null Naatus: Luota mediaan, älä itseesi

Puheenvuorot

Naatus: Luota mediaan, älä itseesi

On aika ohjeelle, joka on päinvastainen kuin hyvän kasvattajan neuvo: Älä luota itseesi, epäile, saatat olla väärässä.

Vuosikymmenten aikana Suomeen ja muihin vapaisiin demokratioihin on kasvanut sukupolvia, jotka ovat yksilöitä ja yksilöllisiä. Olemme oppineet luottamaan itseemme, kuuntelemaan omia ajatuksiamme ja katsomaan maailmaa oman itsemme näkökulmasta. On suorastaan kansalaisvelvollisuus toimia aina juuri niin kuin itselle tuntuu parhaiten sopivan. Muita ihmisiä voi kyllä epäillä ja varsinkin sitä, miten he kohtelevat minua. Sama pätee yhteiskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja mediaan; tuntuvat tietävän maailman menosta paljon vähemmän kuin minä, joka ajattelen omilla aivoillani.

Omiin havaintoihin luottaminen on toiminut tähän asti hyvin. Nyt tuuli on kääntynyt.

Ja se on heikkoutemme. Venäjän informaatiosota jatkuu, vaikka Ukrainan maaperällä verinen vetäytyminen on käynnissä. Suojelupoliisi varoittaa, että Suomi on aivan varmasti pian laajan vaikuttamisen kohteena. Ja on selvä, että meihin ei vedota ryhminä, vaan yksilöinä. Yritämme varoa salasanakalasteluja, valemedioita, valeuutisia ja hakkerointeja. Mutta peilissä katsoo suurin heikkoutemme. 

Jos olisin venäläinen hybridisodan strategi, asettaisin suurimmat panokseni tähän: läntisten ihmisten uskoon itseensä. Vetoaisin siihen, että olet viisas, tajuat enemmän kuin nuo muut, lue tämä teksti, katso tuo video, kokeile tätä, syö näin, voi hyvin, ajattele positiivisesti. Kuulostaako Maria Nordinilta ja kuulostaako koronadenialistilta? Kyllä. Nämä keinot tepsivät. Maria Nordin ei vetoa tutkittuun ja vertaisarvioituun tietoon tai luotettuihin medioihin, vaan yksilölliseen kokemukseen ja oivallukseen. Samaa rataa koronan kiistäjät ovat jatkaneet putinisteiksi ja demokratian vastustajiksi. Heistä on tullut yksilöllisesti ajattelevia totuuden omistajia.

Omiin havaintoihin luottaminen on toiminut tähän asti hyvin. Vaaleja on saatu pitää vapaasti, sananvapaudesta on huolehdittu ja tavallinen kansalainen harvoin tulee edes epäilleeksi korruptiota omien asioidensa hoitamisessa.

Nyt tuuli on kääntynyt. Suomeen hyökätään ja ne aseet kohdistuvat meihin jokaiseen yksilöinä, juuri siihen mihin olet tottunut eniten luottamaan: omaan arvioosi siitä, miten asiat ovat ja miten kannattaa toimia. On syytä alkaa epäillä. Ja totutella epäilemään myös itseä ja omia motiiveja. 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.