null Naatus: Ukrainan sota sai sosiaalisen median näyttämään parhaat puolensa

Puheenvuorot

Naatus: Ukrainan sota sai sosiaalisen median näyttämään parhaat puolensa

Ukrainan presidentti puhuu somessa suoraan meille ja on valmis kuolemaan maansa puolesta silmiemme edessä.

Putinin hyökättyä Ukrainaan läntinen maailma aloitti oman pehmeän internethyökkäyksensä.

Vapaa tiedonvälitys toimii juuri nyt kuin röntgen: se läpivalaisee kaiken ja tuo jokaisen yksityiskohdan ilmi. Sodasta leviää niin oikeaa kuin väärääkin tietoa, mutta yhtä kaikki, lopulta kokonaiskuva murtautuu esiin, kun toimittajat tekevät työtänsä ja tavalliset ihmiset kuvaavat pidätyksiä, mielenosoituksia, pommituksia ja pakenevia perheitä.

Somessa ruoditaan videota, jolla Putinin käsi läpäisee mikrofonin, ukrainalainen maanviljelijä hinaa panssarivaunua peltojen keskellä ja presidentti Zelenskyin twiitit leviävät miljoonien ihmisten koteihin.

Nämä kaikki käyvät informaatiosotaa hyvän puolesta pahaa vastaan.

Toisen maailmansodan rikokset pohjustettiin propagandalla. Sen jälkeen mediassa hoetuilla valheilla on luotu monta konfliktia ja saatu aikaan muun muassa Britannian EU-ero ja Trumpin presidenttiys. Ja sota Ukrainassa.

Zelenskyin puheissa urhea Ukrainan kansa taistelee loppuun asti, mutta voittaakseen se tarvitsee tukea.

Nyt sosiaalinen media on paljastanut yllättäen kauniimmat kasvonsa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi luottaa siihen, että kun viesti on oikea ja sen annetaan levitä laajasti, sodan julmuudelle ei länsimaissa käännetä selkää.

Presidentti puhuu suoraan meille tavallisille ihmisille ja johtajille, joihin hän vetoaa ja joilta hän pyytää apua. Zelenskyin puheissa urhea Ukrainan kansa taistelee loppuun asti, mutta voittaakseen se tarvitsee tukea. Zelenskyin uskollisuus on käynyt selväksi, hän on tarvittaessa valmis kuolemaan, ja aikoo tehdä sen meidän sometiliemme virrassa. Moderni johtaja viestii koko persoonallaan.

Tämä viesti on läpäissyt ihmisten sydämet niin, että urheilu, yritykset, kulttuuri- ja tapahtuma-ala ja muu liiketoiminta ovat kääntäneet selkänsä Venäjälle – osa suoraselkäisemmin, osa perässä kitkutellen.

Me lokoisasta elämästämme hereille kiskaissut ymmärrämme Zelenskyin viestin: jos ette nyt toimi, olette paitsi vastuussa näistä kauheuksista, myös kohta itse samassa liemessä.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.