null Näin järjestät erojuhlat, kun parisuhde päättyy

Eronneen pariskunnan yhdessä järjestämät erojuhlat ovat Suomessa vielä varsin harvinaisia.

Eronneen pariskunnan yhdessä järjestämät erojuhlat ovat Suomessa vielä varsin harvinaisia.

Hyvä elämä

Näin järjestät erojuhlat, kun parisuhde päättyy

Jos parisuhteen solmimisessa on aihetta juhlaan, voisiko sitä olla erossakin? Selvitimme, mistä erojuhlassa on kysymys.

Kun status muuttuu eronneeksi, voi uusi elämänvaihe hyvinkin olla juhlan arvoinen. Mutta mitä erojuhlia järjestäessä tulisi huomioida?

1) Tunnustele, ovatko juhlat sinun juttusi

Vaikka siirtymäriitit elämänvaiheiden vaihtuessa ovat tärkeitä, moni ei eron tultua koe aihetta juhlaan.

– Eroihin liittyy aina myös surua ja usein on pettymys, ettei elämä mennyt niin kuin oli suunnitellut, toteaa Kirkkohallituksen perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Minna Tuominen.

Tuominen ei itse ole erojuhlissa ollut, mutta ilmiö on hänelle tuttu, ja hän pitää siirtymäriittiä hyvänä ideana. Tuominen on vetänyt useita eroryhmiä, ja eräs niihin osallistunut järjesti erojuhlina ikäänkuin häät itsensä kanssa.

– Hän pukeutui kauniisti ja sanoi tahtovansa olla uskollinen itselleen eli kehitteli tällaisen rituaalin. Hän kutsui juhliin ystäviään ja eroryhmäläisiä. Vieraat olivat sitä mieltä, että erojuhlat olivat mahtava juttu. Muistakin rituaaleista olen kuullut. Eroryhmissä voidaan tuoda alttarille kivi, joka symboloi kaikkea sitä vaikeaa, mitä on jäänyt taakse. Tilalle on saatu nupuillaan oleva ruusu, Tuominen kertoo.

Tuominen tähdentää, että riittävä surutyö täytyy olla tehtynä ennen kuin ryhtyy järjestämään erojuhlia.

– Muuten juhlat tuntuvat tosi irvokkailta. Erot ja surut ovat niin erilaisia jokaisella, ja jokainen ero jättää aina jälkensä.

Erojuhlat voisi järjestää, kun kokee olevansa henkisesti vapaa.

Yhdysvalloissa erojuhlien järjestämiseen on saatavilla jopa ammattiapua. Christine Gallagher on 15 vuoden aikana järjestänyt yli 200 erojuhlat. Suomesta ainakin toistaiseksi puuttuu tällainen toimija. Kirkossa on tosin pidetty sovinnon ja anteeksiannon hartauksia eronneille.

– Voisin hyvin kuvitella, että tällaiselle erojuhlien järjestämiselle ja järjestäjälle olisi tilausta, Tuominen toteaa.

2) Mieti, miksi haluat juhlat järjestää

Mikä on erojuhlien järjestämisen syy – onko tarkoitus auttaa ystävää yli akuutin kriisivaiheen vai kenties bilettää rennosti ensimmäistä kertaa sinkkuna kaveriporukan kesken?

Erojuhlissa harvemmin riemuitaan siitä, että suhde on päätynyt eroon. Sen sijaan juhlilla pyritään helpottamaan uuteen tilanteeseen sopeutumista ja iloitaan siitä, että joskus hyvinkin raskas eroprosessi on saatu päätökseen.

– Juhlat voisi järjestää sitten, kun kokee olevansa henkisesti vapaa eli kun oikeasti on aihetta juhlaan. Siirtymäriittien merkitys on iso, jotta mieli pysyy mukana siirryttäessä vanhasta kohti uutta elämäntilannetta.

Erojuhlissa harvemmin riemuitaan siitä, että suhde on päätynyt eroon.

Erojuhlissa harvemmin riemuitaan siitä, että suhde on päätynyt eroon.

3) Kutsu juhliin hyviä ystäviä

Erojuhliin osallistuvat todennäköisesti ymmärtävät tilanteen ja heiltä voi saada tukea ja lohtua. Tuomisen ajatus on, että erojuhlat voisivat sopia vertaisryhmäläisille, esimerkiksi eroryhmän päätteeksi.

– Kun ystävät ovat koolla, niin juhlissa yleensä ainakin yritetään pitää hauskaa ja ohjelmassa voi olla jopa jotain hauskan absurdiakin.

Erojuhlat ovat ainakin toistaiseksi naisten juttu, vaikkakin Tuominen tietää erään miehensä ystävän viettäneen erojuhlia kutsumalla kaverinsa pubiin.

– Naiset muutenkin järjestävät enemmän ohjelmallisia juhlia ja turvautuvat vertaistukeen. Vertaistuki tutkitusti auttaa erilaisissa elämäntilanteissa.

Eronneen pariskunnan yhdessä järjestämät erojuhlat ovat Suomessa vielä varsin harvinaisia, eikä Tuominenkaan ole sellaisista kuullut. Erojuhlien syntymaassa, Yhdysvalloissa, ovat ex-parit halunneet yhdessä juhlimalla osoittaa lähipiirilleen, että kunnioittavat yhteistä elämäänsä ja haluavat hoitaa tilanteen mahdollisimman hyvissä väleissä ja toinen toistaan arvostaen. On sellaisiakin tapauksia, joissa pari on yhdessä yllättänyt vieraat ilmoittamalla tulevasta erosta ensimmäistä kertaa.

4) Pohdi, millaista ohjelmaa haluat juhliin

Ohjelman sisältö riippuu pitkälti siitä, mikä on juhlien järjestämisen merkitys. Jos juhlat on tarkoitettu piristämään ja hemmottelemaan sydänsuruista kärsivää ystävää on niiden luonne aivan toinen kuin silloin kun halutaan kiittää erossa tukeneita ystäviä – ehkä riehakkaastikin bilettäen. Joku voi nähdä syyn juhlaan siinä, että itse eroprosessi on vihdoin saatu päätökseen. Läheiset ihmiset voi koota juhlimaan erosta selviämistä.

– Ajattelen, että juhlissa olisi tarjolla hyvää ruokaa ja ystävien puheita eronneelle ystävälle. Onneksi ihmisten mieli on luova! Eroryhmät ovat hyviä myös siksi, että esimerkiksi tällaisia juhlia voidaan siellä porukalla ideoida.

Apua on tarjolla

Hyvä ero on mahdollinen. Erotilanteeseen on saatavilla monenlaista maksutonta tukea ja tietoa. Palveluita tarjoavat järjestöt, kunnat, yhdistykset, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat.

Eroryhmiä järjestävät seurakuntien perheasiain neuvottelukeskukset, joiden toiminnasta löydät tietoa paikkakunnittain näistä linkeistä: Espoo, Helsinki tai Vantaa.

Ensi- ja turvakotien liitto tarjoaa erotilanteeseen monenlaista maksutonta tukea ja tietoa eri toimijoiden järjestämänä (esim. Suomen uusperheiden liitto ja Suomen kasper eli kasvatus- ja perheneuvonta). Listalla on esimerkiksi eroneuvotilaisuuksia ja luentoja hyvän eron ABC:sta. Apua eroon.fi -sivusto kannustaa hakemaan apua erotilanteeseen erityisesti koko perheenä.

Apua eroon -chatista saa avun online. Sen verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja sen jäsenyhdistyksistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.