olla suoraan Paavalin kynästä (Gal. 5): ”Vapauteen Kristus meidät vapautti.”

Meidän muiden olisi syytä ottaa mallia heistä.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.