null Neljä kesätyöntekijää selvittää, millainen hiilinielu Malmin hautausmaa on – onko 65 hehtaarin puistoalueella merkitystä Suomen mittakaavassa?

Aliisa Lindbohm ja Johanna Tuviala mittaavat puun korkeutta hypsometrillä.

Aliisa Lindbohm ja Johanna Tuviala mittaavat puun korkeutta hypsometrillä.

Ajankohtaista

Neljä kesätyöntekijää selvittää, millainen hiilinielu Malmin hautausmaa on – onko 65 hehtaarin puistoalueella merkitystä Suomen mittakaavassa?

Puutarhurit tietävät Malmin hautausmaan puista pian enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Hautausmaalla vierailijat tuntuvat hyväksyvän paremmin sen, että ihmiset kuolevat kuin että puita kaadetaan.

– Oikeasti. Tämä on aika tunnepitoista, tämä homma, sanoo Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Paula Niemelä.

Malmin hautausmaa on tunnettu vanhoista puukäytävistään. On lehmuskäytävää, pähkinäpuukäytävää, tammikäytävää ja vaikka mitä. Muutama vuosi sitten erään käytävän vaahterat kaadettiin ja tilalle istutettiin tammia.

Palautetta tuli. Monien mielestä päätös oli hätiköity. Helsingin kaupunki on joutunut usein samanlaisen kritiikin kohteeksi, esimerkiksi silloin, kun Mechelininkadun lehmukset kaadettiin vuonna 2017.

Mutta ei auta. Puut eivät elä ikuisesti. On parempi kaataa vanha, laho puu itse kuin odottaa, että myrskytuuli työntää sen kumoon.

– Minäkin murehdin jo nyt sitä, että näille puukujanteille on jossain vaiheessa pakko tehdä jotain. Vanhimmat puumme ovat yli satavuotiaita, Niemelä selittää.

Jokin aika sitten Malmin hautausmaan puutarhurit alkoivat kartoittaa vanhojen puukäytävien tilaa. Mitä paremmin puutarhurit tuntevat hautausmaansa puut, sitä helpompi tulevaa on ennustaa.

Sitten Niemelä sai yhteydenoton Helsingin yliopistolta.

– He kysyivät, ryhtyisimmekö yhteistyöhön iTree-hankkeeseen, jonka tarkoitus on kartoittaa kaupunkipuiden hiilinielun suuruutta, hän kertoo.

– Totesin, että iTree-hanke ja meidän oma kartoituksemme edistävät ihan samaa päämäärää.

Elina Kettunen ja Tommo Henttonen katsovat mittanauhalla puun juurelta oikean etäisyyden, josta puun korkeuden voi mitata hypsometrillä.

Elina Kettunen ja Tommo Henttonen katsovat mittanauhalla puun juurelta oikean etäisyyden, josta puun korkeuden voi mitata hypsometrillä.

Puut puhdistavat ilmaa ja sitovat vettä

Ensin Tommo HenttonenElina KettunenAliisa Lindbohm ja Johanna Tuviala arvioivat ilmakuvaa apuna käyttäen, kuinka suuren osan koealasta puunlatvukset peittävät. Sitten he tutkivat kunkin puun yksitellen. He mittaavat puun läpimitan ja pituuden sekä selvittävät silmävaraisesti rungon ja lehvästön kunnon.

– Tässä alkaa olla jo rutiinia, Lindbohm sanoo.

Tuviala komppaa.

Malmin hautausmaalta on valittu satunnaisesti koealoja, jotka käydään tarkkaan läpi. Puiden lisäksi nelikko kartoittaa pensaat, vapaan istutusalan ynnä muuta.

Johanna Tuviala kirjoittaa ylös koealan tietoja. Sadepäivinä nelikko kirjaa tuloksia tietokoneille.

Johanna Tuviala kirjoittaa ylös koealan tietoja. Sadepäivinä nelikko kirjaa tuloksia tietokoneille.

Henttonen, Lindbohm, Tuviala ja Kettunen opiskelevat maatalous- ja metsätieteitä. He ovat kesätyössä kirkon palkkalistoilla, mutta tutkimushanketta vetää Luonnonvarakeskus Luke. Luken tutkijat liittävät tulokset osaksi kansainvälistä iTree-tietokantaa. Tarkoituksena on selvittää muun muassa, kuinka suuri hiilinielu Malmin hautausmaa on.

– Puut poistavat ilmakehästä kasvihuonekaasua, joka muuttuu hiileksi ja jää puiden runkoihin ja lehvästöön. Se taas vähentää ilmaston lämpenemistä, Henttonen kertoo.

Mutta Suomihan on täynnä metsiä. Mitä väliä sillä on, kuinka paljon 65 hehtaarin helsinkiläishautausmaa imee hiiltä?

– On sillä merkitystä, ehdottomasti. Ajattelepa, jos tämä olisi hiekkakenttä, Paula Niemelä sanoo.

Tommo Henttonen lisää, että hiilen nieleminen ei ole kaupunkipuiden ainoa hyve. Puut myös puhdistavat ilmaa ja sitovat sadevettä.

– Ja pari vuotta sitten, kun oli hirveä hellekesä, täällä oli hirveästi lintuja. Niillä oli loistavat olot täällä, koska hautausmaata kastellaan. Muurin toisella puolella oli rutikuivaa, Niemelä kertoo.

Ylipuutarhuri Paula Niemelä esittelee pähkinäpuukäytävää. Puihin kasvaa pähkinöitä, jotka oravat syövät.

Ylipuutarhuri Paula Niemelä esittelee pähkinäpuukäytävää. Puihin kasvaa pähkinöitä, jotka oravat syövät.

Helsingin kaupunki tuntee puunsa

Pian Malmin hautausmaan puutarhurit tuntevat puustonsa paremmin kuin ehkä koskaan aiemmin. Ihan vain sivuhuomiona: Helsingin kaupungilla ollaan vielä tietäväisempiä.

– Päivitin viime kesänä kaupunkipuurekisteriä. Jokaisella Helsingin kaupunki- ja puistopuulla on yksilöllinen tunnisteensa. On istutusvuosi, puulaji ja joistain läpimitta ja pituus, Johanna Tuviala kertoo.

Ylipuutarhuri Paula Niemelä huomauttaa, että kirkolla on valtava määrä rakennuksia, jotka vähentävät hiilinielua. Hautausmaiden kaltaiset puistot kompensoivat sitä.

Minkälainen hiilinielu Malmin hautausmaa sitten on?

– Tämän jälkeen se selviää, Tommo Henttonen sanoo.

– Kyllä luulen, että tämä on aika merkittävä. Näin iso puisto Kehä 1:n sisäpuolella, Niemelä toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.