null Nuoret maalasivat Tikkurilan kirkkotyömaan aitaan graffitin

Reetta Kuusiniemi ja Melissa Meltsas osallistuivat innolla graffitin maalaamiseen.

Reetta Kuusiniemi ja Melissa Meltsas osallistuivat innolla graffitin maalaamiseen.

Ajankohtaista

Nuoret maalasivat Tikkurilan kirkkotyömaan aitaan graffitin

Graffitin nimi on Yhdessä. Katutaiteen tekemistä ohjasi graffitiartisti Hende Nieminen.

Tikkurilan kirkon rakennustyömaata ympäröi aita, jonka avulla kerrotaan rakennushankkeen etenemisestä ohikulkijoille. Sunnuntaina kymmenkunta nuorta maalasi aitaan graffititeoksen nimeltä Yhdessä.

Graffiti tehtiin luvan kanssa, sillä kyseessä oli työpaja. Nuoria ohjasi graffitiartisti Pete ”Hende” Nieminen. Nuoret suunnittelevat ja toteuttivat teoksen Henden kanssa.

– Nuoria oli kymmenkunta, suurin osa Vantaan ammattiopistosta Variasta. Klaukkalainen Roope oli mukana kahtena päivänä. Hän oli ainoana mukana jo luonnoksia laatimassa. Maalausvaiheessa mukana oli myös pari alle kouluikäistä sankaria, jotka tunsin entuudestaan. Jokaisella oli tässä jotakin tehtävää ja yhteistyön lopputulos on hieno, kehuu Hende.

Teokseen on kuvattu sydän, jonka sisällä on kädet, kukkia, mummo ja koira sekä teksti yhdessä. Se sopii hyvin Tikkurilan kirkon työmaa-aitaan, sillä kirkosta on tarkoitus tulla yhteisöllinen paikka.

Nieminen on saanut kansainvälistä tunnustusta

Maalausurakan päätteeksi Hende vastaanotti Suomen kristillisen rauhanliikkeen (SKR) vuoden 2019 rauhanpalkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle jo aiemmin työstä oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja kulttuurien välisen ymmärryksen parantamiseksi erityisesti nuorten parissa ja nuorten kanssa.

Nieminen on maalannut kantaaottavia julkisia seiniä, opettanut graffitimaalausta koululaisille sekä vetänyt Suomen ryhmää kolmivaiheisessa ihmisoikeuksia ja kansalaisaktivismia käsittelevässä Actlab-työpajakokonaisuudessa Armeniassa, Georgiassa ja Norjassa.

New Yorkissa 1970–1980-lukujen taitteessa alkanut ja sieltä Suomeen 1980-luvun puolivälissä tullut graffititaide on monelle itseni ikäiselle tärkeä osa nuoruutta.
– Pete ”Hende” Nieminen

Viime vuonna hän maalasi teoksen graffititaiteen 10 käskystä Tikkurilan vanhaan kirkkoon juuri ennen rakennuksen purkamista. Kaivokselan palaneen kirkon seinään hän maalasi taideteoksen Kaivokselan Jeesus ennen kirkon purkamista. Vantaankosken seurakunnalle hän teki tilaustyönä siirrettävän graffitialttaritaulun. Espoon Tapiolan kirkon julkisivuun hän ideoi paperille elämänpuun.

Seurakunnan poikaleiri jätti elinikäisen jäljen

Kaivokselan kirkon graffitin Nieminen maalasi salaa, mutta nyt hän tekee seurakunnille tilaustyötä. Muutenkin niin Vantaan seurakunnissa kuin kaupungilla tunnutaan arvostettavan graffitia taiteena?

– Se tuntuu hyvältä. Puhuimme työpajan jälkeen kahvilla siitä, miten nyt pääsee maalipurkkia käyttämään niin nuorten kuin senioreiden kanssa. New Yorkissa 1970–1980-lukujen taitteessa alkanut ja sieltä Suomeen 1980-luvun puolivälissä tullut graffititaide on monelle itseni ikäiselle tärkeä osa nuoruutta. On kiva, että sitä pääsee nyt näin tekemään, sanoo Hende.

Toivo Pottonen seisoo penkillä maalaamassa osuuttaan Tikkurilan kirkkotyömaan aitaan tehtyyn graffititaideteokseen.

Toivo Pottonen seisoo penkillä maalaamassa osuuttaan Tikkurilan kirkkotyömaan aitaan tehtyyn graffititaideteokseen.

Palkinnoksi Hende sai kunniakirjan ja kukkia. Kukat hän vei tänään Riihimäelle.

– Vien kukkakimpun jo eläkkeellä olevalle seurakunnan poikatyöstä vastanneelle Markku Valkeavuorelle. Olin kuusivuotias pikkupoika, kun lähdin seurakunnan poikaleirille. Markku oli minulle omien vanhempieni lisäksi tärkeä roolimalli. Sieltä, kun makkaraa paistettiin ja vähän kristillisiäkin asioita juteltiin, jäi korvan taakse monia tärkeitä juttuja, kiittää Hende.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.