null Naatus: Samaan aikaan kun Ukraina on ollut sodassa, elämä on virrannut eteenpäin ja kevät on tullut

Puheenvuorot

Naatus: Samaan aikaan kun Ukraina on ollut sodassa, elämä on virrannut eteenpäin ja kevät on tullut

Ukrainassa on sodittu yli 50 päivää. Sinä aikana sadat vauvat ovat oppineet hymyilemään ja lapset leikkineet housunpolvensa puhki.

Sillä aikaa, kun sota on imenyt meistä iloa kuin piiloteltu häpeä, on tapahtunut myös valtavasti kaikkea kaunista. Lumikellot ovat tunkeneet itsensä esiin katusoran keskeltä ja abit ovat juosseet vapauteen koronan ja sodan taustakohinassa. Myös valoa on tullut niin paljon lisää, että tuskin ehtii pimeää nähdäkään, kun juoksee töiden ja kodin väliä harrastusten ja koulun rytmissä.

Ukrainan sotaa on käyty yli 50 päivää. Sinä aikana Suomeen on syntynyt satoja vauvoja. Nuo uudet maailmankaikkeudet ovat oppineet hymyilemään, osaavat jo nostaa päätään ja hakea ihmisten katsetta ja huomiota. He ovat elämässä kiinni ja imevät sitä ahnaasti.

Viidenkymmenen päivänä aikana sadat lapset ovat oppineet planeettojen nimiä, laskemaan sormensa, pelaamaan muistipeliä tai heittämään koreja. He ovat kasvaneet monta senttiä ja ehtineet kuluttaa tuhansia reikiä sukkiin ja housunpolviin. He ovat eläneet niin, että näkyy ja kuuluu.

Ukrainalaiset sotivat, jotta vauvat saisivat syntyä paikkaan, jossa heitä katsotaan silmiin ja otetaan lämpimään syliin.

Viidenkymmenen päivän aikana lukemattomat nuoret ovat suudelleet ensimmäistä kertaa ja olleet hereillä auringon nousuun. He ovat oppineet itsestään ja toisistaan asioita, joita oppii vain elämällä. Ihmeet seuraavat toisiaan.

Elämä on virrannut eteenpäin: piilossa ja avoimesti.

Rakkautta ja iloa on kuiskuteltu varkain ja sitä on vannottu ääneen alttareilla ja sängyissä.

Elämä pitää pintansa. Ukrainalaiset sotivat, jotta vauvat saisivat syntyä paikkaan, jossa heitä katsotaan silmiin ja otetaan lämpimään syliin. Ukraina käy sotaa, jotta nuoret voisivat juosta aikuisia piiloon elämänilosta, ei sen pelosta. Ukrainalaiset sotivat, jotta kevään ensimmäisiä kukkia katsoisi ihminen, joka hymyilee.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.