null Rauhanpalkinnon saanut piispa Munib Younan: Kristittyjen pitää aina rakentaa siltoja

Piispa Munib Younan puhui viime lokakuussa Ruotsin Malmössä reformaation 500-vuotistilaisuudessa. Samassa tilaisuudessa puhui myös paavi Fransiscus.

Piispa Munib Younan puhui viime lokakuussa Ruotsin Malmössä reformaation 500-vuotistilaisuudessa. Samassa tilaisuudessa puhui myös paavi Fransiscus.

Ajankohtaista

Rauhanpalkinnon saanut piispa Munib Younan: Kristittyjen pitää aina rakentaa siltoja

Japanilainen säätiö palkitsi palestiinalaispiispan määrätietoisesta työstään uskontojen välisen rauhan hyväksi.

Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispalle Munib Younanille on myönnetty japanilaisen Niwano-säätiön rauhanpalkinto.

Säätiön mukaan Younan on "osoittanut määrätietoisuutta ja myötätuntoa rohkaistessaan uskontoryhmiä dialogiin Pyhällä maalla". Niwanon kansainvälisen palkintokomitean puheenjohtajan, Helsingin diakonissalaitoksen kansainvälisen työn johtajan Birgitta Rantakarin mukaan Younan on kannustanut eri uskontojen, etnisten ja kansallisten ryhmien edustajia dialogiin "väsymättä ja itsensä uhraavalla tavalla".

Younan on palestiinalaiskristitty, joka asuu Jerusalemissa. Vuodesta 2010 alkaen hän on toiminut myös Luterilaisen maailmanliiton puheenjohtajana. Vuonna 1976 Younan valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän puhuu sujuvaa suomea.

Younanin mukaan palkinto on huomionosoitus hiljaiselle ja rauhanomaiselle dialogille, joka jää mediassa usein syrjään.

– Israelissa ja koko Lähi-idässä ekstremismin ääni on tällä hetkellä kova. Tämä palkinto on tuenosoitus moninaisuuden hyväksymiselle ja uskontojenväliselle dialogille. Ne saavat meidät näkemään Jumalan toisessa ihmisessä, Younan sanoo.

"Emme voi rakastaa Jumalaa ellemme rakasta naapuriamme"

Lähi-itä tuntuu olevan kivikkoinen maaperä rauhalle. Israelin ja palestiinalaisten konflikti on jatkunut yli puoli vuosisataa. Arabikevät kaatoi useita diktatuureja, mutta tilalle nousi iso liuta islamistisia ääriliikkeitä. Äärijärjestö Isis on menettänyt alueitaan, mutta Syyria on ajautunut monimutkaiseen sisällissotaan, eikä Irakin tilanne ole hääppöinen.

Piispa Munib Younan ei usko, että konfliktien perimmäinen syy on uskonnoissa.

– Uskonto itsessään on sitä, että rakastaa Jumalaa ja rakastaa ihmistä. Mutta on myös niitä, jotka tulkitsevat uskontoa niin, etteivät hyväksy toisia. Se on ongelma, ja sellaisia ihmisiä on nykyään paljon sekä juutalaisuudessa, kristinuskossa että islaminuskossa, Younan kertoo.

– He eivät näe, että emme voi rakastaa Jumalaa ellemme rakasta naapuriamme.

Me emme saa paeta, vaan meidän täytyy jatkaa siltojen rakentamista hinnalla millä hyvänsä.

Kristityt ovat kautta Lähi-idän vähemmistö, ja viime vuosien konfliktit ovat ajaneet kristityt ahtaalle. Monet ovat paenneet vainoja. Syyriassa asui ennen sisällissotaa noin 1,8 miljoonaa kristittyä, nykyään arviolta 800 000. Irakissa määrä on tippunut parissa vuosikymmenessä 1,2 miljoonasta 200 000:een.

Younanin mukaan kristityn tie on aina ristin kantamisen tie.

– Me emme saa paeta, vaan meidän täytyy jatkaa siltojen rakentamista hinnalla millä hyvänsä. Niwamo-palkinto auttaa kristittyjä ymmärtämään, että meidän maltillinen linjamme on oikea.

Jokaisen uskonnon pyhiä paikkoja on kunnioitettava

Munib Younanin mielestä ainoa ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten kiistaan on perustaa kaksi valtiota. Jerusalemin taas tulisi jatkossakin pysyä kolmen uskonnon pyhänä kaupunkina.

Vuosituhansien myötä Jerusalem on täyttynyt eri uskonryhmien pyhistä paikoista, joita suojellaan raivoisasti. Esimerkiksi viime lokakuussa Unesco suututti juutalaiset, kun se julkaisi päätöslauselman, jossa sekä juutalaisille että muslimeille tärkeää Temppelivuorta kutsuttiin vain islamilaisella nimellä al-Haram al-Sharif. Juutalaisten Itkumuuri taas kirjoitettiin sitaattimerkkeihin.

Younanin mukaan Jerusalemissa pitäisi pyrkiä säilyttämään historiallinen status quo. Kunkin uskonnon pyhät paikat tulisi tunnustaa.

– Al-Haram al-Sharif on muslimeiden paikka, Itkumuuri on juutalaisten ja Pyhän haudan kirkko on kristittyjen. Jerusalem ei saa rauhaa, ellei jokaisen tradition pyhiä paikkoja kunnioiteta.

Kristityt ja muslimit ovat asuneet Lähi-idässä rinnan 1 400 vuotta. Kiistoilta ei ole vältytty, mutta historia on Younanin mukaan myös opettanut paljon.

– Kristittyjen ja muslimien kanssakäyminen ei täällä ole vain akateemista dialogia, vaan me myös elämme rehellisesti toistemme kanssa, Younan sanoo.

– Kristittyjen Euroopassa pitäisi ymmärtää paremmin muslimien uskoa. On ymmärrettävä, että muslimeilla on monet kasvot, ei vain yksiä. Suurin osa muslimeista on ihmisiä, jotka haluavat elää rauhassa toisten kanssa. Vain hyvin pieni vähemmistö on ongelma.

"Muuta tietä ei ole"

Vaikka monet Lähi-idän asukkaat ovat ajautuneet fundamentalistiseen ääriajatteluun, Munib Younanista on tullut moninaisuuden kannattaja. Hänen mukaansa sille on kaksi syytä.

– Ensinnäkin olen elänyt ja kasvanut Jerusalemissa. Siellä olen oppinut, kuinka voin elää toisten kanssa ja ymmärtänyt, että toisilla on samat oikeudet kuin minulla, hän kertoo.

– Toisekseen olen luterilainen teologi, ja luterilainen teologia on opettanut minulle, että vain maltillisuus ja se, että näkee Jeesuksen toisessa ihmisessä, on tie eteenpäin. Muuta tietä ei ole.

Niwano-palkinto kannustaa uskontojen väliseen rauhaan

Niwano-rauhanpalkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on ansioitunut uskontojen välisen dialogin ja rauhan ajamisessa. Palkinto on arvoltaan 20 miljoonaa jeniä eli noin 167 000 euroa. Lisäksi palkintoon kuuluu kunniakirja ja mitali.

Niwano-säätiön perusti vuonna 1983 japanilainen buddhalainen Nikkyō Niwano. Palkinto jaetaan tarkoituksella eri uskontojen edustajille ja eri maiden kansalaisille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.