null Parkkikiekko, älypuhelin ja K&k-lehti pääsivät metallilieriöön, kun Tikkurilan uuden kirkon perustuksiin kätkettiin aikakapseli

Eila Palonen, Rainer Ahonen, Lukas Aalto ja Pirjo Astor katsovat, minne aikakapseli piilotetaan.

Eila Palonen, Rainer Ahonen, Lukas Aalto ja Pirjo Astor katsovat, minne aikakapseli piilotetaan.

Ajankohtaista

Parkkikiekko, älypuhelin ja K&k-lehti pääsivät metallilieriöön, kun Tikkurilan uuden kirkon perustuksiin kätkettiin aikakapseli

Aikakapseli laitettiin paikalleen peruskiven muuraustilaisuudessa. Rakennustyöt etenevät vauhdilla. Valmista pitäisi olla adventtina 2020.

Tikkurilan uuden kirkon peruskiven muuraustilaisuutta vietettiin torstaina 4.4. kirkon rakennustyömaalla. Kirkon perustuksiin piilotettiin samalla niin kutsuttu aikakapseli, johon talletettiin muun muassa paikallisen Tikkurilan lukion oppilaan kirje tulevaisuuteen.

Kapselia olivat laskemassa perhetyön vapaaehtoinen Pirjo Astor, viisivuotias päiväkerholainen Lukas Aalto, Tikkurilan seurakunnan pitkäaikaisin työntekijä lastenohjaaja Eila Palonen ja Tikkurilan lukion opiskelija Roosa Heimo.

Heimo oli myös kirjoittanut kapselin sisälle kätkettävän kirjeen tulevaisuuteen. Hän kertoo siinä hieman itsestään, sukupolveaan mietityttävistä asioista ja tulevaisuuden odotuksista.

– Kun kysyttiin, haluanko olla mukana tällaisessa historiallisessa jutussa, niin en epäröinyt hetkeäkään. Olin otettu, kun pääsin nuorten ääneksi – ja myös tikkurilalaisten, sillä olen asunut täällä koko ikäni, Heimo kertoo. Kirkko ja kaupungin haastattelussa Heimo kertoo lisää kirjeestä.

Tikkurilan kirkon rakennustyömaalla pidettiin peruskiven muuraustilaisuus.

Tikkurilan kirkon rakennustyömaalla pidettiin peruskiven muuraustilaisuus.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast on iloinen siitä, että kirkon rakentaminen on vihdoin alkanut. Hankkeen suunnittelu kesti pitkään.

– Tämä on aika juurevaa. Perustuksista lähdetään nyt liikkeelle ja lopulta tähystetään yläilmoihin, Silvast kuvailee tunnelmiaan.

Kirkkoa on Vantaalla suunniteltu palvelumuotoilua hyödyntäen. Kirkkoa ja sen toimintaa ideoimaan on haluttu ottaa vantaalaiset mukaan. Siksi myös aikakapselin sisällöstä pyydettiin ihmisiltä ehdotuksia, joista useita myös toteutettiin.

– Aikakapseli on varsin syvälle menevä mahdollisuus pohtia omaa aikaansa. Oli liikuttavaa lukea ihmisten ehdotuksia ja pohdintoja siitä, mikä ilmentää tätä aikaa, Silvast sanoo.

Tikkurilan puretun kirkon aikakapseli haudattiin sen perustuksiin marraskuussa 1955. Sisältä paljastui tammikuussa kirkon peruskirja, pääpiirustukset, työselitykset ja kolikoita. Kolikot olivat 50, 20 ja kymmenen markan pronssirahat sekä viiden ja yhden markan raudasta tehdyt rahat. Kapselista löytyi fraktuuralla kirjoitettu kirje, jossa kerrottiin kirkon rakentamisesta ja siihen liittyvistä päätöksistä.

Aikakapseliin sisään kätkettiin pöydällä näkyviä tavaroita, mm. Kirkko ja kaupunki -lehti.

Aikakapseliin sisään kätkettiin pöydällä näkyviä tavaroita, mm. Kirkko ja kaupunki -lehti.

Uuden kirkon maanrakennustyöt alkoivat tämän vuoden helmikuussa, kun vanha kirkkorakennus oli saatu puretuksi. Nyt huhtikuussa työmaalla päästään aloittamaan ensimmäisen kerroksen ontelolaattojen asennus. Tikkurilan kirkon tarkoituksena on valmistua adventtina 2020.

– Näin keskeinen tontti Tikkurilan keskustassa vaatii tiivistä yhteistyötä kaikkien osapuolien kanssa. Yhteistyö on hankkeessa sujunut hyvin, kertoo projektipäällikkö Inari Virkkala Lujatalolta.

Rakennushanketta toteutetaan uudenlaisella allianssimallilla. Siinä rakentamisen kaikki osapuolet ovat mukana heti alusta asti ja sitoutuvat yhdessä sovitun kustannusarvion ja aikataulun toteuttamiseen.

– Allianssissa projektin onnistuminen lähtee henkilötason sitoutumisesta asioiden eteenpäin viemiseksi. Avoin yhteistyö ja päätösten tekeminen yhdessä ovat olleet ratkaisevat tekijät siinä, että kirkkohanke on edennyt myötätuulessa tähän vaiheeseen, sanoo Lujatalon aluejohtaja Lauri Porokka.

Tikkurilan ytimeen rakentuu usean eri toimijan kesken yhteisvoimin ”kohtaamisen kortteli”.

Lujatalo Oy rakentaa Vantaan seurakunnille kirkon ja sen eteläpuolelle sijoittuvan Bethanian asuinrakennuksen, johon tulee seurakunnan vuokra-asuntoja sekä Hoasin opiskelija-asuntoja. Korttelin läntisen pihan ympärille NREP ja SRV rakennuttavat yhdessä asuntoja. Seitsemään eri rakennukseen sijoittuu sekä vuokra- että omistusasuntoja.

Kirkon rakentamista voi seurata blogissa tikkurilantaivaanalla.blogspot.com.

Lista aikakapseliin kätketyistä tavaroista:

 • Älypuhelin
 • Parkkikiekko
 • Tikkurilan lukion opiskelijan Roosa Heimon kirje
 • Kirjeet Tikkurilan seurakunnan kirkkoherralta Janne Silvastilta ja Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherralta Martin Fageruddilta
 • Ehtoollispikari vanhasta Tikkurilan kirkosta
 • Kolikoita
 • Muovinen maksukortti
 • Helsingin Sanomat, Kirkko ja kaupunki ja Vantaan Sanomat
 • Rakennuspiirustukset
 • Valokuvat kirkon ympäristöstä ja ilmakuva ajalta ennen Seurakuntien talon ja kirkon purkamista
 • Tikkurilan vanhan kirkon avain
 • Peruskiven muuraustilaisuuden ohjelma
 • Selostus, jossa kerrotaan ajasta, jolloin peruskivi muurattiin. Siinä kerrotaan esimerkiksi, kuka oli presidenttinä, kuka toimi piispana ja montako asukasta Vantaalla ja Suomessa oli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.